Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η ρήξη στις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν αφορούν άμεσα Ρωσία - Τουρκία




28.06.2013

ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, βρίσκεται στον Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε και η αιτία να προκληθεί πόλεμος κάποτε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζαν στο Νότιο Καύκασο.

Αρχές του 2011 η Αρμενία δήλωσε πως το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μερικές ημέρες μετά το Αζερμπαϊτζαν απείλησε ανοιχτά την Αρμενία με κατάρριψη μέχρι και …πολιτικών αεροσκαφών που θα πετούν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ!


Η Αρμενία τότε απάντησε πως παρά τις απειλές των Αζέρων, το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει κανονικά.

Σε δημοσίευμα τους οι Armenian Times έγραφαν τότε πως τα έργα περίπου ολοκληρώθηκαν και πως το αεροδρόμιο θα ξανά λειτουργούσε αρχές Μαίου του 2011.

Ωστόσο, το θέμα περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο όταν οι Armenian Times στις 30 Μαρτίου δημοσίευσαν πως εκτός του Αζερμπαϊτζαν και η Τουρκία απείλησε την Αρμενία με κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών στη περίπτωση που επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απειλή της Τουρκίας διατυπώθηκε μέσω του Πρέσβη της στο Αζερμπαϊτζαν, Hulusi Kilic, ενώ η πηγή πληροφόρησης προερχόταν από το Azerbaijani Press Agency.

Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Μόσχα που αφενός επιθυμεί να τηρήσει τις συμφωνίες με την Αρμενία που περιλαμβάνουν και τη στάθμευση ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της, και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/
Σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας με άρωμα ...ΗΠΑ


28.06.2013
ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (η Δύση ποντάρει πολλά εδώ)

Το έτος 2017 λήγει η Ρωσική συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με το λιμάνι της Κριμαίας. Η τρέχουσα συμφωνία δεν μπορεί να ανανεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας. Η Κριμαία είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκους. Η Κριμαία είναι το νοτιότερο τμήμα της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης. Ενώνεται με την ξηρά μέσω του ισθμού του Περεκόπ και βρέχεται προς δυσμάς και προς νότο από τη Μαύρη Θάλασσα και βορειοανατολικά από την Αζοφική. 

Στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας βρίσκεται η μεγαλύτερη Ναυτική βάση της Ρωσίας, αλλιώς και η σανίδα σωτηρίας της …εξόδου προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση με την Ουκρανία σχετικά με τη Ρωσική Ναυτική βάση, η Ρωσία ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μία ηπειρωτική χώρα. Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη αντίστοιχη με της Κριμαίας Ναυτική βάση, ενώ και οι ακτές της Σιβηρίας στην Άπω Ανατολή έχουν δύσκολη πρόσβαση για ανεφοδιασμό.
Έως το 2017, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να έχει γίνει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε αν μη τι άλλο αυτό θα καταστήσει αδύνατο το σενάριο μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φιλοξενεί Ρωσική Ναυτική βάση.

Η Μόσχα ήδη έχει ξεκινήσει και ψάχνει την εναλλακτική λύση και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη υποδείξει τις Μεσογειακές ακτές της Συρίας ή κάποια χώρα γενικότερα της Μεσογείου (Κύπρος)!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Γεωργία-δημοσκόπση: Βρείτε τα με Ρωσία, μπείτε σε ΝΑΤΟ, ΕΕ!


Το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI: International Republican Institute) διεξήγαγε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, η οποία είναι βέβαιο ότι θα πλέξει το κύρος του προέδρου Σαακασβίλι που είχε επιλέξει τη μονολιθική και ολόπλευρη προσκόλληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ όπως αποδεικνύεται, ο κόσμος άλλα πιστεύει και σκέφτετε… Συνολικά, το 82% των ερωτηθέντων μίλησαν υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα, ενώ άλλο ένα 11% τάχθηκε υπέρ της μερικής αποκατάστασης. Τα ποσοστά όμως είναι περισσότερο από εντυπωσιακά.
Βέβαια, την ίδια στιγμή, το 57% του δείγματος 4.000 ατόμων που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως οικονομική και πολιτική απειλή για τη Γεωργία.
Επίσης, λίγο πάνω από το 60% ήταν το ποσοστό όσων τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ατλαντική Συμμαχία και το 67% ζήτησε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.