Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Νέες Σκουριές στην Θράκη.

Glory-Resources01-02october2013

Κατηγορίες της Glory Resources περί γραφειοκρατίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη


Τις κατηγορίες της αυστραλιανής εταιρείας Glory Resources περί γραφειοκρατίας σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στις Σάπες της Θράκης αναφέρεται εκτενές άρθρο της Julia Chatterley που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Gold mine hits rich seam of Greek red tape», ενώ παρατίθενται οι απόψεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη, όπως και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή εταιρεία η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στις Σάπες Θράκης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Ο Jason Bontempo, εκτελεστικός διευθυντής της Glory Resources, ο οποίος είχε επιτύχει τη συμφωνία και αναμένει την υλοποίησή της εδώ και δύο χρόνια το σχέδιο στις Σάπες έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτό το γνωρίζει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος.
Η Glory Resources έχει επενδύσει στο ορυχείο της Θράκης από το 2011, ενώ ακόμη αναμένει τις σχετικές περιβαλλοντικές άδειες και τις άδειες εξόρυξης για να αρχίσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Τα ορυχεία χρυσού παράγουν συνήθως 2-3 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, ενώ τα κοιτάσματα στις Σάπες, σύμφωνα με τον κ. Bontempo αναμένεται να παράγουν 20 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.
Η εταιρεία έχει ήδη ξοδέψει, σύμφωνα πάντα με τον  Jason Bontempo, 25 εκ. δολάρια ενώ αναμένεται να επενδύσει άλλα 150 εκ. δολάρια για την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου, ενώ προσδοκά οφέλη άνω του 1 δις δολαρίων για τους μετόχους της, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη σκοπιμότητας θα χρειασθούν 20 μήνες για την πλήρη λειτουργία του ορυχείου, ενώ και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας θα υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει δαπανήσει μεγάλο μέρος του χρόνου του για να πείσει την τοπική κοινότητα της Θράκης για την αναγκαιότητα του σχεδίου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή όπου η ανεργία ανέρχεται στο 70%. Θα δημιουργηθούν, όπως επισημαίνει, 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 600 έμμεσες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, προς το CNBC ότι τα σχέδια που εγείρουν ανησυχίες για το περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με την αυστηρή νομοθεσία της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η χρήση κυανίου για την εξόρυξη χρυσού θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους.
Η Glory Resources έχει δηλώσει ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο για τα κοιτάσματα στις Σάπες.
Το δημοσίευμα κάνει παράλληλα αναφορά σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής προς το CNBC όπου σημειώνεται ότι ο Υπουργός, Μιχάλης Μανιάτης, θα συγκαλέσει εντός του επόμενου 15νθήμερου ευρεία σύσκεψη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Glory Resources, των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου για τα ορυχεία, για να εξετασθεί το θέμα σε βάθος.
cnbc.com
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.