Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Νέο παραγωγικό μοντέλο. Πως μπορεί η Ελλάδα να μετατρέψει τα μειονεκτήματα της σε πλεονεκτήματα.


Η ανυπαρξία παραγωγικού μοντέλου τις τελευταίες δεκαετίες και η πλήρης καταστροφή του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού τα χρόνια του μνημονίου , επιβάλλει την αυτορρύθμιση της δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων με ένα μοντέλο που θα κατευθύνεται από τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής πραγματικότητας.

Με λίγη φαντασία μπορούμε να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα . Η βαριά βιομηχανία μας είμαι υποτυπώδης . Συνέπεια αυτού έχουμε μικρό αριθμό βιομηχανικών εργατών . Διαθέτουμε όμως δυσανάλογα μεγάλο επιστημονικό δυναμικό το οποίο μεταναστεύει  .
Με αφορμή το παρακάτω βίντεο , προβολής ενός κράνους μοτοσικλετιστή



αναρωτήθηκα μήπως το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στην βιοτεχνία καινοτομίας και τεχνολογίας .Παράλληλης και στις παρυφές της τεχνολογίας αιχμής των παγκόσμιων κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας , της κινητής τηλεφωνίας .
Έτσι παραδείγματος χάρη ,  η κατασκευή μικροεφαρμογών για κινητά τηλέφωνα , πιθανά εξειδικευμένων σε τομείς ,όπως η  υγεία , με την κατασκευή περιφερειακών εξαρτημάτων , όπως πχ μετρητές σακχάρου , ανιχνευτές καρδιακών δυσλειτουργιών και τηλεματική ειδοποίηση του ΕΚΑΒ ή γιατρού είναι πεδίο λαμπρό . Στην χώρα δεν θα υπάρξει αυτοκινητοβιομηχανία αλλά μπορούν να υπάρξουν  βελτιωτές αυτοκινήτων ή ακόμα και μετατροπείς εξειδικευμένων οχημάτων πχ ασθενοφόρων .
Μικρές καινοτόμες μονάδες θα στηρίξουν την βιώσιμη απασχόληση και θα συνδέσουν την παραγωγή με το εκπαιδευτικό σύστημα.
Σαφώς τέτοιες επενδύσεις απαιτούν πιθανόν εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό μα ποιο πολύ χρειάζονται ιδέες . Δεν απαιτούνται θηριώδη εργοστάσια αλλά θηριώδη μυαλά. Πρέπει να στρέψουμε τα μυαλά των παιδιών στην παραγωγική δημιουργία , από την παθητική αναμονή μιας θέσης στο δημόσιο.
paragoume.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.