Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ζητά επανακαθορισμό των συνόρων με Κοσσυφοπέδιο. Τα Βαλκάνια "βράζουν" αλλά με τον Βενιζέλο στο τιμόνι πως να εκμεταλλευτείς τις συγκυρίες;



Ο  πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παρακάμψουν την απόφαση που λήφθηκε πριν από 40 χρόνια, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ τους.


Σε συνέντευξή του στο «Vesti online», ο Ντάτσιτς έδωσε έμφαση στην επιλογή της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστάται από πολιτικούς κύκλους του Βατικανού.



Πρέπει να υπάρξει διόρθωση της οριοθέτησης  μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Η Σερβία πρέπει να ακυρώσει την απόφασή,  την οποία έλαβε πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο Ντάτστιτς.


Ερωτηθείς εάν η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί μία αναγνώριση της ανεξαρτησίας του, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν η συμφωνία αυτή υπογράφεται για επαναπροσδιορισμό του δικαιώματος, τότε θα ήταν φυσιολογικό να πάμε προς την εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου «Koha Ditore».


«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί  το γεγονός ότι υπάρχει μια σερβική μειονότητα που δεν θέλει να ζήσει σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν το δικαίωμα να  μην είναι ενταγμένοι  στο σερβικό κράτος, το δικαίωμα αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί και στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Ντάτσιτς.


Ο Σέρβος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για τη χώρα είναι σημαντικό ότι δεν έχει συνθηκολογήσει ακόμη, αν και παραμένει χωρίς το Κοσσυφοπέδιο «η Σερβία, εντούτοις, πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.


 Βαλκανικό Περισκόπιο 


Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: Οι Τούρκοι πρέπει να πάρουν ένα μάθημα αντί να προδικάζουν




Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Εβγένι Κιρίλοφ, που ασχολείται με την αναθεώρηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  αντέδρασε στις παρατηρήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ερντογάν, που έλαβαν χώρα στην Κεσάνη, όσον αφορά  το τμήμα της Θράκης.


Σύμφωνα με τον Κιρίλοφ ‘στην Ευρώπη δεν έχουν παρουσιαστεί τέτοιες καταστάσεις, ούτε μέσα από την ευρωπαϊκή ιστορία, ιδιαίτερα της Δύσης’.


«Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ευαίσθητοι σε δηλώσεις του είδους αυτού, οι οποίες δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό», είπε ο Εβγένι Κιρίλοφ.


Σύμφωνα με τις απόψεις του Βούλγαρου πολιτικού, δηλώσεις που περιέχουν αλυτρωτικές τάσεις, μερικές φορές εκφράζουν τη ρομαντική ματιά στο παρελθόν για εσωτερική χρήση, αυτό στην Τουρκία μπορεί να ακούγεται ως καλό, αλλά πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα, όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού « ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο».


«Είμαι πεπεισμένος ότι πιθανόν με την παρέμβαση των Ελλήνων συναδέλφων, να προβούμε σε αλλαγές σε αυτό το πλαίσιο. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η έκθεση θα εγκριθεί σύντομα και πιστεύω ότι οι Τούρκοι πολιτικοί θα μάθουν κάτι από αυτήν,  έτσι πρέπει, και να μην  προδικάζουν», είπε ο Κιρίλοφ.


«Το ζήτημα είναι να αντιδράσουμε σε αυτήν την περίπτωση ως ευρωπαϊκή κοινωνία, όχι μεμονωμένα η χώρα μας», δήλωσε ο Κιρίλοφ.


 Βαλκανικό Περισκόπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.