Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ιράκ: Φοβούνται συριακά αντίποινα οι πετρελαϊκές των ΗΠΑ…Όχι θα κάτσουν να σας κοιτούν να τους σφάζετε.




Σοβαρή υποψηφιότητα να αποτελέσουν στόχο του καθεστώτος Άσαντ ή ομάδων ελεγχόμενων από το Ιράν, σε περίπτωση που τελικά ξεκινήσει η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, θέτουν οι αμερικανικοί – και όχι μόνο – πετρελαϊκοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και ιδιαίτερα στο κουρδικό βόρειο τμήμα του.

Εάν μάλιστα θέλει κανείς να αναζητήσει περισσότερους λόγους – κίνητρα για τους Σύρους να θέσουν στο στόχαστρο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κουρδιστάν, θα μπορούσε να θυμηθεί τη μεγάλη σημασία που έχουν πλέον στον τουρκικό σχεδιασμό με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του αγαθού, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία και μέσω της διαδικασίας αυτής να ασκεί κηδεμονία στους Κούρδους αποτρέποντας τα χειρότερα. Και η Τουρκία θεωρείται στο συριακό καθεστώς ως ο μεγαλύτερος εχθρός…


Η αμερικανική Exxon Mobil, η βρετανική BP, η ιταλική Eni και η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell, προβληματίζονται σοβαρά για το ποια κατάσταση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση έναρξης των επιχειρήσεων και ποια μέτρα ασφαλείας μπορούν να λάβουν. Προς το παρόν, τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα που θα καθιστούσαν το Ιράκ δεύτερο σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγό του OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries),μπαίνουν «στο ράφι».
Οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών κάθε μορφής, από απαγωγή, μέχρι επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο την πρόκληση γενικευμένου περιφερειακού χάους. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν υποκλέψει ιρανικό μήνυμα με εντολή να πληγούν στόχοι των χωρών που θα συμμετάσχουν στο πλήγμα κατά του καθεστώτος Άσαντ.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.