Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Έσπρωξαν τους Κούρδους στον εμφύλιο





Όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα, τις τελευταίες εβδομάδες, επεισόδια ένοπλων, αιματηρών και ιδιαίτερα άγριων συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ Κούρδων και των φανατικών ισλαμιστών των αντικαθεστωτικών οργανώσεων Jabhat al-Nusra και Islamic State of Iraq and Syria, οι Κούρδοι που ζουν σε αυτόνομες περιοχές στα βόρεια της χώρας, δεν θα καταφέρουν τελικά να μείνουν έξω από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως ήταν από την αρχή η πρόθεσή τους.

Η βάρβαρη σφαγή δεκάδων Κούρδων αμάχων, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά με τις μητέρες τους, από τις δύο αυτές αραβικές οργανώσεις στα κουρδικά χωριά Til Eran και Til Hasil, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο μεταξύ Αράβων και Κούρδων στη Συρία, που δίνει μιαν άλλη, ακόμα πιο επικίνδυνη, κατεύθυνση στις εξελίξεις, με πιθανή στρατιωτική εμπλοκή και της Τουρκίας, χώρας με εκτεταμένα σύνορα με τις συριακές κουρδικές περιοχές, παραδοσιακά εχθρικής προς τους Κούρδους και ταυτόχρονα φιλικής προς την ένοπλη αντιπολίτευση του καθεστώτος Άσαντ.
[Σημειώνω το σχόλιο του Selahattin Demirtas, συμπροέδρου του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης στην Τουρκία (BDP): «Μέχρι σήμερα η Τουρκία είχε σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Γιατί κάνει τόση φασαρία που τώρα θα έχει σύνορα και με το Κουρδιστάν;»]…
Πάντως, οι προσπάθειες του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, που είναι συμμαχία συριακών αντιπολιτευόμενων ομάδων που λειτουργούν ως κυβέρνηση στην εξορία, εναντίον του Άσαντ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον Κούρδο ηγέτη Abdel Basset Sieda, να μεσολαβήσει ειρηνευτικά μεταξύ του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και της Jabhat al-Nusra, απέτυχαν.
Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του ιδρυτή του PYD και μέλους του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου Isa Hisso, με βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό του ενώ ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του στην πόλη Qamishli της βόρειας Συρίας (στις 30 Ιουλίου 2013), η Jabhat al-Nusra εξαπέλυσε μαζικές φονικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων.
Η στρατιωτική πτέρυγα του PYD, οι ένοπλες Λαϊκές Ομάδες Προστασίας (YPG) ανταπέδωσαν τις επιθέσεις και κήρυξαν γενική κινητοποίηση και επιστράτευση όλων των νεαρών Κούρδων και οποιουδήποτε μπορεί να κουβαλήσει όπλο.
Ταυτόχρονα το PYD απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο, όπου υποστηρίζει ότι «η συριακή επανάσταση που άρχισε τον Μάρτιο 2011, κατέληξε σε έναν αιματηρό πόλεμο μεταξύ του συριακού καθεστώτος και κάποιων ομάδων της Αλ Κάιντα, που αποκαλούνται μαχητές της αντιπολίτευσης».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «δυστυχώς η αντιπολίτευση καθοδηγείται από αυτές τις ομάδες, που επιτίθενται εναντίον κουρδικών περιοχών και στοχεύουν αδιάκριτα άμαχους και γυναικόπαιδα. Επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο με βάση τον ισλαμικό νόμο στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και δεν σέβονται τα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
»Μέχρι τώρα οι Κούρδοι κατάφεραν να κυβερνούν με επιτυχία τις δικές τους περιοχές και να μείνουν μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο από τους ριζοσπάστες σαλαφιστές. Για έναν τώρα μήνα λεηλατούν τις κουρδικές πόλεις και χωριά, τις βομβαρδίζουν με βαρύ και ελαφρύ πυροβολικό, προβαίνουν σε απαγωγές, βασανιστήρια, βιασμούς και κακοποίηση γυναικών και σε συνοπτικές εκτελέσεις αθώων».
Ενόψει των πιο πάνω και για χάρη της συριακής επανάστασης, οι Κούρδοι «καλούν όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας στη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τον κουρδικό λαό ενάντια στους φονταμενταλιστές της Αλ Κάιντα».
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.