Θα στέλνουμε «πεσκέσι» στους Ευρωπαίους τους λαθρομετανάστες;
Ο Ν. Δένδιας λέει –δικαίως- ότι θα καταψηφίσει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να… μας στέλνουν τους λαθρομετανάστες τους και καλεί στη δημιουργία μπλοκ του ευρωπαϊκού Νότου
Όταν, το 2003, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, υπέγραφε –με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη- τη συνθήκη «Δουβλίνο II», υπέγραφε τη θανατική καταδίκη της Ελλάδας. Γιατί έδινε τη δυνατότητα στις άλλες χώρες της ΕΕ να στέλνουν τους λαθρομετανάστες που πιάνουν στο έδαφός τους, στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2013, με τον σημερινό πρωθυπουργό να παραδέχεται πως ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει πλέον τα 2 εκατομμύρια.
Με τη διαλυμένη οικονομικά χώρα να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος όχι μόνο της περίθαλψης, αλλά ούτε καν της φιλοξενίας τους, με την εγκληματικότητα να χτυπά κόκκινο, τη λαϊκή δυσφορία για την πρωτοφανή πληθυσμιακή αλλοίωση της χώρας να χτυπά «κόκκινο» και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν (έξω απ’ το χορό βέβαια) απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, ετοιμάζεται να κάνει κάτι που θα πρεπε να χει γίνει εδώ και χρόνια: Να καταγγείλει τη συνθήκη. Κάπως έτσι, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και πολλές ακόμα χώρες, θα μοιραστούν το βάρος που τόσα χρόνια ξεφόρτωναν από τις πλάτες τους σε αυτές της Ελλάδας…
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “PRESS”, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα, πρόκειται αρχικά να μην ψηφίσει την επικαιροποίηση της Συνθήκης (Δουβλίνο III), αλλά και να προτείνει την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση μεταναστών χωρίς χαρτιά με δίκαιη αναλογία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης!
Επαχθείς
Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ (ή Κανονισμός 343/2002) είναι ένα νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει την χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο-ΙΙ ένας μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.
Και κάπως έτσι γίνεται. Οι αρχές πχ της Γερμανίας, συλλαμβάνουν κάποιους λαθρομετανάστες και τους ρωτούν το σημείο εισόδου τους στην ΕΕ. Εάν αυτοί πουν τη μαγική λέξη «Ελλάδα» (συχνά δεν χρειάζεται καν) αποστέλλονται στη χώρα μας, όπου μένουν μπλοκαρισμένοι, μη μπορώντας ούτε να φύγουν, ούτε να μείνουν.
Η Ελλάδα είναι και επισήμως πάρκινγκ λαθρομεταναστών της Ευρώπης. Αυτό, το αποδεικνύουν και παλιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Σάντερ Βαν Έιλ, ο οποίος ρωτήθηκε γιατί η Ολλανδία συνέχισε να στέλνει λαθρομετανάστες στην Ελλάδα παρότι είχε δεχθεί να αναστείλει τη συνθήκη, λόγω της έκτακτης ανάγκης.
«Η αλήθεια είναι πως δεν σταματήσαμε να σας στέλνουμε τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνουμε στην Ολλανδία, οι οποίοι ήρθαν εδώ από την Ελλάδα. Για την πολυπληθή αυτή ομάδα προσφύγων, όμως, υπήρξε ειδική συμφωνία με τον κ. Παυλόπουλο. Αυτή έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Υφυπουργού Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Νεμπαχάτ Αλπμαϊράκ στην χώρα σας, στα τέλη Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.
Θα καταψηφίσουμε
Τώρα, ο κ. Δένδιας, ζήτησε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Επισημαίνοντας ότι το κόστος της παράνομης μετανάστευσης για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 247 εκατ. ευρώ το χρόνο την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή συμμετοχή φτάνει τα 187 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον υπάρχοντα κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, αφού το βασικό κριτήριο του κανονισμού παραμένει η αρμοδιότητα της πρώτης χώρας εισόδου (π.χ. η επιστροφή στην Ελλάδα ενός λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος).
«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό ενός μεγάλου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ ως προς τα θέματα ασύλου και αυτό δεν είναι δίκαιο», τόνισε.
Ο υπουργός ζήτησε ακόμη να τεθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση, το ζήτημα μιας «κλείδας αναδιανομής» και συγκεκριμένα να ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών αναδιανομής των παράνομων μεταναστών, στη βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των κρατών μελών και του πληθυσμού τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ
Εισβολή άνευ προηγουμένου: Η χώρα χάνεται
Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος, είναι η έκκληση που απηύθυνε προς όλη την κοινωνία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Δένδιας: «Η χώρα χάνεται• από την κάθοδο των Δωριέων, 4000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή (…) πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι αν δεν αφεθεί να επιτελέσει το έργο του, θα υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν έχει νόημα να μείνω στην καρέκλα μου» σχολίασε.
«Η επίλυση του μεταναστευτικού είναι πρόκληση εθνικού μεγέθους. Είμαστε στα όρια της κατάρρευσης, Αν δεν δημιουργήσουνε ένα συνολικό δίκτυο διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης θα καταρρεύσουμε» δήλωσε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις στη Θράκη για τη μεταφορά μεταναστών στις σχολές δόκιμων αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. «Κινδυνεύουμε με πλήρη αλλοίωση της κοινωνίας, το μεταναστευτικό ίσως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το οικονομικό» δήλωσε.
«Με τον τρόπο που ζούσαν οι παράνομοι μετανάστες δεν μπορούσαν να έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Τους στοίβαζαν σε υπόγεια, σε άθλια κατάσταση χωρίς υγιεινή. Θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Παραπλανήθηκαν από τα κυκλώματα νομίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά και να πάνε στην Ευρώπη, ενώ ζούσαν σε άθλια κατάσταση. Τώρα έχουν ένα πιάτο φαγητό, συνθήκες υγιεινής και θα γυρίσουν στην πατρίδα τους, είναι το καλύτερο που μπορούσε να τους συμβεί» παρατήρησε.
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.