Διαμορφώνονται νέα δεδομένα υπέρ της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής – Συμφωνία τορπίλη για την Εθνική μας κυριαρχία – Θα υπάρχει παρουσία Τούρκων Αξιωματικών σε επιλεγμένα σημεία των Ελληνικών συνόρων, που αποκαλούνται “εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.”
Ο Frontex, ο «κλειστός» ευρωπαϊκός Οργανισμός, που αναπτύσσεται εδώ και 8 χρόνια κάτω από τις διαθέσεις του πανίσχυρου επικεφαλής του, Φινλανδού Ilkka Laitine, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, που υπεγράφη, στις 28/5/2012, στην έδρα του Οργανισμού, στην Βαρσοβία, ανάμεσα με τον Frontex και την Τουρκία καθίσται ουσιαστικά διαχειριστής των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας.
Τα ερωτήματα είναι πολλά:
1. Η χώρα μας τι θέση κράτησε για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας- τορπίλη σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα;
2. Κάτω από αυτή την συμφωνία συμμετείχαν οι Τούρκικες αρχές σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Και σε ποιές;
3. Εάν Τούρκοι συμμετέχουν σε επιχείρηση και περισυλλέξουν μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων θα τους παραδώσουν στις ελληνικές αρχές όπως οφείλουν;
4. Αληθεύει ότι το τελευταίο καιρό η Σουηδέζα επίτροπος Μάλλστρομ έστειλε έγγραφο, που εγκαλεί την χώρα μας ότι δεν βοηθάει την ανάπτυξη της συνεργασίας με την τοποθέτηση Τούρκων αξιωματικών στα ελληνικά σύνορα;
5. Τι μεσολάβησε και το 2009 δεν υπογράφτηκε η συνεργασία αλλά μπόρεσε να υπογραφεί το 2012; (σ.σ. μήπως η κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας);
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που υπάρχει ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Frontex ο Οργανισμός και οι αρχές της Τουρκίας «υπέγραψαν το έγγραφο, το οποίο προωθεί την καθιέρωση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ του Frontex και τουρκικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων».
«Ο Frontex και οι τουρκικές αρχές συμφωνούν για συνεργασία στους τομείς της ανάλυσης κινδύνου, την κατάρτιση καθώς και στην έρευνα και την ανάπτυξη. Επιπλέον, ο Frontex και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφωνούν για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον έλεγχο των συνόρων και να προβλέπουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των Τούρκων αξιωματικών σε επιλεγμένα σημεία διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της Focal Points», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Τι προκύπτει από αυτό το ολιγόλογο κείμενο;
Ότι ο Frontex, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιδιώκουν διαρκώς στα ευρωπαϊκά όργανα την στήριξή του, ανέλαβε από μόνος του να κάνει εξωτερική πολιτική συμφωνώντας με τις αρχές της Τουρκίας δύο κρίσιμα θέματα:
1. Να συνεργαστούν για τις βέλτιστες πρακτικές στον έλεγχο των συνόρων.
2. Να υπάρχει παρουσία Τούρκων αξιωματικών σε επιλεγμένα σημεία των ελληνικών συνόρων, τα οποία στο έγγραφο αναφέρονται ως «εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Με δύο λόγια, η διαχείριση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας μας εναπόκειται στην καλή διάθεση του…. Frontex και της Τουρκίας!….
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι γνωστό πως στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό διακομετακομιστικό κόμβο.
Το ενδιαφέρον του Frontex εάν εστιάσει στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και ειδικά στο Αιγαίο και στον Εβρο δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας του πρόβλημα καθόσον γεννάται το ερώτημα οι εισερχόμενες ροές από τα Ανατολικά της σύνορα δεν αντιμετωπίζονται.
Κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή υπέρ της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο. Και ο νοών νοείτο…
Προσπάθειες τριών χρόνων από τον Frontex για το θέμα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες του Frontex για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας έχουν ξεκινήσει από το 2009 αλλά σε πρώτη φάση είχαν «ναυαγήσει».
Το «Έθνος της Κυριακής» σε σχόλιο στη στήλη «Εμπιστευτικά», στις 15 Νοεμβρίου 2011 ανέφερε, χαρακτηριστικά:
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία για να βάλει “χέρι” στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.
Όμως, έμαθα κάτι τέτοιο πήγε να κάνει και σε συνάντηση, που έγινε, προ ημερών, με στελέχη της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού, που ασχολείται με την παράνομη μετανάστευση.
Η Frontex είχε αποφασίσει να ζητήσει από την Τουρκία να υπάρξει συνεργασία πάνω στην παράνομη μετανάστευση.
Ευτυχώς, το Λιμενικό Σώμα χτύπησε εγκαίρως τα “καμπανάκια” και εγγράφως ενημερώθηκαν όλοι όσοι έπρεπε για τον κίνδυνο, που υπήρχε να επιδιώξουν οι Τούρκοι να βάλουν “χέρι” στην έρευνα και διάσωση μέσα από κάποιο περιστατικό με παράνομους μετανάστες.
Και επιβεβαιώθηκαν, αφού στις συζητήσεις των στελεχών της Frontex με την Τουρκία τέθηκαν τα “καυτά” θέματα και προς το παρόν η συνεργασία “ναυάγησε”.
Μάλλον, θα πρέπει στους Ευρωπαίους εταίρους της Frontex να γίνει λίγο πιο σαφές ότι οι κινήσεις τους προς την Τουρκία πρέπει να γίνονται κάτω από το πρίσμα των εθνικών μας θέσεων.
Ένα μήνα αργότερα, νεότερο άρθρο στην ίδια στήλη, έγραφε:
Οι σχέσεις της Frontex με την Τουρκία φαίνεται ότι αρχίζουν πλέον ν απασχολούν σοβαρά- και σωστά- την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είχαμε γράψει προ μηνός ο ευρωπαϊκός οργανισμός, που ασχολείται με την παράνομη μετανάστευση, είχε κάνει κάποιες κινήσεις για ανάπτυξη συνεργασίας με την Τουρκία αλλά ευτυχώς το Λιμενικό Σώμα είχε χτυπήσει εγκαίρως “καμπανάκια” και μόλις οι “γείτονες” βρήκαν ευκαιρία να θέσουν και θέμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, οι συζητήσεις σταμάτησαν.
Τώρα, όπως μαθαίνω ο εντεταλμένος διευθυντής της Frontex κ. Λαϊτίνεν, που θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα ακριβώς για το ζήτημα της συνεργασίας Frontex- Τουρκίας.
Τουλάχιστον, οι Ευρωπαίοι εταίροι στη Frontex μας να κατανοήσουν ότι οι όποιες κινήσεις προς την γείτονα χώρα πρέπει να γίνουν κάτω από το πρίσμα των εθνικών μας θεμάτων.
Για να μην ξεχνάμε ότι οι γείτονες συνηθίζουν να στήνουν… παγίδες.
Ακολούθησε, η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώματα εντάχθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η «φωνή» του σίγησε.
Μάλιστα, σταδιακά άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά με την συμφωνία της ΝΔ να επιχαίρουν για την άφιξη του FROΝTEX στην Ελλάδα παρουσιάζοντας την παρουσία του Οργανισμού ως την λύση προστασίας των θαλασσίων συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.
Στην πραγματικότητα ήταν η ελπίδα των κυβερνήσεων να καλύψουν τα κενά του εξοπλισμού του ΛΣ, που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των μνημονίων και της κρίσης.
Έτσι, ο Frontex του κ. Laitinen δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει εξωτερική πολιτική και να προχωρήσει το Μάϊο του 2012 στην υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας- τορπίλη για την εθνική κυριαρχία μας.
Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο ένα μήνα αργότερα, δεν έκρυψε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την επιτήρηση της ΕΕ….
Η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κατανόηση την σημασία, που έχει το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε έναν αμφιλεγόμενο Οργανισμό και τον Σεπτέμβριο του 2012 Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ έκαναν ακόμα και… κριτική στην Τουρκία, που δεν τηρεί τη συμφωνία της με τον Frontex.
Εκείνη την ημέρα ο κ. Laitinen απέφυγε να τοποθετηθεί για επεισόδιο ανάμεσα σε Ελληνικό και Τούρκικο σκάφος της Ακτοφυλακής, ωστόσο σημείωσε πως σε προηγούμενο συμβάν στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 (όπου θυμίζεται ότι 54 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σμύρνης από βύθιση σκάφους που μετέφερε παράνομα μετανάστες προς τις ελληνικές ακτές), αν και προσφέρθηκε βοήθεια από την FRONTEX, η Τουρκία δεν την έκανε αποδεκτή.
• Εάν, όμως, η Τουρκία κάνει (ή έχει κάνει;) αποδεκτή την αντίστοιχη «πρόσκληση» του FRONTEX να ενεργήσει σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο, στο Αιγαίο που θα πάνε τα ελληνικά δικαιώματα;
Απαντήσεις δεν αναμένονται…..
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθερη Θράκη" - elthraki.gr
hellasontheweb.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.