Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ο Ερντογάν ανοίγει τον λάκκο της χώρας του και τον δικό του-Πολέμιος της Αγίας τριάδας ο Ερντογάν







Ο Ερντογάν ανοίγει τον λάκκο της χώρας του και τον δικό του


Απερίγραπτες είναι οι σκηνές βίας που εκτυλίσσονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη με την καταστολή των αντιδράσεων να έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της πόλης, χωρίς να εξαιρούνται ούτε καν τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ποια είναι η κατάσταση σε άλλες πιο απομονωμένες περιοχές της Τουρκίας…

Οι φωτογραφίες που στέλνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδεικνύουν ότι η βία που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας έχει ξεφύγει από κάθε λογικό για μια δημοκρατία όριο. Στο «παιχνίδι» έχει μπει και η πανίσχυρη Στρατοχωροφυλακή, το ένοπλο σώμα του τουρκικού κράτους που θεωρείται ως πιο πιστό στους Ισλαμιστές και τον Ερντογάν, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες ελέγχου που έχει η αστυνομία και οι ειδικές της μονάδες.

Είναι φωτογραφία από την πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη γεμάτη από δακρυγόνα, μετά την πρωτοφανή χρήση τους από την τουρκική Αστυνομία
Ο αυτοκαταστροφικός ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει αρχίσει να γίνεται παθητικό για τη χώρα του, χύνοντας «την καρδάρα με το γάλα», το διεθνές και εγχώριο πολιτικό κεφάλαιο που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τόσα χρόνια, προωθώντας την εικόνα μιας Τουρκία – πρότυπο για τις μουσουλμανικές χώρες στον τομέα της δημοκρατίας και της οικονομίας, ως αποτέλεσμα του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει εφαρμόσει.
Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι όσα διακήρυττε ήταν γράμμα κενό, αφού πίσω από τη δημοκρατική επίφαση κρυβόταν ένας βαθιά συντηρητικός και αυταρχικός πολιτικός ηγέτης,έτοιμος να χάσει τον έλεγχο με τις πρώτες φωνές αντιπολίτευσης στην ισλαμιστική του «ορθοδοξία». Ταυτόχρονα, άρχισε να γκρεμίζεται το «οικονομικό θαύμα», με τις συνέπειες να μην τις έχει αισθανθεί στην ολότητά τους η τουρκική οικονομία, ενώ η απαξίωση του Ερντογάν στο εξωτερικό είναι απλώς ραγδαία.
Ακόμα κι αν αύριο σταματήσουν τα πάντα και επανέλθουν όλα σε κανονικούς ρυθμούς, η ζημιά που έχει γίνει δεν θα διορθωθεί εύκολα. Όσο δε περνούν οι μέρες και συνεχίζεται η στάση του Ερντογάν στο ίδιο μοτίβο, θα περιπλέξει επικίνδυνα την κατάσταση στην Τουρκία, αφού οι ισλαμιστές που ξέχασαν ότι η πραγματική τους εκλογική επιρροή δεν ξεπερνά κατά τα φαινόμενα το 35% και θεώρησαν δεδομένο το 50%, θα συρρικνωθούν.
Δηλαδή, θα χάσουν τους από κεκτημένη ταχύτητα λόγω εχθρότητας προς τους κεμαλιστές πολίτες, οπότε και η διακυβέρνηση της χώρας θα καταστεί πιο δυσχερής, ενώ πλέον δεν υπάρχει στράτευμα που να παίζει τον ρόλο του «θεματοφύλακα». Εάν δε προσπαθήσει να τον ανακτήσειαυτόν τον ρόλο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα.
defence-point.gr
Πολέμιος της Αγίας τριάδας ο Ερντογάν…
'το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Ταξίμ'
Ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά στο ναό της Αγίας Τριάδας, το ορόσημο της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, θα διαπιστώσει πως περιβάλλεται από εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν παράνομα.

Η αυλή της εκκλησίας η οποία κάποτε κατείχε μία ήσυχη θέση στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της χώρας, πλέον αποτελεί μία πολύβουη γωνιά με μυρωδιές από τα εστιατόρια που βρίσκονται περιμετρικά.
Όλες αυτές οι υποδομές γύρω από το ναό που μετρά σήμερα 133 χρόνια ζωής θα απομακρύνονταν, εάν το αμφιλεγόμενο οικιστικό σχέδιο του πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ετίθεντο σε εφαρμογή.
Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής κ. Γιώργος Παπαλιάρης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Hürriyet Daily News ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «καθαρίσει» η περιοχή γύρω από την εκκλησία.
«Τέλος στην κατάληψη από τα καταστήματα»«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στην κατάληψη των καταστημάτων γύρω από τον ναό», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ύπαρξη παράνομων κτισμάτων στο σημείο.
«Ωστόσο, κάποια από τα καταστήματα ήταν πάντα εκεί, και θα μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου ότι παράγουν έσοδα », διευκρίνισε. Αυτά τα καταστήματα άλλωστε ανήκουν στοελληνικό ίδρυμα του Μπαλουκλή το οποίο συντηρεί ένα νοσοκομείο.
Οι παράνομες κατασκευές γύρω από το ναό δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που φαίνονται αλλά υπάρχουν και σήραγγες οι οποίες απειλούν να διαλύσουν τα θέμελια του ναού έκανε γνωστό με τα όσα ανέφερε στη Daily News ο κ Γιώργος Παπαλιάρης.
Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής δήλωσε κατάπληκτος από την επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να ανακοινώσει αυτή την χρονική περίοδο τα σχέδιά του για την πλατεία Ταξίμ εν μέσω της ήδη μεγάλης θύελλας που έχει ξεσπάσει στην περιοχή όταν δεν έχουν περάσει δέκα ημέρες από τον ξεσηκωμό των Τούρκων πολιτών για την περιβόητη καταστροφή δασικών εκτάσεων στην περιοχή.
Ο κ. Γ. Παπαλιάρης διευκρίνισε ότι οι υπεύθυνοι του ιδρύματοςδεν έχουν έλθει ακόμη σε επαφή με την κυβέρνηση Ερντογάνγια να συζητήσουν τα επίμαχα σχέδια.
newsbomb

«Παράνομη» η απεργία, νέα επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκρινε «παράνομη» τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα δύο συνδικάτα -η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK)- με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η απόφαση για απεργία ελήφθη ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την επέμβαση της αστυνομίας.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα.
Πάντως, και σήμερα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων των συνδικάτων, υποστήριξαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα και εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
Αντεπίθεση Ερντογάν

Αν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν υπολόγιζε στην κινητοποίηση της σιωπηλής πλειοψηφίας αλλά και του 50% που έλαβε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στις εκλογές του 2011, έχει πλέον και μία άλλη παράμετρο, τις εξελίξεις στη Συρία, που ενισχύει τη σκληρή γραμμή του: Η απόφαση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τους εξεγερθέντες, μια επιλογή που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός της χώρας, προϋποθέτει σταθερότητα στην Τουρκία.
Ετσι, παρότι αρχικά η κυβέρνηση Ομπάμα αποδοκίμασε ανοικτά τον Ερντογάν για τη σκληρή καταστολή με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κέρι και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, σήμερα με κανέναν τρόπο δεν θέλει κλιμάκωση της πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση.
Τα όσα όμως καταγράφηκαν τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα δείχνουν ότι η δυναμική μειοψηφία των εξεγερθέντων θα αψηφήσει συμβιβασμούς και συμψηφισμούς κορυφής, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κρίσιμη δοκιμασία, καθώς ο Ερντογάν περνά σε μαζικές κινητοποιήσεις οπαδών του, και αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα έχουμε συγκρούσεις των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος με τους διαδηλωτές.

Όσο κλιμακώνεται η σκληρή καταστολή, όσο θα προχωρούν οι διαδηλώσεις των οπαδών του ΑΚΡ, το απόλυτο όπλο του Ερντογάν -η προκήρυξη πρόωρων εκλογών- θα χάνει τόσο την αποτρεπτική της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης αξία του, όσο και τον χαρακτήρα μοναδικής ομαλής διεξόδου από την κρίση στο πλαίσιο της θεσμικής νομιμότητας.
Αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν με την ίδια ένταση, η όποια προεκλογική εκστρατεία για πρόωρες εκλογές θα έχει από την αρχή χαρακτήρα εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης και το όποιο μικρό ή μεγάλο προβάδισμα του Ερντογάν θα αμφισβητηθεί τόσο από το ετερόκλητο πλήθος των εξεγερθέντων, όσο και από τους ηγέτες της σημερινής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, τον Κιλιντσάρογλου του κεμαλικού CHP και τον Μπαχτσελί του εθνικιστικού MHP.
Σε πολύ δύσκολη θέση θα βρεθούν ο Οτσαλάν και η μερίδα του ΡΚΚ που τον ακολουθεί, καθώς στο όνομα της περιφρούρησης της συμφωνίας για αναζήτηση πολιτικής λύσης με τον Ερντογάν κινδυνεύουν να βρεθούν στο στόχαστρο ως συνένοχοι μιας σκληρής καταστολής.
Ενα είναι βέβαιο, όσο παρατείνεται η σύγκρουση τόσο συρρικνώνονται οι πιθανότητες εκτόνωσης και συμβιβασμού με οποιονδήποτε τρόπο.
Γερμανία: Σεβαστείτε τους πολίτες

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα σήμερα να “σεβαστεί το δικαίωμα” των πολιτών “να διαδηλώνουν και να εκφράζονται”, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει, με την “ατυχή συμπεριφορά της (...) άσχημα μηνύματα”.
“Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού”, έγραψε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ μέσω Twitter αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.
Σε άλλο μήνυμά του μέσω του ιδίου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάιμπερτ εξάλλου τάχθηκε υπέρ της “συνέχισης του διαλόγου” στην Τουρκία, προσθέτοντας πως “η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση”.

“Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη”, επισήμανε από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
“Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε “οπισθοδρόμηση” για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF.
“Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (...) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν”, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως “όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών”, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε”.
Στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που αντιτίθενται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν.
Κωνσταντίνος
Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Πληροφορίες από RT News, Έθνος, Καθημερινή, Huriyet, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.