Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συμφώνησαν ότι είναι αντίπαλοι

putin_obama

Χάσμα απόψεων και ψυχρό κλίμα μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν, πράγμα που δείχνει την νέα ψυχροπολεμική περίοδο που διανύουμε και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε θερμή.
Στο θέμα της Συρίας ο Ομπάμα τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του καθεστώτος Άσαντ, ενώ ο Πούτιν να επιδιώκει στο τελικό ψήφισμα να μην γίνεται καμία αναφορά στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου. Την διαφωνία τους αποκάλυψαν οι ίδιοι στις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας μετά την κατ” ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G8.

«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.
Ο Ρώσος ηγέτης και πονοκέφαλος για την δυτικότροπη παγκόσμια διαπλοκή έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει μία ζώνη απαγόρευσης πάνω από την Συρία διαμηνύοντας στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει την στάση της έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Επίσης η Ρωσία δηλώνει ανυποχώρητη από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όμως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
Ακόμα πιο ενδεικτικό του χάσματος στη σχέση των δύο ανδρών, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφηκε στη σύνοδο χθες και σήμερα, είναι το γεγονός ότι το μοναδικό σημείο που φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής Ομπάμα και Πούτιν ήταν η ανανέωση συμφωνίας του… 1992 για τα πυρηνικά. Αέρας δηλαδή.
Η διπλωματία δεν φαίνεται λοιπόν να λειτουργεί. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Μην ξεχνάμε και την άρνηση του Πούτιν να παραδώσει τον πλούτο του στους παγκοσμιοποιητές στα πλαίσια της αποβιομηχανοποίησης. Αναμένουμε…
pygmi.gr


Η Τουρκία απαιτεί εξηγήσεις από τη Βρετανία για τις ‘υποκλοπές’ στους G20






Ο Βρετανός πρέσβης David Reddaway κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του παραδόθηκε ένα σημείωμα που απαιτούσε διευκρινίσεις.


Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, είχε δημοσιεύσει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατασκόπευε το κέντρο επικοινωνιών των συνεδριάσεων της ομάδας G20 το 2009, αντιπροσώπους χωρών της συνόδου κορυφής.


Η Άγκυρα ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο «επίσημη ικανοποιητική» απάντηση για την παρακολούθηση μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Mehmet Şimşek (Μεχμέτ Σιμσέκ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της G20 το 2009, όπως δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.



The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.