Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

«Όχι» στις Βρυξέλλες από την Ουκρανία. Στην αγκαλιά του Πούτιν το Κιέβο;





Όχι στην ΕΕ με το βλέμμα προς Ρωσία, η οποία γενικά δεν αστειεύεται, είπε η πλούσια σε φυσικό αέριο Ουκρανία, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη, προς μεγάλη απογοήτευση των Βρυξελλών, πως διακόπτει κάθε κουβέντα για σύναψη συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. Ωστόσο οι Ουκρανοί αλλά κυρίως οι Ρώσοι είχαν άλλη άποψη. Όλοι συμφωνούν άλλωστε πως πίσω από τον «ευρωσκεπτικισμό» της Ουκρανίας βρίσκεται η Μόσχα.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες νωρίτερα, προτού καν οι Ουκρανοί πουν επισήμως το «όχι», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τα μελλούμενα δηλώνοντας «έτοιμος» να πάρει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ/Ουκρανίας/Ρωσίας.
Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ κατηγόρησε τους Ουκρανούς «πως σκύβουν το κεφάλι στη Μόσχα», ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κίεβο. Από την πλευρά του πάντως, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς (πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010) συνεχίζει να προσπαθεί να ισορροπήσει περίτεχνα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.
Να θυμίσουμε ότι οι Ρώσοι επιθυμούν διακαώς να εντάξουν την Ουκρανία στην υπό διαμόρφωση τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν, τη Λευκορωσία κ.ά., τουτέστιν στην «Ευρασιατική Οικονομική Ένωση»)
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.