Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα …υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια).


Σχέδιο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του πριν λίγες μέρες στο Χανιά.

Σε σχέση με το πολίτευμα που έχουμε τώρα, αυτά που περιγράφονται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι …επαναστατικά. Ειδικά για την δημοκρατία προβλέπουν
  • Δικαίωμα υποβολής νόμου από τον λαό προς την βουλή με 60.000 υπογραφές
  • Λαϊκό βέτο σε νόμο που ψήφισε η βουλή, “με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω” (σσ. τι θα πει τώρα αυτό;)
  • Προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα (σσ. ποιος θα το κρίνει το κρίσιμο;) που θα γίνεται υποχρεωτικά από τον ΠτΔ ή την κυβέρνηση εφόσον πάλι το ζητήσουν 60.000 πολίτες
Ας μην γελιόμαστε. Ολα τα κόμματα ξέρουν τι είναι δημοκρατία. Και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Πρώτη και καλύτερη το ξέρει η ΝΔ. Εχει μάλιστα δηλώσει στην ιδρυτική της διακήρυξη πως “Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν (σσ. lol).”
Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Και αν ήθελε να εφαρμόσει δημοκρατία, στ’ αλήθεια και όχι στα ψέμματα, θα ξεκινούσε από την εσωκομματική του λειτουργία. Ευκαιρία τώρα που πάει και για συνέδριο τον άλλο μήνα.
Αλλά δεν θέλει δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πράγματι να συγκροτηθεί ο λαός μας ΘΕΣΜΙΚΑ σε δήμο (με την αρχαία ελληνική έννοια), τότε δεν θα έπαιζε το δόλιο παιχνίδι που έπαιξε στις πλατείες όπου παρίσταναν οι συνιστώσες του τον …αμεσοδημοκράτη.
Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ξεκινούσε σεμινάρια δημοκρατίας και αυτο-οργάνωσης του λαού. Μαθήματα αυτο-κυβέρνησης του λαού. Μαθήματα συγκρότησής του λαού σε δήμο. Με ούτε το 1/10 από τα χρήματα της φετινής κρατικής επιδότησης.
Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ακούγαμε τα στελέχη του να μιλάνε για το τι είναι δημοκρατία. Θα ακούγαμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία είναι να νομοθετεί ο λαός αυτοπροσώπως, να ελέγχει την πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως, να ασκεί πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως και να δικάζει ο λαός αυτοπροσώπως. Και όχι το κάθε ΣτΕ που βρίσκει καλά κι ωραία από την χούντα μέχρι τρία Μνημόνια και δεκα χιλιάδες τρία χαράτσια.
Το περίφημο “Συμβόλαιο με το Λαό” του ΠαΣοΚ περιλάμβανε παρόμοιες …επαναστατικές θέσεις.
Το πιθανώτερο είναι πως αυτές οι περίφημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα είναι …παρομοίας αξίας. Και αξιοπιστίας.
Οι ολιγαρχικοι δεν θα παραδώσουν έτσι εύκολα την εξουσία τους στον λαό. Ιδίως εκείνοι οι ολιγαρχικοί σαν και του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν γεύθηκαν πλήρως τις χαρές και τις χάρες της εξουσίας. Και ας μη μας ξεγελάει η …αριστεροσύνη τους (σαν και την αριστεροσύνη των ΠαΣοΚων που την είχανε πια περί πολλού την δημοκρατία κι όλο γι’ αυτήν μιλούσανε). Οι του ΣΥΡΙΖΑ το χουνε δηλώσει: θέλουν να …υπερβούνε τον καπιταλισμό οι άνθρωποι (σσ. lol).
Ολοι οι ολιγαρχικοί ίδιοι είναι. Δεξιοί κι αριστεροί.
Θραξ Αναρμόδιος
anarmodios.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.