Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μεντβέντεφ: Η είσοδος της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα επιβάρυνε τις σχέσεις με τη Ρωσία


Η πλήρης ενσωμάτωση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν θα έδινε κανένα επιπλέον πλεονέκτημα στη χώρα για δυναμική ανάπτυξη, θα επιβάρυνε όμως τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτό τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι  Μεντβέντεφ  σε συνέντευξή του στο Γεωργιανό κανάλι Rustavi-2, χθες, Τρίτη, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ «μακροπρόθεσμη εστία έντασης»μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας .

Με αφορμή την 5η επέτειο από τη ρήξη Ρωσίας – Γεωργίας στον σύντομο πόλεμο για την αυτονομία της Νότιας Οσετίας , στις 8 Αυγούστου του 2008, ο ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε για άλλη μια φορά την απόφασή του – τότε ήταν Πρόεδρος της Ρωσίας- για την αναγκαιότητα της επέμβασης του ρωσικού στρατού, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
«Πιστεύω πως όλες οι πρωτοβουλίες που πήραμε τότε, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, ήταν οι αναγκαίες υπό τις δεδομένες συνθήκες,  παρόλο που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση» δήλωσε στο κανάλι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα της έναρξης των απευθείας συνομιλιών της Νότιας Οσετίας με την Γεωργία, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα των συνόρων και της ειρήνευσης στην περιοχή αλλά το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα των προσφύγων. «Μόνο μέσω των απ’ευθείας συνομιλιών των δύο, μπορούν να διευθετηθούν αυτά τα θέματα» τόνισε, απευθύνοντας μήνυμα μέσω του καναλιού σε όλους τους Γεωργιανούς πολίτες.
Η Γεωργία έχασε τον έλεγχο στο ένα πέμπτο της εδαφικής της κυριαρχίας με την απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Στον απόηχο του σύντομου πολέμου με τις ρωσικές δυνάμεις, η Μόσχα αναγνώρισε τα δύο νέα κράτη.
Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στις δύο πρώην δημοκρατίες της Γεωργίας είναι καθόλα νόμιμη, επανέλαβε ο Μεντβέντεφ και δεν μπορεί να θεωρηθεί εισβολή σε γεωργιανό έδαφος.
Να σημειωθεί πως η Τυφλίδα έχει ψηφίσει νόμο από τον Οκτώβριο του 2008, ο οποίος χαρακτηρίζει«κατεχόμενα εδάφη» τις αποσχισθείσες περιοχές και συνεπώς απαγορεύει κάθε ρωσική στρατιωτική παρουσία, θεωρώντας της «εισβολή» επί γεωργιανού εδάφους. .
Την ίδια στιγμή η Μόσχα παρέχει κάθε οικονομική στρατιωτική υποστήριξη στις δύο χώρες και έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.
RIA NOVOSTI  - ITAR-TASS
rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.