Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κομισιόν: «Ναι» στην Αλβανία και «όχι» στην Τουρκία - ΜΑΚΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


ΜΑΚΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην Ε.Ε. και στον πολιτισμένο κόσμο, εάν δεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων. Αυτή είναι η βασική θέση, την οποία διατύπωσε χθες στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Κυπρία ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους.
Στο συνέδριο παρέστησαν προσωπικότητες και ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιόζεφ Ντολ, ο οποίος, μάλιστα, άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου. Η κ. Θεοχάρους, η οποία είναι Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ε.Ε. - Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι η Αρμενία είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. στον Καύκασο, και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αφήσει την πόρτα της ανοικτή στους Αρμένιους.
Εάν κλείσει η πόρτα για τους Αρμένιους, είναι ως να κλείνει και η πόρτα των συμφερόντων της Ε.Ε. στον Καύκασο. Αναφορικά με την υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για ειρήνευση στην περιοχή είναι η αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στους νόμιμους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αλήθεια, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει το θάρρος να προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις; Μάλλον όχι, αφού η Ελλάδα παραμένει μακράν ο πιό ένθερμος υποστηρικτής της καταστροφικής προοπτικής μιας Τουρκίας πλήρους μέλους στην Ε.Ε.
elkeda.gr
Κομισιόν: «Ναι» στην Αλβανία και «όχι» στην Τουρκία

Λαμβάνει το status της χώρας υπό ένταξη στην Ε.Ε. η Αλβανία

Τον τίτλο της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Αλβανία την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως τα Τίρανα πρέπει συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της για την διεύρυνση της Ε.Ε. η Κομισιόν, προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η αύξηση της ανεξαρτησίας των δικαστικών Αρχών, η εντατικοποίηση του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, και η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων.
Η υποψηφιότητα της Αλβανίας πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, η έκθεση επικεντρώθηκε στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, R.T. Erdogan, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη βία. Παρά την εκτεταμένη βία, η Ε.Ε. εντοπίζει ορισμένα θετικά σημάδια, όπως η αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης αλλά και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους. «Προκειμένου να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα καλείται να εμβαθύνει της μεταρρυθμίσεις» συνοψίζει το πόρισμα της Ε.Ε. για την Τουρκία.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση αξιολόγησης των υποψήφιων κρατών για διεύρυνση της Ε.Ε.
himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.