Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πρώτη φορά οι χειρότεροι φόβου του κράτους της Μέσης Ανατολής να γίνουν πραγματικότητα.
Αυτό που βλέπει το Ισραήλ είναι η πιθανότητα να προχωρήσει η προτεινόμενη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη.
θα μπορούσε να συζητηθεί ότι το Ισραήλ, σε μία σχετική συμφωνία, θα ηρεμούσε, υπό μία έννοια, καθώς θα μειωνόταν πολύ το ενδεχόμενο να δεχτεί επίθεση από το ισλαμιστικό κράτος. Όμως, ταυτόχρονα, θα περιοριστούν σοβαρά οι επιλογές του ισραηλινού πρωθυπουργού στην εκστρατεία του εναντίον του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Σαν να μην φτάνει αυτό, η πιθανή συμφωνία μπορεί, όχι μόνο να δέσει τα χέρια του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν, αλλά και να έχει μια απροσδόκητη συνέπεια δημιουργώντας εμπόδια στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νετανιάχου κατήγγειλε ιδιαίτερα φορτισμένος και οργισμένος την παρασκευή το περίγραμμα μιας συμφωνίας με το Ιράν, όπως διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και για μια ακόμη φορά βρέθηκε άμεσα σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον.
«Αυτή είναι μια πολύ κακή συμφωνία και το Ισραήλ την απορρίπτει πέρα για πέρα», δήλωσε ο Νετανιάχου καθ” οδόν προς τον τρίτο γύρο συνομιλιών του, μέσα σε μόλις 48 ώρες, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
«Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει για να υπερασπίσει τον εαυτό του και να υπερασπίσει την ασφάλεια του λαού του», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.
Ενδεικτικό λοιπόν είναι το γεγονός πως ο Κέρι δεν εμφανίσθηκε μαζί με τον ισραηλινό ηγέτη και προτίμησε να αναχωρήσει σιωπηλά για τη Γενεύη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα και η ΕΕ.
Δεν είναι σαφές κατά πόσο ο Νετανιάχου θα ήθελε να εξαπολύσει όντως επίθεση κατά του Ιράν. Όπως και να χει όμως αυτό γίνεται πρακτικά αδύνατο από τη στιγμή που το Ιράν συνάψει αρχική συμφωνία για να χαλαρώσουν οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις, με αντάλλαγμα μια μερική οπισθοχώρηση στο ευρύ πυρηνικό πρόγραμμά του.
«Μπορώ να καταλάβω γιατί ο Νετανιάχου είναι τόσο οργισμένος», δήλωσε ο Τζιόρα Έιλαντ, ένας πρώην σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφαλείας.
«Μια μονομερής στρατιωτική επιλογή δεν θα έχει πλέον πραγματικές πιθανότητες να εφαρμοσθεί. Όχι επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά επειδή θα εκλαμβανόταν ως κίνηση εναντίον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Έιλαντ. «Αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει».
Το Ισραήλ εξέφραζε από καιρό φόβους ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν το αίτημα του για πλήρη διάλυση των ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων. Υποστηρίζει πως αυτή η προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει ποτέ ατομική βόμβα.
«Ο χειρότερος εφιάλτης του Νετανιάχου γίνεται πραγματικότητα», λέει ο Εχούντ Γιαάρι, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή. «Δεν είναι μόνον ο Νετανιάχου. Αυτή είναι η θέση όλων των υπεύθυνων για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Βέβαια, υπάρχει και άλλη πλευρά, εξίσου αληθινή και που λέει πως η επίσκεψη του Κέρι έκανε φανερές τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι οποίες υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.
Αώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Νετανιάχου μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο αμερικανικό Κογκρέσο για να επηρεάσει τη συμφωνία με το Ιράν. Ο Κέρι προκάλεσε επίσης τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κυβέρνησης επικρίνοντας την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και προειδοποιώντας για αιματοχυσία, αν το Ισραήλ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία.
Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποκύψει στους Παλαιστίνιους. «Πιστεύω πως η πίεση πρέπει να ασκηθεί εκεί που πρέπει, δηλαδή στους Παλαιστίνιους που αρνούνται να μετακινηθούν από τις θέσεις τους», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.
Ο Έιλαντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 2003 ως το 2006, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είχαν «αρκετές φορές στο παρελθόν» προσφερθεί εμμέσως να επιλύσουν το ιρανικό πρόβλημα με αντάλλαγμα να επιδείξει το Ισραήλ ευελιξία στο Παλαιστινιακό.
«Πιστεύω πως ο Νετανιάχου θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν να είμαστε πιο ευέλικτοι με τους Παλαιστίνιους επειδή δεν έλυσαν το ιρανικό ζήτημα», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.