Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Με ιρανικές πλάτες προκαλεί το Ιράκ την Τουρκία;




Συναρπαστικές εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο των διαταραγμένων με αφορμή τον «ενεργειακό γάμο» ανάμεσα στην Άγκυρα και το κουρδικό αυτόνομο Βόρειο Ιράν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Βαγδάτης, αφού η ιρακινή κυβέρνηση θέτει τέτοιους όρους για να δώσει… τη ευχή της, που είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν.

Του Μιχαήλ Βασιλείου
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Βαγδάτης έθεσε ως προϋπόθεση έγκριση της συμφωνίας με τους Κούρδους, την παράδοση του φυγά αντιπροέδρου, Ταρίκ Αλ Χασίμι, που έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μετά την επί της ουσίας επικήρυξή του από τις αρχές του Ιράκ, με την τύχη του να είναι προδιαγεγραμμένη εάν πέσει στα χέρια των σιιτών της Βαγδάτης. Καταδίκη σε θάνατο, αφού η κατηγορία είναι ότι βοηθούσε τρομοκρατικές οργανώσεις εντός του Ιράκ.
Η σύγκρουση έχει και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, αφού ο Αλ Χασίμι είναι σουνίτης και η κυβέρνηση του Αλ Μάλικι είναι ελεγχόμενη απο τους σιίτες. Κατά συνέπεια, ο ελιγμός της Βαγδάτηςδεν αποκλείεται να έχει την έγκριση και της Τεχεράνης… Η Τουρκία από την άλλη, θα κατέστρεφε την εικόνα της στον αραβικό – σουνιτικό – κόσμο εάν προχωρούσε στην παράδοση του Αλ Χασίμι.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι που το πάνε οι Ιρακινοί. Οι Κούρδοι ήδη ανακοίνωσαν ότι δεν συμφώνησαν με τη Βαγδάτη, ενώ εξαιρετικά ύποπτες τρομοκρατικές ενέργειες στα εδάφη τους εγείρουν υποψίες δράσης μυστιων υπηρεσιών. Λογικά, αν και ενδεχομένως λίγο απλουστευτικά, συμφέρον της Βαγδάτης θα ήταν να συμμετέχει στη συμφωνία αφού δεν μπορεί να την αποτρέψει. Εκτός κι αν κάτι άλλο εξυφαίνεται στο παρασκήνιο, δεδομένης και της βελτίωσης του κλίματος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Οι Αμερικανοί, υποτίθεται ότι προς το παρόν δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις ευαίσθητες ισορροπίες στο Ιράκ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο και διάλυση. Μήπως όμως επικρατούν σκέψεις που αντιμετωπίζουν την εξέλιξη ως αναπόδραστη, οπότε οι Ιρανοί θα αντάλλασσαν το πυρηνικό τους πρόγραμμα με το σιιτικό τμήμα του Ιράκ, τώρα που υπάρχει κυβέρνηση θετικά προδιατεθειμένη απέναντί τους; Παρεμπιπτόντως, στην Τεχεράνη βρίσκεται για συνομιλίες για μια ακόμη φορά ο Αλ Μάλικι.
Και για να πάμε τον συλλογισμό ένα βήμα παρακάτω, αυτό θα οδηγούσε στην ανακήρυξη κουρδικής κρατικής οντότητας στο σημερινό Βόρειο Ιράκ που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τις υπόλοιπες κουρδικές περιοχές, στη Συρία, το Ιράν, κυρίως όμως στην ίδια την Τουρκία.
Η δε Άγκυρα θα διαπίστωνε ενδεχομένως σε βάθος χρόνου, ότι το κίνητρο αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την επιθυμία για απόσχιση και ανεξαρτησία, ενώ η στάση του διεθνούς παράγοντα στο θέμα δεν είναι απαραίτητο να είναι φιλοτουρκική.
Σκέψεις είναι και λογικοί ελπίζουμε συνειρμοί, όχι πληροφορίες, το τονίζουμε. Απλά να υπενθυμίσουμε, ότι το κουρδικό Βόρειο Ιράκ φέρεται να διαθέτει απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 45 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, ενώ έχει και 3-6 τρισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα φυσικού αερίου.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.