Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ενέργεια: Συνιστά απειλή η συνεργασία Όσλου και Άγκυρας;




Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με την Τουρκία υπέγραψε η Νορβηγία στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βασιλέα της χώρας στη γείτονα. Η Τουρκία και η Νορβηγία έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς της συνεργασίας τους ειδικά στον τομέα της ενέργειας, κάτι το οποίο έγινε φανερό και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βασιλέα της πλούσιας χώρας της Σκανδιναβίας, Χάραλντ του 5ου στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί, ότι η επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της Νορβηγίας στην Άγκυρα είναι η πρώτη του είδους στην γειτονική μας χώρα.
«Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας πέφτει στις σχέσεις μας, και ειδικά στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές επικέντρωσαν την συζήτησή τους και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Συρία.
«Η Νορβηγία είναι μία ‘ήπια δύναμη’ (soft power)» παρατήρησε ο Α. Γκιουλ και συνέχισε λέγοντας ότι «παρά τον μικρό της πληθυσμό, συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό απολαμβάνει της αναγνώρισης από την διεθνή κοινότητα».
Κατά τα άλλα το Όσλο προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία του με την Άγκυρα στον τομέα τωνξένων άμεσων επενδύσεων οι οποίες θα επικεντρωθούν στην ναυτιλία, ενώ η Νορβηγία ως μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην αλιεία φαίνεται να έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την πλευρά μας να σημειώσουμε, ότι η φύση και η εμπλοκή της Νορβηγίας στα θέματα που σχετίζονται με την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (ας μην ξεχνάμε την PGS – την εταιρεία η οποία πραγματοποίησε τις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αλλά και τη STATOIL εταιρία-κολοσσό που εμπλέκεται σε κάθε νέο μεγάλο σχέδιο στην ευρύτερη περιοχή μας), αλλά και την υπερπόντια αλιεία είναι τεράστια. Όμως, τόσο η αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων όσο και των αλιευμάτων, σχετίζεται με την έννοια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η επιχειρηματική εμπλοκή της Νορβηγίας στους συγκεκριμένους τομείς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης παρακολούθησης από την Αθήνα και την Λευκωσία, αφού είναι σίγουρο ότι η Τουρκία στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην περιοχή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει πριν μερικά χρόνια την κίνηση του νορβηγικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το οποίο παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία σε θερμό επεισόδιο;
Επειδή λοιπόν καλύτερα θα ήταν να προλάβουμε καταστάσεις, θα ήταν σοφό η Αθήνα και η Λευκωσία, αφού πρώτα ζητήσουν ενημέρωση για τη συμφωνία της Νορβηγίας με την Τουρκία, να καταστήσουν σαφές στο Όσλο ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιριών του στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά σχεδιασμένη, προς αποφυγήν… παρεξηγήσεων.
Κατά τα άλλα, είναι προφανές ότι ενώ η Άγκυρα προχωράει ακάθεκτη στον τομέα της ενεργειακής της ανάπτυξης εμείς περί άλλων τυρβάζουμε.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.