Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Kοινή «ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία»; Αυτός ήταν και ο σκοπός των αποκαλύψεων

esa

Προς συγχώνευση και οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη;
Τα πάντα επιδιώκεται να συγχωνευτούν μέχρι να καταλήξουν στο ένα κέντρο. Πάντα για το καλό μας και χάριν της ασφάλειας, της ειρήνης και της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των εθνών! Ίσως και γι” αυτό ο ντόρος για τις παρακολουθήσεις που δήθεν τώρα τις ανακάλυψαν; Αυτά είναι τα σχέδια στο τέλος θα δούμε τι και υπό ποιες συνθήκες θα προκύψει.

Την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020, ως αντίβαρου απέναντι στην αμερικανική NSA, είχε προτείνει σε συνέντευξή της στο naftemporiki.gr η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ.
Η EUobserver, επικαλούμενη την εφημερίδα Ναυτεμπορική, υπενθυμίζει ότι για πρώτη φορά την ιδέα για μια υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ είχαν εκφράσει από το 2004 η Αυστρία και το Βέλγιο. Και αφορμή είχε αποτελέσει η έκρηξη σε τρένο στη Μαδρίτη, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άτομα. Τότε, ωστόσο, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίμησαν να μη λάβουν υπόψη αυτή την έκκληση.
Φέτος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει καταλήξει σε μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Στην διάθεσή της σχεδιάζεται να έχει μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, αεροπλάνα και ακόμα και δορυφόρους παρακολούθησης. Και παρόλο που η ιδέα υποστηρίζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό – και για οικονομικούς λόγους, και λόγω των διαφωνιών μεταξύ των εταίρων.
Επιφυλακτικός είναι και ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, Ιγκόρ Κορότσενκο, διαβάζουμσε στην Φωνή της Ρωσίας:
Οποιαδήποτε κατασκοπευτική υπηρεσία πρέπει να έχει τους πράκτορες της και μέσα ηλεκτρονικής υποκλοπής. Από την άποψη αυτή, είναι προφανές ότι αυτές οι λειτουργίες θα εκτελούνται τελικά από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών-μελών της ΕΕ. Το πιθανότερο είναι ότι η νέα δομή μυστικών υπηρεσιών, αν ιδρυθεί, θα αναπτύσσει καθαρά αναλυτική δράση πρόβλεψης, παρά έμπρακτη επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για τη βελτίωση της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών με τη Γερμανία, αλλά μια σαρωτική συμφωνία «μη κατασκοπίας» μεταξύ των δύο χωρών είναι απίθανη, δήλωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε μια συνολική συμφωνία μη κατασκοπίας, αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, και αν το κάνουμε σωστά μπορεί να ενισχύσουμε τη σχέση μας», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.