Η κυβέρνηση της Ισπανίας του «συντηρητικού» Mariano Rajoy(Μαριάνο Ραχόι), υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τις αμβλώσεις επιστρέφοντας σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του 1985, ξεσηκώνοντας τις «φεμινίστριες» και την αριστερά που καταγγέλλουν ότι η χώρα «επιστρέφει στη δεκαετία του 1930».
Το νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο όπου το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (φωτο κάτω)διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ακυρώνει έναν νόμο του 2010 που είχε περάσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση και ο οποίος επέτρεπε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης και έως την 22η εβδομάδα σε περιπτώσεις που εντοπίζονται ανωμαλίες στο έμβρυο.
Βάσει του νέου νομοσχεδίου υπάρχουν δύο περιπτώσεις που επιτρέπεται η άμβλωση: «η πρώτη είναι αν αυτή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας ενός σοβαρού κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία, σωματική και ψυχική, της εγκύου και η δεύτερη αν η κύηση είναι αποτέλεσμα ενός εγκλήματος κατά της ελευθερίας ή της γενετήσιας ακεραιότητας της γυναίκας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν (AlbertoRuiz – Gallardón).
Πέραν από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται ότι για τις ανήλικες θα πρέπει να υπάρχει γονική συναίνεση.
Η «συντηρητική» κυβέρνηση της Ισπανίας επιστρέφει με αυτό τον τρόπο στις βασικές γραμμές ενός νόμου του 1985, αν και πλέον η άμβλωση δεν θεωρείται αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «απλώς και μόνο επειδή δεν έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό εβδομάδων, το άτομο που συλλαμβάνεται χάνει κάθε είδος προστασίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Alberto Ruiz - Gallardón, ο κύριος υποστηρικτής του νόμου.
Η παρούσα κατάσταση του δικαίου «κάνει το Σύνταγμα ευάλωτο», δεδομένου ότι «αφήνει εντελώς απροστάτευτο το πρόσωπο που συλλαμβάνεται», είπε.
Η δυσπλασία του μωρού δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως λόγος για να υπάρχει πρόσβαση στην άμβλωση στο πλαίσιο του προτεινόμενου νόμου .
«Δεν υπάρχουν έμβρυα πρώτης κατηγορίας ή δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Gallaradón. «Ακριβώς όπως και στη νομοθεσία μας δεν υπάρχουν άνθρωποι πρώτης κατηγορίας ή δεύτερης κατηγορίας».
Ο προτεινόμενος νόμος ονομάζεται «Νόμος για την Προστασία της Ζωής του Συλληφθέντος Προσώπου και τα Δικαιώματα της Εγκύου Γυναίκας».
Φεμινίστριες και «ακτιβιστές» υπέρ των αμβλώσεων έχουν γίνει έξαλλοι με το σχέδιο της κυβέρνησης.
Ακόμη και αν ο νέος νόμος περάσει, θα υπάρχει το ζήτημα της εφαρμογής των διατάξεων της. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε περάσει την πιο φιλελεύθερη νομοθεσία της μετά τις αποκαλύψεις ότι αμβλώσεων στην Ισπανία συστηματικά περιφρονούν τους προηγούμενους περιορισμούς .
Σύμφωνα με το νόμο οι γιατροί που εκτελούν παράνομες αμβλώσεις είναι αντιμέτωποι με μέχρι και 8 χρόνια φυλάκισης .
Πολέμιοι των εκτρώσεων χαιρέτισαν την προτεινόμενη νομοθεσία ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Gádor Joya της οργάνωσης ‘Right to Life’, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Γιορτάζουμε ότι τελικά αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος με την έκτρωση ως «δικαίωμα», το οποίο είναι χωρίς αμφιβολία ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου των μηδενικών αμβλώσεων».
Η Ισπανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το2017 οι θάνατοι θα ξεπερνούν αριθμητικώς τις γεννήσεις με κατ’ εκτίμηση 404.054 θανάτους για κάθε 397.714 γεννήσεις.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτου Οικογενειακής Πολιτικής το 2010 έδειξε ότι μια στις πέντε εγκυμοσύνες στην Ισπανία καταλήγουν σε άμβλωση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metroscopia, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην εφημερίδα El País, το 46% των Ισπανών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του νόμου του 2010, έναντι του 40% που είναι υπέρ του περιορισμού στο δικαίωμα στην άμβλωση.
Στην Μαδρίτη έγινε λειτουργία που παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, προς τιμήν των οικογενειακών αξιών και υποστήριξης της κυβέρνησης.
Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Antonio Varela Rouco δήλωσε ότι «το δώρο της ζωής πρέπει να θεωρείται ιερό και να μην αλλοιώνεται».
Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την ευλογία του μέσω ενός βίντεο από το Βατικανό.
Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Rajoy είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή από τη σύλληψη και θα υποστηρίξει την μητρότητα και την οικογένεια.
Για τον λόγο αυτό - και καθώς καθυστερούσε να εκπληρώσει όσα υποσχέθηκε - τον προηγούμενο Φεβρουάριο, έγινε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, όταν με αφορμή την ψήφιση ενός νόμου, όπου οι«ανθρωποειδείς πίθηκοι» προστατεύονται από τη στιγμή της σύλληψης ενάντια σε άμβλωση και πειράματα με έμβρυα, μια ομάδα ακτιβιστών που ήταν ντυμένοι γορίλες συγκεντρώθηκε γύρω από το κτίριο που στεγάζεται το κυβερνών κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα, και ρώτησαν γιατί τα ανθρώπινα μωρά εξακολουθούν να στερούνται της ίδιας προστασίας..
Διάβασε: Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Στην Ισπανία το κράτος σε προστατεύει από την έκτρωση εάν είσαι μαϊμού
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ
redskywarning.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.