Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πολύ σκληρή αντίδραση της Άγκυρας για τους μουφτήδες της Θράκης





 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ με τις δηλώσεις του επιτέθηκε σφοδρά στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα του διορισμού των μουφτήδων στη δυτική Θράκη.
« Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ε.Ε. που διαθέτει νομικά και πολιτικά πλαίσια όμως η Ελλάδα παρα την ένταξη της παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε..Ε. Επίσης με τη συνθήκη της Λωζάνης έχουν προστατευθεί τα δικαιώματα της κοινότητας των Μουσουλμάνων Τούρκων της δυτικής Θράκης. Το καθεστώς των μουφτήδων είναι καθορισμενο και είναι επικυρωμένο και από νόμους όλο το καθεστώς των εκλεγμένων μουφτήδων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίο καιρό αγνοώντας τους νόμους και τη Λωζάνη τηρούν μια στάση που δεν αναγνωρίζουν τους νόμους….
Ο νόμιμος μουφτής είναι αυτός που έχει αναφερθεί στη Λωζάνη δηλαδή ο εκλεγμένος. Εμείς ως Τουρκία αυτούς αναγνωρίζουμε. Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση(σ.σ. διορισμός μουφτήδων) είναι παράνομο, μονομερή κίνηση και οι διορισμένοι μουφτήδες είναι παράνομοι».
Ο τούρκος Υπουργός με απειλητικό ύφος και τόνισε « αν εμείς από τη διεύθυνση Θρησκευμάτων διορίσουμε τον ιερέα μιας εκκλησίας μάλλον θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος μαζί και η Ελλάδα».
Το ζήτημα των μουφτήδων επανήλθε με τη σημερινή προσευχή του Μπαϊραμιού στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμος έδωσε την άδεια προσευχής σε Οθωμανικό τζαμί της πόλης ( Γενί Τζαμί) όμως την προσευχή τέλεσε ιμάμης που όρισε ο διορισμένος μουφτής της Ξάνθης με αποτέλεσμα ως αντίδραση να μην πάει κανείς Μουσουλμάνος στην προσευχή και να προσευχηθούν 3 άτομα μαζί με τον ιμάμη μέσα στο τζαμί.
Η προσευχή μεγάλου πλήθους Μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο προσευχής που διαθέτει « Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης» στη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο αυτό προσευχήθηκε και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπίλτεκιν.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε στη Θεσσαλονίκη και τόνισε « είναι πράγματι θετικό το γεγονός της επαναλειτουργίας ενός τεμένους μετά από 90 χρόνια. Όμως εκεί αφού δεν τέλεσε την προσευχή ιμάμης που εξελέγη από τον εκλεγμένο από τον τουρκικό λαό μουφτή, η τουρκική κοινότητα αντέδρασε. Με αποτέλεσμα να προσευχηθούν 3 άτομα. Αυτό δείχνει τη χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα αυτό. … Η Μουσουλμανική Τουρκική κοινότητα προσευχήθηκε σε άλλο χώρο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στο θέμα αυτό και το γεγονός θα ωφελήσει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Διότι καμία αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’άπειρον, Η Ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει από το λάθος που κάνει»
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.