Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Ο αιγυπτιακός στρατός κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»



 
Ιούλιος 25, 2013.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, Χισάμ Μπαρακάτ, εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητείται η σύλληψη του ανώτατου ηγέτης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», Μοχάμεντ Μπάντιε και οκτώ άλλων ηγετικών φυσιογνωμιών της «Αδελφότητας».


Το ένταλμα εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την προτροπή του υπουργού Άμυνας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προς τους Αιγυπτίους να κατέβουν στους δρόμους και να υποστηρίξουν το στρατό στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».



Οι ηγέτες της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» κατηγορούνται για «υποκίνηση βίας με χρήση όπλων».


Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Αιγύπτου, Αχμέντ Μασλαμάνι, δήλωσε: « Η Αίγυπτος ξεκίνησε το δικό της πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».


Ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή του Σινά.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα «al- masry al-youm», από τη στιγμή του πραξικοπήματος στις 30 Ιουνίου, στο Σινά έχουν σκοτωθεί 41 στρατιώτες και 7 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 111.


Χθες στο Ελ Αρίς  έγιναν ταυτόχρονες επιθέσεις στη συνοικία Ρις στα ανατολικά, στη Λέσχη Αξιωματικών στα δυτικά και στο δρόμο του αεροδρομίου που είναι το ξενοδοχείο Siani Sun, όπου εκείνη τη στιγμή γίνονταν σύσκεψη εκπροσώπων της αστυνομίας  και της εθνικής τράπεζας.


Στις βόρειες παρυφές της πόλης έγιναν αψιμαχίες όπου τραυματίστηκαν μαχητές της αντίστασης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το στρατό.


Στο σημείο ελέγχου στην είδοσο της Αλ Αρίς ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε και αρκετοί Αιγύπτιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.
Επιθέσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας από πέντε ενόπλους. Ο αιγυπτιακός στρατός διατείνεται ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν  αντιαεροπορικά σύμπλοκα SAM-7.


Σήμερα το πρωί έγινε επίθεση πάλι στο αεροδρόμιο του Ελ Αρίς και με ένα RPG καταστράφηκε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού του αιγυπτιακού στρατού.


 
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ισραήλ: Σειρά μέτρων στη μεθόριο με την Αίγυπτο


Θορυβημένο από την πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα τη ρευστότητα που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων, το Ισραήλ προχωρά στη λήψη σειράς μέτρων προκειμένου να θωρακίσει τη μεθόριο του με την Αίγυπτο ώστε να μηδενίσει την πιθανότητα διεισδύσεων, τη διεξαγωγή επιθέσεων από φονταμενταλιστές ισλαμιστές και γενικότερα τη διάχυση της βίας από την περιοχή του Σινά. Παρά το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν από πολλά χρόνια αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή του Σινά, οι οποίες όχι μόνο επιτηρούν τη γραμμή της εκεχειρίας, αλλά διασφαλίζουν και τη νομιμότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η πρόσφατη άμεση εμπλοκή τους στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου (κατά βάση πραξικόπημα) εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει διασπαστικά σε ότι αφορά την εστίαση τους στο Σινά.
Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο συγκροτήθηκε και άρχισε να επιχειρεί στην περιοχή που εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία μέχρι τα μήκους 165 μιλίων δυτικά σύνορα με το Σινά, μία νέα περιοχική ταξιαρχία με την ονομασία Eilat.
Μάλιστα λίγα μίλια βορειότερα από τη μεθόριο του Σινά έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί μίανέα στρατιωτική βάση όπου εδρεύει η επιπέδου τάγματος μονάδα τεθωρακισμένων «Ez», μία από τις πολλές ενεργές και ειδικές εφεδρικές μονάδες που υποστηρίζουν τη νέα ταξιαρχία.

Ταυτόχρονα η αεροπορική βάση Ovda (60 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Eilat) θα παρέχειδυνατότητα ταχείας υποδοχής και ανάπτυξης δυνάμεων ενίσχυσης. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω αεροπορική βάση κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ ως αντικατάσταση της αεροπορικής βάσης Etzion (που είχε κατασκευαστεί από το Ισραήλ το 1972 όταν αυτό κατείχε το Σινά μετά τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών»).
Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του 2014 το Ισραήλ σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου και διασυνδεδεμένου συστήματος φυλακίων, σημείων στήριξης, αισθητήρων, φρακτών, συρματοπλεγμάτων και οδεύσεων για εποχούμενες περιπολίες σε συνδυασμό με αισθητήρες επιτήρησης και αναγνώρισης.
Το ολοκληρωμένο σύστημα με την ονομασία «Hour Glass» σήμερα καλύπτει 143 μίλια της αιγυπτο-ισραηλινής μεθορίου, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση του καλύπτοντας όλο το μήκος της μεθορίου. Το κόστος κατασκευής του συστήματος «Hour Glass» εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει σειρά ασκήσεων ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων. Μάλιστα τον περασμένο μήνα το τάγμα «Oz» της περιβόητης 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μετακινήθηκε από την περιοχή που εδρεύει πλησίον της μεθορίου στο Σινά, στα βόρεια των υψωμάτων του Γκολάν, στα σύνορα με τη Συρία. Η άσκηση διεξήχθη χωρίς προειδοποίηση και αποσκοπούσε στη δοκιμή της δυνατότητας του τάγματος να μεταπέσει σε ελάχιστο χρόνο από μία στατική, τυπική αμυντική αποστολή σε υψηλής έντασης και πυκνότητας επιχειρήσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του Ισραηλινοί στρατιωτικοί σημείωσαν ότι κομβική παράμετρος της νέας επιχειρησιακής στρατηγικής που διαμορφώνεται είναι η υψηλή ετοιμότητα των τεθωρακισμένων δυνάμεων της χώρας.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.