Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

H ΠΑΝΓΑΙΑ και το «Διαμάντι» από το Ισραήλ


Real Estate
Real Estate
“ «Σοσιαλισμός (κερδών) για τους πλούσιους και καπιταλισμός ανισότητα για τους υπόλοιπους» ”
Η διαχείριση και ο χειρισμός των οικονομικών κρίσεων τις τελευταίες δεκαετίες βασίζεται σταθερά στο δόγμα της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εντονότερης χρηματιστηριοποίησης της οικονομίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν βασική μέθοδο προώθησης των συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου και της συχνότητας των οικονομικών συναλλαγών με όρους που αυξάνουν τις ανισότητες και την επισφάλεια της εργασίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό και με πρόσθετες επιμέρους πολιτικές περιορισμού του κράτους πρόνοιας, άνισης φορολογικής επιβάρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου, ελαστικοποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις και αποδιοργάνωσης των κοινωνικών θεσμών υπηρετούν το δόγμα «σοσιαλισμός (κερδών) για τους πλούσιους και καπιταλισμός ανισότητα για τους υπόλοιπους».
Το μερίδιο της εργασίας παρουσιάζει διαχρονική μείωση, τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα υποθηκεύουν ολοένα και περισσότερο τους κρατικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ οι
αγορές επεκτείνονται ακόμη και στον τομέα της παροχής βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια και η εκπαίδευση. Οι οικονομικές ελίτ ελέγχουν την οικονομική ζωή και καταφέρνουν να επηρεάζουν με νόμιμα ή μη νόμιμα μέσα τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς μεταφέροντας το κόστος παραγωγής στις πλάτες των εργαζομένων και των μελλοντικών γενεών. Ο αριθμός των εργαζόμενων που απολάμβαναν παραδοσιακά υψηλότερη κοινωνική προστασία (πχ. Δημόσιοι υπάληλοι) μειώνεται συνεχώς. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί η οικονομική κρίση στις χώρες της ΕΕ-27 οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη σοβαρή μείωση των εργαζόμενων με χαμηλά και κυρίως μεσαία εισοδήματα.
Οι τάσεις αυτές είναι παγκόσμιες και κοινές ώστε να εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα, αλλά και γεωπολιτικοί συσχετισμοί δύναμης. Οι τάσεις αυτές αντανακλούν την αδυναμία των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών να αντισταθούν στις επιθέσεις των οικονομικών ελιτ στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Η θεωρία και η εμπειρία όμως επιβεβαιώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι τάσεις αυτές εξαρτάται από επιμέρους πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελληνική περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέρα από το τεράστιο δημόσιο χρέος άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά αδύναμων και δυσλειτουργικών κοινωνικών και πολιτικών θεσμών και μια κοινωνία που αποθέωσε το εύκολο κέρδος και την κατανάλωση ως μέσο κοινωνικής καταξίωσης. Έτσι όταν το 2009 άρχισε να διαφαίνεται η εισβολή του ΔΝΤ και των νεοφιλευθέρων πολιτικών που προπαγανδίζει η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι θεσμοί προάσπισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως τα συνδικάτα φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το ΔΝΤ τελικά ήρθε ενισχυμένο με την μορφή της Τρόϊκα εγκαθιστώντας μηχανισμούς ισόβιας σχεδόν παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, όπως η TaskForce και το ΤΑΙΠΕΔ (η ελληνική Treuhand).
Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με καθεστώς 10ετούς απορρήτου, δεν απολογείται σε κανέναν ακόμη και για εξόφθαλμες παραβιάσεις των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού (δες πώληση ΟΠΑΠ για παράδειγμα). Στόχος του είναι η εκποίηση ενός μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, ώστε να ενισχυθεί προσωρινά ο προϋπολογισμός και να ξαναβγούμε μια μέρα στις αγορές. Σε προηγούμενο άρθρο στο totekmirio.gr είχε τονιστεί ότι οι λαθροχειρίες των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικα στοχεύουν αφενός στην διπλή υποτίμηση της αξίας της εργασίας και της δημόσιας περιουσίας και αφετέρου στην ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου (μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι), ώστε να προκύψει ένας νέος κύκλος επένδυσης κεφαλαίου-απόσπασης κερδοφορίας-νέας επένδυσης (από την εγχώρια ελίτ ή από ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς και ξένες κρατικές επιχειρήσεις).
Δωράκι 28 ακίνητων και 600 εκατομμυρίων στις τράπεζες
Η παρούσα κυβέρνηση εκτελεί το συγκεκριμένο σχέδιο με βάρβαρο τρόπο (μαζική ανεργία, χιλιάδες λουκέτα κτλ.), μεγάλη αδιαφάνεια (πχ. 10ετές απόρρητο ΤΑΙΠΕΔ) και προχειρότητα (fast track και sale-and-lease-back διαδικασίες). Για παράδειγμα πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η πρόσφατη πώληση-μίσθωση 28 ακινήτων του δημοσίου έναντι του πενιχρού τιμήματος των 261,31 εκ. Ευρώ; Το τίμημα από μόνο του είναι εξαιρετικά χαμηλό. Δεύτερον, η συγκεκριμένη απόφαση επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο πολλαπλώς, καθώς η σύμβαση προβλέπει την υποχρεωτική μίσθωση των 28 ακινήτων για τουλάχιστον 20 χρόνια από το κράτος έναντι ενός τιμήματος 30 εκατομμυρίων για 20 χρόνια. Δηλαδή το κράτος θα δώσει στους νέους ιδιοκτήτες μια εγγυημένη 20ετη απόδοση ενοικίου 300 εκατομμυρίων ευρώ για να εισπράξει 261,31 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζελου δηλαδή εξασφαλίζει κέρδη σε βάθος χρόνου για τις τράπεζες, όταν την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να προχωρήσει ρυθμίσεις απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και πλειστηριασμών κατοικίας. Ακόμη πιο σκανδαλώδες με τη συγκεκριμένη σύμβαση ήταν το γεγονός ότι οι νέοι ιδιοκτήτες με το πέρας των 20 χρόνων μπορούν πλέον να εκμεταλευτούν , όπως θέλουν τα κτίρια που επιθυμούν. Παράλληλα οι νέοι ιδιοκτήτες μετά το πέρας της 20ετίας αποκτούν δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς όποιων κτιρίων επιθυμούν και μάλιστα στην τότε αγοραία τιμή τους, ώστε να καρπωθούν ενδεχόμενη άνοδο των τιμών της αγοράς κατοικίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακύρηξε ομόφωνα την Εθνική Πανγαία και την Eurobank Properties ως πλειοδότριες εταιρείες στον διαγωνισμό για την πώληση και μίσθωση για τα επόμενα είκοσι χρόνια 28 ακινήτων του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένες κτηματικές εταιρίες αποτελούν θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έλαβαν ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού κατά 90% στην περίπτωση της Εθνικής (Πανγαία) και κατά 100% στην περίπτωση της Eurobank (Eurobank Properties). Στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο της τάξης των 600 εκ. ευρώ και να χάσουν το δικαίωμα εκμετάλευσης μιας ακίνητης περιουσίας που ουσιαστικά τους ανήκει.
Οι σοβαρές αιχμές Βαλαβάνη
Η Νάντια Βαλαβάνη (βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ευθαρσώς τη σύμβαση εκφράζοντας πολύ σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες χρήζουν σοβαρής διερεύνησης και εισαγγελικής παρέμβασης. Όπως ανάφερε η βουλευτής με τη συγκεκριμένη σύμβαση προικοδοτούνται η Πανγαία και η Eurobank Properties λίγο πριν την επίσημη πώληση τους σε εταιρίες ξένων συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση της βουλευτή πρόκειται …για την πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Το γεγονός ότι επίσημος «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία «πώλησης» ήταν η Eurobank Equities Investment Firm AE, είναι το μικρότερο «σκάνδαλο» σ' αυτή τη σκανδαλώδη, επί της ουσίας, σύμβαση…
Το «Διαμάντι» από το Ισραήλ και η Morgan Stanley
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε χθές και σχεδόν ένα μήνα αργότερα από τις καταγγελίες Βαλαβάνη και την σύμβαση παραχώρησης των 28 ακινήτων στην Πανγαία και στην Eurobank Properties επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών. Η επίκαιρη ερώτηση αφορά την πώληση του 66% της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία» στην εταιρεία Invel Real Estate ισραηλινών συμφερόντων. Όπως διαβάσαμε στο thepressproject.gr η συγκεκριμένη εξαγορά προκάλεσε μια ακόμη κρίση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
O Ανδρέας Μπερούτσος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, αρχικά παραιτήθηκε εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την συναλλαγή της πώλησης της εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Πανγαίας από την Εθνική Τράπεζα σε επενδυτικά κεφάλαια, αλλά τελικά ανακάλεσε την παραίτηση που υπέβαλε παρουσία άλλων μελών του Ταμείου. Η συναλλαγή εγκρίθηκε από το ΤΧΣ με 4 υπέρ και 3 κατά μεταξύ των οποίων ήταν και του Α. Μπερούτσου.Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συγκεκριμένη συναλλαγή είναι ότι χρηματοδοτείται με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για μια ακόμη διεθνή πρωτοτυπία και έκδηλο σύμπτωμα της προσπάθειας εκποίησης της δημόσιας περιουσίας από την παρούσα κυβέρνηση, όπου ο πωλητής (Εθνική Τράπεζα) χρηματοδοτεί τον αγοραστή… Υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα του ελληνικού λαού.
Όπως κατήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης κάνοντας λόγο για οσμή σκανδάλου «η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατήρτισε ‘λεόντειο’ συμφωνία εις βάρος της και υπέρ της ισραηλινών συμφερόντων Invel του κ. Στάινμετζ για την πώληση της θυγατρικής της ΠΑΝΓΑΙΑ αντί 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Invel θα καταβάλει μόνον 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ θα τα δανειστεί από τη ΕΤΕ με επιτόκιο 2,72%». Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα «θα εκμισθώσει στην ΕΤΕ 8 ακίνητα με μίσθωμα απόδοσης 9%».
Τα ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Invel στην «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.» στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχουν αποτιμηθεί από εξειδικευμένους σε θέματα real estate πιστοποιημένους εκτιμητές και συγκεκριμένα από την Morgan Stanley & Co International (γνωστή στη χώρα μας για το σκάνδαλο δομημένων ομολόγων και τις σχέσεις της με το πρωθυπουργικό περιβάλλον)...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία Invel Real Estate ελέγχεται από τον δισεκκατομμυριούχο εβραϊκής καταγωγής Benny Steinmetz, ο οποίος σύμφωνα με ποικίλα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα γνωστός στις διωκτικές αρχές παγκοσμίως εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς από τη δραστηριότητα του στο εμπόριο διαμαντιών στη Γουϊνέα, καθώς και εξαιτίας της αγορά ομολόγων και κερδοσκοπίας από δικά του funds και τοξικά παράγωγα που οδήγησαν στη χρεωκοπία παλαιότερα την Ισλανδία.
Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο-συνέντευξη στη Guardian ο ίδιος εμφανίζεται εξαιρετικά επιθετικός σε όποιον ανακατεύεται στις δουλειές του, ενώ στο διαδίκτυο εντοπίζονται καταχωρήσεις που συνδέουν τον επιχειρηματία με τη Mossad, τη CIA, τον Soros και κατασκευαστικές-μεσιτικές υπεράκτιες (offshore) εταιρίες, την ακρίβεια των οποίων βέβαια δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους και ότι την ώρα που συζητείται το θέμα των φαρμάκων, με κρυφό πρωταγωνιστή την ισραηλινή ΤΕVΑ μια ακόμη εταιρία ισραηλινών συμφερόντων δημιουργεί υποθέση διαφθοράς και σκανδάλου. Οι συχνές τον τελευταίο καιρό επισκέψεις και συναντήσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και Υγείας με αξιωματούχους του Ισραήλ και της  Morgan Stanley μας κάνουν ωστόσο δικαίως καχύποπτους.

ΠΗΓΗ: totekmirio.gr
Πηγή
attikanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.