H «Guardian» συνεχίζει ακάθεκτη τις αποκαλύψεις για τα συστήματα παρακολούθησης. Μετά το Prism, σειρά έχει το X-Keyscore. Τελικά, μάλλον δεν τη γλιτώνουμε από πουθενά
Γράφει η Βάλια Καϊμάκη
Η«Guardian» μάς επιφύλασσε κι άλλες αποκαλύψεις, κατακαλόκαιρο, έτσι για ψυχρολουσία στη ζέστη… Και δεν είναι τυχαίο που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πέσει πάνω στους δημοσιογράφους της και κυνηγάνε τους σκληρούς τους δίσκους για να δούνε τι άλλο ετοιμάζονται να αποκαλύψουν. Πάνω που ήταν ζεστή η ιστορία με το Prism, τον Σνόουντεν, το άσυλο της Μόσχας, την ακύρωση της συνάντησης από τον Ομπάμα (τζόρας μάς βγήκε αυτός και τον είχαμε για καλό άνθρωπο – ακούστε και τον Χρίστο Παπαδημητρίου, καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, να μας λέει γιατί ο Ομπάμα τους απογοήτευσεhttp://infocafe.eu/?p=1993), την καταδίκη του Μάνινγκ, μας έσκασε και η καινούργια βόμβα, η οποία μάλλον πέρασε «στα ψιλά»: το πρόγραμμα X-Keyscore (αν ψάχνετε ακόμα την αρχή της πρότασης με απογοητεύετε!).
Τι είναι αυτό πάλι; Top secret βεβαίως, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αναλυτές να ψάχνουν ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ βάσεις δεδομένων που περιέχουν e-mails (το ξέραμε) αλλά και συνομιλίες σε τσατ στα κοινωνικά δίκτυα (πάρ' την κάτω τη φιλενάδα προηγούμενου άρθρου με τον παράνομο εραστή).
Ο Σνόουντεν τα είπε αυτά και αυτός ξέρει. Κυρίως ξέρει ότι τα προγράμματα παρακολούθησης αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο, που κανένας Οργουελ δεν είχε φανταστεί ποτέ του. Και δεν είναι μόνον ο Σνόουντεν που τα ξέρει. Νομίζω ότι σας είχα διηγηθεί την ιστορία του ακτιβιστή που όταν τον ρωτήσαμε με συναδέλφους αν έχει skype για να μιλάμε κόντεψε να μας δείρει. Αλλά ο Σνόουντεν μπορεί να τα αποδείξει κιόλας. Και με τη βοήθειά του, η οποία μοιάζει να έχει κηρύξει ιερό πόλεμο στις μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκαν και ντοκουμέντα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, η NSA πρέπει να πάρει ένταλμα εάν πρόκειται για παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη, παρ' όλο που δεν χρειάζεται ένταλμα για την παρακολούθηση συνομιλιών οποιουδήποτε πολίτη με «ξένο στόχο» (καλά, δεν συζητάμε για όλη την υπόλοιπη υφήλιο). Το X-Keyscore δίνει τα τεχνολογικά εργαλεία ευρείας παρακολούθησης, χωρίς ένταλμα, αρκεί να είναι γνωστές κάποιες πληροφορίες, όπως το e-mail, για παράδειγμα. Ο Σνόουντεν στις συνεντεύξεις του με την εφημερίδα είχε δηλώσει πως μπορεί ο ίδιος να διαβάσει όλα τα e-mails κάποιου, αρκεί να έχει τη διεύθυνσή του. Και πως είχε ήδη χρησιμοποιήσει το X-Keyscore.
Και είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι της NSA καμαρώνουν κιόλας, γιατί στα ντοκουμέντα που παραθέτει η εφημερίδα, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι το 2008 πιάστηκαν 300 τρομοκράτες χάρη στο X-Keyscore.
Να μην σας κουράσω με τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά είναι ανατριχιαστικές για όσους καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Με απλούστατα βήματα (σαν να συμπληρώνεις μια online φόρμα) οι ερευνητές έχουν πρόσβαση… στα πάντα, σε ό,τι κάνουμε στο δίκτυο.
Και η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ηδη το 2010 η «Washington Post» έγραφε ότι «κάθε μέρα η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει 1,7 δισ. e-mails, τηλεφωνήματα και άλλου τύπου επικοινωνίες». Και τι τα κάνει όλα αυτά; Δημιούργησε νέες βάσεις δεδομένων για να μπορεί να τα αποθηκεύει.
Η NSA αντέδρασε στα συνεχή δημοσιεύματα της «Guardian» στέλνοντας μια συγκινητική (το επίθετο δικό μου) επιστολή: «Αυτού του είδους τα προγράμματα μας επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να φέρνουμε σε πέρας με επιτυχία την αποστολή μας – να υπερασπιζόμαστε το έθνος και να προστατεύουμε τα αμερικανικά και συμμαχικά [καρφί για τους Βρετανούς] στρατεύματα στο εξωτερικό».
Και όπως θα διαβάσετε και δίπλα, κανείς δεν πιστεύει πια ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις παρακολουθήσεις. Μετά το κλείσιμο της Lavabit, σειρά είχε η Groklaw (βλ. δίπλα) και ποιος ξέρει ακόμα πόσες ασφαλείς, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα, υπηρεσίες θα ακολουθήσουν.
valia@inrec.gr
efsyn.gr
منور خوي
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://al3lwani.blogspot.com/