Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Xoντραίνει το παιχνίδι με τον Σνόουντεν: Ο Πούτιν δηλώνει ότι θα του χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Παρακολουθήσεις:"Χαλαρώστε" λένε οι ΗΠΑ στην Ευρώπη


Xoντραίνει το παιχνίδι με τον Σνόουντεν: Ο Πούτιν δηλώνει ότι θα του χορηγήσει πολιτικό άσυλο εφ' όσον...
Η Ρωσία θα μπορούσε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον αμερικανό πρώην αναλυτή της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει να ....
αποκαλύπτει πληροφορίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Λευκορωσία: Παρέμβαση για Εντ. Σνόουντεν…


Είναι σκόπιμη η παρέμβαση που σημειώθηκε από τη Λευκορωσία για την υπόθεση Σνόουντεν ή όχι; Το ερώτημα αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί εν ευθέτω χρόνο, καθώς η είδηση που έρχεται από το μακρινό Μινσκ είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα…
Οι… Οικολόγοι-Σοσιαλιστές της Λευκορωσίας (!) απηύθυναν έκκληση προς τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να προχωρήσει στην παραχώρηση ασύλου προς τον Έντουαρντ Σνόουντεν που κατηγορείται για τη διαρροή των απορρήτων της NSA και είναι παγιδευμένος στον τομέα μετεπιβίβασης του διεθνούς αερολιμένα της Μόσχας…
Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση σε αυτή τη φάση εάν πρόκειται για κάποια μεθόδευση με σκοπό να διευκολύνει τη Ρωσία στον χειρισμό της υπόθεσης, το να λέει όμως το κόμμα προς τον πρόεδρο ότι με τον τρόπο αυτό θα αποδειχθεί ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας στηρίζεται σε αρχές, όσο να’ ναι σε βάζει σε υποψίες…
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία δεν έχουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο και συνήθως ξιφουλκούν – με μέτρο λόγω καθεστώτος… – κατά του προέδρου…
defence-point.gr

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την Ευρώπη.... εν γνώσει της


Νέα τροπή στο σκάνδαλο της κατασκοπείας
Οι Ευρωπαίοι απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας που φέρεται ότι είχε στόχο τους θεσμούς της ΕΕ και εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών ενώ στην τελευταία μέχρι στιγμής εξέλιξη η βρετανική εφημερίδα Guardian υποστήριξε χθες ότι η Γαλλία, η Ιταλία και ηΕλλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των 38 στόχων που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
Σύμφωνα πάντα με την Guardian, η παρακολούθηση της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ έφερε την κωδική ονομασία «Πάουελ» και η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας την ονομασία «Κλοντάικ». Ωστόσο μία νέα αποκάλυψε έρχεται να φέρει ξανά τα πάνω κάτω, καθώς σύμφωνα με τον Observer οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει στα προγράμματα παρακολούθησης.
Πρώην διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία στην οποία εργαζόταν ο αμερικανός πρώην κατάσκοπος, Εντουαρντ Σνόουντεν, είχε συνάψει μυστικές συμφωνίες με τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες για την χρήση των προσωπικών στοιχείων πολιτών και θεσμών την ώρα που η Ε.Ε και η Γερμανία ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων το οποίο είχε απλώσει τα δίχτυα του σε χώρες της γηραιάς ηπείρου, όπως και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, φέρεται να έχει μπει στο "μικροσκόπιο" των Αμερικανών.
Ο αμερικανικός ιστότοπος Drudge Report επικαλούμενος το πρώην στέλεχος της NSA, Γουέιν Μάντσεν, υποστηρίζει ότι ο "Μεγάλος Αδερφός των ΗΠΑ επιτελούσε το έργο του με την... ανοχή επτά ευρωπαϊκών κρατών: της Δανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι ηγεσίες των χωρών αυτών είχαν την δώσει την συγκατάθεσή τους για την διοχέτευση προσωπικών στοιχείων των πολιτών τους -κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακή επικοινωνία- όποτε τους το ζητούσε το αμερικανικό NSA.
Κι ενώ ο πρόεδρος της ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, οι αποκαλύψεις του Μάντσεν φέρνουν σε δεινή θέση όχι μόνο τον πλανητάρχη αλλά και την ηγεσία χωρών που σήμερα εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το ότι μπήκαν στο στόχαστρο του Μεγάλου Αδερφού «made in USA». Η Ανγκέλα Μέρκελ που εμφανίστηκε δυσαρεστημένη με τις αποκαλύψεις αυτές, καλείται και η ίδια να απολογηθεί για τα όσα της προσάπτει το πρώην στέλεχος της NSA. Από την πλευρά του, ο Γουέιν Μάντσεν υποστηρίζει ότι προέβη στις αποκαλύψεις αυτές γιατί «δεν έπρεπε η κοινή γνώμη να μείνει στο σκοτάδι».
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η βρετανική Guardian, η οποία έχει «επαφές» με το βαθύ λαρύγγι των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν - ήταν η πρώτη εφημερίδα που αποκάλυψε την ταυτότητα του Αμερικανού πρώην κατασκοπου- αρχικά ανέβασε την είδηση στην ιστοσελίδα της, εν συνεχεία όμως την... απέσυρε. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα "The Observer" προτίμησε να την αναδείξει τοποθετώντας την στο πρωτοσέλιδό της.
Πηγή: Newpost

Παρακολουθήσεις : "Χαλαρώστε" λένε οι ΗΠΑ στην Ευρώπη



Οργισμένο το Βερολίνο, θυμωμένο το Παρίσι, σοκαρισμένη η Αθήνα και οι ΗΠΑ... ψύχραιμες. Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών κρατών και θεσμών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκαλούν τριγμούς στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Άγνκελα Μέρκελ, μάλιστα ετοιμάζεται να σηκώσει το ακουστικό της και να καλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα για να ζητήσει εξηγήσεις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απόρησε που... σκανδαλίστηκαν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ όταν έμαθαν ότι τους παρακολουθούσαν. «Δεν είναι ασυνήθιστες οι ενέργειες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Τζον Κέρι και αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκτον για τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες.

«Κάθε χώρα στον κόσμο που εμπλέκεται σε διεθνείς υποθέσεις εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και και (συλλέγει) όλων των ειδών τις πληροφορίες που συμβάλλουν σε αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά έθνη. Αλλά πέρα από αυτό δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω μέχρι να έχω όλα τα στοιχεία και να διαπιστώσω ακριβώς ποια είναι η κατάσταση», είπε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε τηλεφωνικά με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, για το σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν βάλει κοριούς σε πρεσβείες, διπλωματικές αποστολές στον ΟΗΕ, ακόμη και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν κάλεσε τον Αμερικανός πρέσβη στην ΕΕ, Γουίλιαμ Κέναρντ, να δώσει εξηγήσεις στον Πιερ Βίμοντ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ.
Γερμανία: Ου παρακολουθείς τον φίλο σου!
Μπορεί ο Κέρι να μη βλέπει το λόγο να προκαλούνται αντιδράσεις, αλλά το Βερολίνο εμφανίζεται οργισμένο.
«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ευρωπαϊκών κρατών έγιναν αντικείμενο κατασκοπείας, τότε θα πούμε ξεκάθαρα ότι το να παρακολουθείς με κοριούς φίλους, είναι απαράδεκτο», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία.
Εκτός από το τηλεφώνημα που θα κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Αμερικανό πρόεδρο, ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο.
Όσο για το Παρίσι; Η πρώτη (χλιαρή) αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολαντ, που ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι παρακολουθήσεις.
Γερμανός πολιτικός προτείνει... αντίποινα!
Μας παρακολουθείτε εσείς; Σας εκδικούμαστε εμείς! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γερμανία και πρότεινε να προσφέρει η Ευρώπη καταφύγιο στον –καταζητούμενο από τις ΗΠΑ- Έντουαρντ Σνόοουντεν, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Ο Γιούργκεν Τριτίν, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων και υποψήφιος για την καγκελαρία, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι εξοργιστικό ο 29χρονος Σνόουντεν να ζητεί πολιτικό άσυλο από "τυραννικές" χώρες.
"Είναι οδυνηρό για τους δημοκράτες κάποιος που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και, κατά την άποψή μας, έχει αποκαλύψει μία μαζική παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, να αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο σε τυραννικές χώρες που έχουν οι ίδιες προβλήματα με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Τρίτιν.
"Κάποιος σαν αυτόν θα έπρεπε να προστατεύεται. Αυτό ισχύει και για τον κ. Σνόουντεν. Θα πρέπει να του δοθεί ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη γιατί μας έχει προσφέρει αποκαλύπτοντας την μαζική επίθεση στους Ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες. Η Γερμανία, ως χώρα της Ευρώπης, θα μπορούσε να το πράξει αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει σε ποιούς "τυράννους" αναφέρεται.

 onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.