Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


 Πόσα και πόσα έχουμε ακούσει περί γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και πόσα έχουν ακουστει για τις διενέργειες που έχει καταβάλλει η ελληνική πλευρά , για το κατοχικό δάνειο..

Κι όμως, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η Real news, η Ελλάδα φαίνεται πως δεν έχει κάνει όσα τελικά ακούγονταν...

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο διαβιβάστηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, φαίνεται ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα τόσο από ελληνικής όσο και από γερμανικής πλευράς.
Συγκεκριμένα το Βερολίνο όχι μόνο φαίνεται να θεωρεί το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων «οριστικά και πλήρως διευθετημένο», αλλά γίνεται σαφές πως ούτε η χώρα μας έχει αποστείλει κάποιο αίτημα...
«Η Γερμανία δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλει τις λεγόμενες 'απαιτήσεις' ως ακόλουθο συμφωνιών Διεθνούς Δικαίου, της Συμφωνίας των Χρεών του Λονδίνου από το 1953 και της Συμφωνίας '2+4' του 1990», αναφέρει το έγγραφο το οποίο παρουσιάζει η Real News.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αρμόδιες υπηρεσίες του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζουν την γερμανική πλευρά σημειώνοντας: «Το λεγόμενο αναγκαστικό δάνειο ορίζεται ως εξής:Το 1942 η Ελλάδα υποχρεώθηκε, πέρα από την κάλυψη του κόστους των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, να διαθέσει απευθείας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, επιπλέον χρηματικό ποσό. Στο τέλος του πολέμου ήταν 'ανοιχτό' το ποσό των 476 εκατ. μάρκων του Ράιχ», αναφέρεται σε κοινοβουλευτικό έγγραφο του 2010, και επισημαίνεται ότι «η απαίτηση για επιστροφή του κατοχικού δανείου αποτελεί απαίτηση επανορθώσεων».
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω οι Γερμανοί δεν διαχωρίζουν το κατοχικό δάνειο από τις πολεμικές αποζημιώσεις, γεγονός που αποτελεί τελείως διαφορετική ερμηνεία από αυτήν που δίνει στο ζήτημα η ελληνική πλευρά. Στην συνέχεια στο έγγραφο τονίζεται: «Εξηνταπέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτες εμπιστοσύνη και εποικοδομητικ΄πης συνεργασίας της Γερμανίας με την Διεθνή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλαδος, εταίρου στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα των επανορθώσεων έχει χάσει την νομιμοποίησή του. Η Γερμανία έχει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσκομίσει επανορθώσεις σε υψηλό βαθμό τις οποίες τα εν λόγω κράτη έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου για την αποζημίωση των υπηκόων τους», επαναλαμβάνουν οι Γερμανοί τονίζοντας με λίγα λόγια πως δεν έχουν καμμία υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα.
Η Γερμανία παράλληλα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Μπούντεσταγκ έχουν δοθεί πολλά περισσότερα από τα 20 δισ. που ορίστηκε κατά την Διάσκεψη της Γιάλτας. Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται μάλιστα ότι «οι επανορθώσεις πάνω από 60 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών θα αποτελούν για την πρακτική του Διεθνούς Δικαίου μία περίπτωση εξαιρετική και χωρίς κανένα προηγούμενο».
Σε άλλο έγγραφο που χρονολογείται από το 2000 αναφέρεται πως η απαίτηση που αφορά το αναγκαστικό δάνειο ανέρχεται σε 3,5 δισ. δολάρια συν τους τόκους, ενώ η εβραϊκή κοινότητα απαιτεί τουλάχιστον 38 εκατ. γερμανικά μάρκα για τα κατασχέσεις περιουσιών των μελών της. Επισημαίνεται ακόμη ότι στα ελληνικά δικαστήρια εκκρεμούν χιλιάδες προσφυγές, αλλά διευκρινίζεται ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να αναγνωρίσει άλλες απαιτήσεις, καθώς θεωρεί το ζήτημα λήξαν. Στο ίδιο πλαίσιο καθίσταται σαφές ότι η Γερμανία θεωρεί «απαιτήσεις επανορθώσεων» και τις αξιώσεις των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.