Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αν ο Β' παγκόσμιος πόλεμος έφερε τέτοια καταστροφή, ο Γ' τι θα φέρει;


Τα ερείπια της Νορμανδίας: Ανέκδοτες έγχρωμες φωτογραφίες που ελήφθησαν στη βόρεια Γαλλία το 1944 δείχνουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της μάχης των συμμαχικών δυνάμεων για να νικήσουν τους Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τα σημαδεμένα από τις μάχες τοπία της Νορμανδίας στη βορειοδυτική Γαλλία ήρθαν απότομα στο προσκήνιο από μια σειρά από ανέκδοτες έγχρωμες εικόνες που ελήφθησαν στον απόηχο της απόβασης D-Day στις 6 Ιουνίου 1944.

Οι φωτογραφίες δείχνουν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να προχωράνε μέσα σε χαλάσματα κτιρίων που έγιναν σκόνη και ολόκληρες πόλεις που καταστράφηκαν από τις έντονες εχθροπραξες με τους Ναζί.
A series of never previously published photographs taken in Normandy following the D-Day landings have been published by LIFE.com
Αμερικανοί στρατιώτες καθαρίζουν συντρίμμια στην πόλη Saint-Lo

American troops pose for a photograph amongst the ruins of northern France in the summer of 1944
Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν για μια φωτογραφία ανάμεσα στα ερείπια της βόρειας Γαλλίας το καλοκαίρι του 1944
Vehicles and supplies are unloaded from an LST (landing ship, tank) at Normandy beachhead
Τα οχήματα και τα εφόδια εκφορτώνονται από ένα LST (πλοίο αποβίβασης) σε ένα προγεφύρωμα στην Νορμανδία

Στις 6 Ιουνίου του 1944, 156.000 στρατιώτες των αμερικανικών, βρετανικών και καναδικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Dwight D. Eisenhower, αποβιβάστηκαν στις πέντε παραλίες μήκους 50 μιλίων και βαριά οχυρωμένων ακτών της Νορμανδίας της Γαλλίας.
Από τα τέλη Αυγούστου του 1944, όλη η βόρεια Γαλλία είχε απελευθερωθεί και την επόμενη άνοιξη οι Σύμμαχοι είχαν νικήσει τους Γερμανούς. Η αποβίβαση στην Νορμανδία ήταν η αρχή του τέλους του πολέμου στην Ευρώπη.

Soldiers driving through the ruins of an unnamed town somewhere in northwestern France in the summer of 1944
Στρατιώτες οδηγούν μέσα στα ερείπια μιάς άγνωστης πόλης κάπου στη βορειοδυτική Γαλλία το καλοκαίρι του 1944
A destroyed town in northwest France, the Normandy landings have been called the beginning of the end of war in Europe
Μια ακόμα κατεστραμμένη πόλη στη βορειοδυτική Γαλλία

Αυτές είναι άλλες εικόνες που έχουν ήδη δημοσιευθεί από την καταστροφή στη βόρεια Γαλλία το 1944
American soldiers watch U.S. Army jeeps drive through the ruins of Saint-Lo, the town was almost totally destroyed by 2,000 Allied bombers when they attacked German troops stationed there during Operation Overlord in June 1944
Αμερικανοί στρατιώτες παρακολουθούν τα ερείπια του Saint-Lo. Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από 2.000 συμμαχικά βομβαρδιστικά που επιτέθηκαν τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύαν εκεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Overlord τον Ιουνίο του 1944
A civilians couple walk through ruins of the heavily bombed ruins in the city of St. Lo, France, August 1944
Ένα ζευγάρι μέσα στα ερείπια της πόλης του Saint-Lo, Γαλλία, Αυγ 1944
Children watch an American Army jeep driving through the ruins of Saint-Lo
Τα παιδιά παρακολουθούν την κίνηση των στρατευμάτων μέσα από τα ερείπια του Saint-Lo
An American ambulance, a jeep and a truck are driving through the ruins of Saint-Lo, which was almost totally destroyed by 2,000 Allied bombers when they attacked German troops stationed there
Ένα Αμερικαβικό ασθενοφόρο, ένα τζιπ και ένα φορτηγό οδηγούν μέσα στα ερείπια της Saint-Lo.
Some nuns and some children look on at the ruins of almost totally destroyed church
Μοναχές και μερικά παιδιά κοιτάζουν τα ερείπια μιας ολοσχερώς κατεστραμμένης  εκκλησίας

Αυτές οι εικόνες είναι ένα δείγμα μόνο της καταστροφής του Β' παγκοσμίου πολέμου. Φανταστείτε λοιπόν, να συμβεί κάτι παρόμοιο στην εποχή μας. Ψάξτε να δείτε εικόνες από την σημερινή Συρία την οποία δεν έχουν βομβαρδίσει ακόμα και θα καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής που θα φέρει ένας παγκόσμιος πόλεμος στις μέρες μας.


lithosfotos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.