Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Θεοφανώ, η Ελληνίδα στην οποία οι Γερμανοί οφείλουν μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους!!


Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται τελευταία για διορισμό «κομισάριου» που θα κυβερνά την Ελλάδα και τα απανωτά προσβλητικά δημοσιεύματα και δηλώσεις για τη χώρα μας, μου ήρθε στο μυαλό ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ιστορικό επεισόδιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Τέτοιου είδους ιστορικές αναφορές δεν συνηθίζεται να γίνονται γιατί δεν είναι «πολιτικά ορθό» να έχουμε και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας…
Εννοείται πως και αυτοί που μας κυβερνούν δεν εμπνέονται από τέτοιες ιδέες και ανέχονται τα πάντα από τον πολιτικοοικονομικό υπόκοσμο της Δύσης σε βάρος της πατρίδας μας.

Να κάνουμε μια παρένθεση εδώ και να πούμε πως οι Δυτικοί της εποχής, ουσιαστικά πελεκυφόροι βάρβαροι με υποτυπώδη πολιτισμό, ζούσαν σφάζοντες και σφαζόμενοι, έβλεπαν με φθόνο το Βυζάντιο. Τους αρχηγούς των βαρβάρων της Δύσης ενοχλούσε, ανάμεσα σε άλλα, το γεγονός ότι ο Βυζαντινός Αυτοκράτωρ στην Ελληνική Ανατολή, ήταν η αυθεντική και αδιάκοπη συνέχεια των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων στους οποίους οι ίδιοι πάσχιζαν να μοιάσουν και να τους μιμηθούν. Παρακαλούσαν λοιπόν τον Πάπα να τους δώσει κανένα τίτλο για να έχουν και κάποια νομιμοποίηση στα μάτια των υπηκόων τους.
Αλλά ας πάμε στο θέμα:
Τον καιρό που βασίλευε ο Αυτοκράτωρ Νικηφόρος Φωκάς (963 – 969), ο οποίος μη ξεχνάμε ελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες- και είχε το προσωνύμιο «pallida mors saracenorum», δηλαδή «ο χλωμός θάνατος των Σαρακηνών» -ήρθε στην Κωνσταντινούπολη απεσταλμένος από τον Γερμανό ηγεμόνα της εποχής Όθωνα (otto der grosse 962- 973) ένας επίσκοπος για να ζητήσει από τον Αυτοκράτορα την Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ για σύζυγο του γιού του, Όθωνος Β’. Πολύ ωραία παραθέτει τα γεγονότα ο Γάλλος ιστορικός Γουσταύος Σλουμπερζέ:
«Ήρθε λοιπόν ο απεσταλμένος στην Κωνσταντινούπολη, είδε τον Αυτοκράτορα και του είπε: «Ο Αυτοκράτωρ της Γερμανίας Όθων, θέλει την πριγκίπισσα Θεοφανώ για σύζυγο του γιού του…». Ο Νικηφόρος Φωκάς τον διέκοψε στα λατινικά: «incredible audito», δηλαδή απίστευτο που το ακούω! Και μετά συνέχισε στα ελληνικά. «Αυτοκράτωρ είμαι μόνο εγώ. Ο Όθων είναι αρχηγός βαρβάρων…» Και έριξε στη φυλακή τον επίσκοπο.
Μετά από καιρό, ο διάδοχος του Νικηφόρου, ο Ιωάννης Τσιμισκής για πολιτικούς λόγους συνήνεσε στο γάμο… (τη Θεοφανώ) συνόδευσαν στη Γερμανία πλήθος Ελλήνων επιστημόνων, τεχνικών πχ. Υποδηματοποιοί, ράπτες, χρυσοχόοι, οικοδόμοι, ζωγράφοι, νομικοί, γιατροί κ.τ.λ., δηλαδή η τεχνολογία και ο πολιτισμός της εποχής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα ανάκτορα που έκτισε στη Θεοφανώ (δημιουργός του ονομαζόμενου «Γοτθικού ρυθμού», που είναι βυζαντινός περισσότερο μυτερός, για να γλυστρούν τα χιόνια) και τους οποίους παρακολουθούσαν και εδιδάσκοντο οι Γερμανοί.
Η Θεοφανώ, ωραιοτάτη και πολύ μορφωμένη, διαπαιδαγώγησε το γιό της Όθωνα Γ’ τόσο ώστε απεκλήθη «θαύμα του κόσμου» (mirabilia mundi).
Από το γάμο Θεοφανούς – Όθωνος Β’ εγεννήθη ο Όθων Γ’, ο οποίος λόγω θανάτου του πατέρα του ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία 3 ετών μόλις, με Αντιβασίλισσα τη μητέρα του, που ουσιαστικά κυβέρνησε τη Γερμανία (972 – 983), την οποία και εκπολίτισε, όπως παραδέχεται ο Γερμανός ιστορικός Φ. Σλόσσερ.»
Του Πέτρου Λυραντωνάκη
thermopilai.org
ellinonpaligenesia.blogspot.

1 σχόλιο:

  1. Προς τον κ. Πέτρο Λυραντωνάκη : Βυζάντιο = Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκχριστιανησμένη και Εξεληνισμένη . Το αληθινό όνομα αυτής : Ρωμανία . Ρωμανία = Η χώρα των Ρωμαίων . Χώρα πολυεθνική πλην όμως με κατοίκους Ελληνικής φυλετικής καταγωγής στην πλειοψηφία της λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και διασποράς των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι ουδέποτε εξοντώθηκαν .
    Στο κυρίως θέμα τώρα : Κύριε Λυραντωνάκη όσα αναφέρετε σχετικά με την Θεοφανώ και τους Γερμανούς και την πιθανή απάντηση ενός Ελληνορωμαίου αυτοκράτορα κατά τον 10ο αιώνα σε ένα υποτιθέμενο προξενιό με δυτικοευρωπαίους ηγεμόνες είναι πράγματι αλήθεια .Πλήν όμως υπάρχει μία παρανόησις απο μέρους σας αλλά και απο πολλούς άλλους συμπατριώτες μας που ασχολούνται με το εν λόγω θέμα . Δέν είμαι βυζαντινολόγος αλλά είχα ώς χόμπυ απο τα εφηβικά μου χρόνια την ενασχόληση με το "Βυζάντιο"διότι με είχε γοητεύσει πολύ και ώς εκ τούτου έχω διαβάσει πολλά και έχω δεί πολλά σχετικά . Απο το γυμνάσιο ακόμα είχα μάθει για την εν λόγω πριγκίπησσα Θεοφανώ που παντρεύτηκε και έφυγε στην Γερμάνία κατά τον 11ο αιώνα . Αυτό που θέλω να πώ για να μήν μακρυγορώ άλλο είναι ότι υπήρξαν δύο ( 2 ) γυναίκες με αυτό το όνομα . Η μία έζησε τον 10ο αιώνα ώς Βασίλισα Θεοφανώ αρχικά σύζυγος του αυτοκράτορος Ρωμανού του Λεκαπεινού μητέρα του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου και του αδερφού του Κων/τίνου κατόπιν σύζυγος του Νικηφόρου Φωκά και κατόπιν εξωρισθείσα απο τον Ιωάννη Τζιμισκή αφού πρώτα τον βοήθησε να δολοφονήσει τον Νικηφόρο Φωκά που ήταν και θείος του με την υπόσχεση να την παντρευτεί μόλις γίνει αυτοκράτορας . Την ''κυρία" αυτήν την συγχαίουν συχνότατα με την λόγια και εκλεπτυσμένη πρικίπησσα Θεοφάνώ που έζησε τον 11ο αιώνα και παντρεύτηκε τον βασιλιά της Γερμανίας . Χαρακτηριστηκά θυμάμαι τον αείμνηστο ηθοποιό του κρατικού θεάτρου Β. Ελλάδος Δημήτρη Καρέλη ( με τον οποίο είχα μια μικρή γνωριμία ) να μιλά με μία γνωστή μας φιλόλογο και να της λέει με απογοήτευσή ότι το κρατικό θέατρο ανέβαζε παράσταση θέλοντας να τιμήσει την λόγια πριγκήπισσα αλλά την μπέρδευαν με την πρώτη Θεοφανώ την γυναίκα του Λεκαπεινού που ήταν μες τις ίντρικες και τις ραδιουργίες : " Μα τους το είπα : δεν είναι αυτή η Θεοφανώ που λέτε ίδια με αυτήν που έφυγε στην Γερμανία ... μα είναι αγράμματοι αυτοί οι άνθρωποι " .... Συγγνώμη αν σας πρόσβαλα κ. Λυραντωνάκη εσάς ή κάποιους άλλους αλλά ανέφερα όλα τα παραπάνω γιατί βλέπω να εξακολουθεί η σύγχισις μεταξύ των 2 γυναικών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.