Σελίδες

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ερντογάν ζητά να ξαναγραφεί η Ιστορία των Βαλκανίων



Η Τουρκία, στην προσπάθειά της για πολιτιστική -κατ’ αρχάς- επικράτηση, επιδιώκει να απαλειφθούν από την ιστορία των Βαλκανίων όλα τα αρνητικά που συνδέονται με την οθωμανική αυτοκρατορία

Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν κάποια σύννεφα στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας, όταν δημοσιεύθηκαν στον αλβανικό Τύπο αρνητικά σχόλια για το ακραίο Ισλάμ.

Ο κ. Ερντογάν, απάντησε με επιθετικό τρόπο, και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT ουσιαστικά αρνήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο να έχει γνώμη: «Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν φιλικές και αδελφικές σχέσεις που προκύπτουν από τα βάθη της Ιστορίας, αλλά το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ μικρό και δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει ενάντια στο Ισλάμ», είπε.
Όπως ήταν φυσικό οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου -και όχι μόνον- αντέδρασαν, υπενθυμίζοντας στον κ. Ερντογάν πως «όταν ήρθαν εδώ οι Τούρκοι, οι Αλβανοί ήταν χριστιανοί», κάποιοι μάλιστα έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι υποκρύπτει η «πολιτιστική εξάπλωση» της Τουρκίας. Συνήθη ήταν τα σχόλια, όπως «Εκείνο που θέλετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ισλαμικά εδάφη στα Βαλκάνια και να εισχωρήσετε σε αυτά! Είδαμε και πάθαμε στα 500 χρόνια σκλαβιάς, δεν φθάνουν;»
Προχθές όμως, ο κ. Ερντογάν βρέθηκε πάλι στο Κοσσυφοπέδιο (μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα) και απάντησε στο μήνυμα που του έστειλαν πολλοί Αλβανοί, ότι «Το ξαναγράψιμο της ιστορίας είναι παράλογο» και απαίτησε ουσιαστικά αυτό ακριβώς. Προέτρεψε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου να ξαναγραφεί η οθωμανική περίοδος στην περιοχή, με το επιχείρημα ότι «οι επώδυνες σελίδες της ιστορίας δεν πρέπει να στέκονται μπροστά μας συνεχώς», επεσήμανε.
Η Τουρκία, στην προσπάθειά της για πολιτιστική -κατ’ αρχάς- επικράτηση, επιδιώκει να απαλειφθούν από την ιστορία των Βαλκανίων όλα τα αρνητικά που συνδέονται με την οθωμανική αυτοκρατορία, αφού με τον νέο-οθωμανισμό του κ. Νταβούτογλου παραμερίσθηκε ο Κεμάλ, και εμφανίζεται η χώρα ως συνέχεια των Σουλτάνων. (Ο κ. Γ. Παπανδρέου και όλοι οι ομοϊδεάτες της κας Ρεπούση, ούτως ή άλλως έκαναν πράξη την ωραιοποίηση των οθωμανών).
Να σημειώσουμε όμως, ότι παρά τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, η Τουρκία λίγο απέχει από την τουρκοποίηση της αλβανικής Παιδείας στις δύο αλβανικέ χώρες. Το πανεπιστήμιο Niğde της Τουρκίας υπέγραψε προ καιρού συμφωνία συνεργασίας με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Πριζρένης του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα, μάλιστα με ανακοίνωση αυτού του Πανεπιστημίου, εάν θεωρηθεί απαραίτητο, η διδασκαλία ενδέχεται να αλλάξει, με τη δημοσίευση αμοιβαίων δημοσιευμάτων, επιστημονικών ερευνητικών δραστηριοτήτων των δύο χωρών, κοινών εγκυκλοπαιδειών, βιβλίων, CD, και αναμένεται η δημιουργία ακόμη αμοιβαίων πολιτιστικών και επιστημονικών μελετών.
Με βοήθεια από την Τουρκία, η πόλη Λίπιαν στο Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2000, Τούρκοι επενδυτές εγκαινίασαν το κολέγιο Μεχμέτ Ακίφ, το πρώτο ιδιωτικό σχολείο που ανεγέρθηκε μετά την ένοπλη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο.
Το σχολείο διαθέτει τάξεις από το νηπιαγωγείο έως την έκτη γυμνασίου, ενώ η διδασκαλία γίνεται στην αλβανική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα και υπάρχουν σχολικές εγκαταστάσεις στο Πρίζρεν και το Γιάκοβα.
Η τουρκική κυβέρνηση προγραμματίζει να ανοίξει πανεπιστήμιο στο Λίπιαν και υπόσχεται να επενδύσει περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του. Ο δήμος έχει ήδη διαθέσει 400 στρέμματα για το πλέον σύγχρονο πανεπιστήμιο στην περιοχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.
Όπως δείχνουν έργα σαν κι αυτό, η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν αναπτύξει μια δυνατή σχέση στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στο χτίσιμο των εκπαιδευτικών υποδομών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και πολλοί νέοι από το Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνουν στην Τουρκία για την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση.
Οι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες υποτροφίες, καθώς και εκείνες που χρηματοδοτεί η τουρκική κυβέρνηση, το κατέστησαν αυτό εφικτό για έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών.
Η ημέρα που θα δούμε τουρκικό Πανεπιστήμιο στην Θράκη, δεν θα αργήσει.
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.