Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός αθέτησε τη δέσμευσή του να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικούς από την ελληνική μειονότητα. Ουδέν κακό αμιγές καλού...
Γράφει ο Μακεδών
Μόνον οι πολύ «ρομαντικοί» ελληνικής καταγωγής πολιτικοί στην Αλβανία πίστευαν πως ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα θα τηρούσε την προεκλογική συμφωνία που είχε κάνει με το ΚΕΑΔ (Κόμμα-Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και τον πρόεδρό του κ. Βαγγέλη Ντούλες.
Στο ΚΕΑΔ προσχώρησε ουσιαστικά η «Ομόνοια», η οργάνωση που επί 22 χρόνια εκπροσωπούσε δυναμικά τον βορειοηπειρώτικο ελληνισμό. Στις δε τελευταίες εκλογές, ως γνωστόν, συμμετείχε και η άλλη πολιτική κίνηση (ΕΕΜΜ/Μέγκα, με μηδαμινά αποτελέσματα) με φυσικό αποτέλεσμα περισσότερο να διαφωνούν οι Έλληνες μεταξύ τους, παρά με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα.
Επί της ουσίας τα δύο κόμματα της μειονότητας (ΕΕΜΜ/Μέγκα και ΚΕΑΔ) κατέβηκαν ως ουρές των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του Δημοκρατικού, υπό τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα, και του Σοσιαλιστικού, υπό τον πρώην δήμαρχο Τιράνων κ. Εντι Ράμα. Αυτή ήταν και η γραμμή που δόθηκε από την Ελλάδα. Να χωριστούν δηλαδή οι Έλληνες της Αλβανίας σε γαλάζια και πράσινα καφενεία, όπως και εδώ.
Στις προηγούμενες εκλογές, ο μεν κ. Γ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τα Τίρανα, παραμονές εκλογών, για να ενισχύσει τον κ. Ράμα, ο δε κ. Κ. Καραμανλής έπραξε το ίδιο προς ενίσχυση του κ. Μπερίσα. Παριστάνουμε τους έξυπνους, ενώ μας «δουλεύουν» απροκάλυπτα οι Αλβανοί. Και μη φαντασθεί κάποιος ότι ζητήθηκε σοβαρό αντάλλαγμα. Απλώς, τοποθετούνταν στην αλβανική κυβέρνηση δύο-τρεις υπουργοί ελληνικής καταγωγής. Οι οποίοι κατά κανόνα, συμπεριφέρονται προς τους Έλληνες ως βασιλικότεροι του βασιλέως.
Ο κ. Έντι Ράμα δεν τήρησε την υπόσχεσή του συμπερίληψης στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικούς από το ΚΕΑΔ, και είναι από τις λίγες φορές που δεν υπάρχει ούτε ένας ελληνικής καταγωγής υπουργός. Κι επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού, ίσως αυτό αποβεί ωφέλιμο, αφενός για να απομακρυνθούν κάποιοι στην Αθήνα που επηρεάζουν την κυβέρνηση στο βορειοηπειρωτικό, αφετέρου μη τύχει και μειωθεί ο αριθμός των νεογενιτσάρων πολιτικών ελληνικής καταγωγής, που η υπουργική καρέκλα τούς οδηγεί να λησμονούν το χρέος τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση-διαμαρτυρία της «Ομόνοιας» για τη μη συμπερίληψη του ΚΕΑΔ στην κυβέρνηση Ράμα.
«Η σημερινή ανακοίνωση του εν δυνάμει Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, περί της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, όπως πρόκειται να το προτείνει προς θεσμική έγκριση κατά τον επερχόμενο Σεπτέμβρη, δημιουργεί εύλογες απορίες και εντείνει τις επιφυλάξεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.Βόρεια
» Η μη συμπερίληψη άμεσα στο κυβερνητικό σχήμα με υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέλους της ΕΕΜ, καθώς μάλιστα τούτο αποτελεί πρακτική απ’ την ομαλή μετάβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες το 1991 και δώθε, άλλο τόσο άμεσα προτεινόμενου απ’ την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΚΕΑΔ, είναι κακός οιωνός.
» Οι επιφυλάξεις μας έγκεινται και αφορούν προφανώς στο κατά πόσο οι δυνάμεις που αναλαμβάνουν τη νέα διακυβέρνηση έχουν τη βούληση και θα εργαστούν για την παραπέρα προαγωγή των δικαιωμάτων της ΕΕΜ.
» Τούτο μάλιστα σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ έναντι της οποίας και της διαδικασίας παραπέρα ενταξιακής προσέγγισης μ’ αυτή, η Αλβανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Οι σημερινές εξελίξεις πάντως θέτουν σοβαρά ερωτηματικά και ρίχνουν σκιά δυσπιστίας.
» Κατόπιν τούτων ως ΟΜΟΝΟΙΑ καλούμε την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΚΕΑΔ να σταθμίσει την πολιτική της στάση με βάση τις σημερινές εξελίξεις. Δεν γίνεται λόγος για μικροπολιτικό συμφέρον αλλά για ζητήματα αρχών που αφορούν μάλιστα το ευαίσθητο περιβάλλον της θέσης της ΕΕΜ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.