Σελίδες
Ετικέτες
- Αθλητισμός
- Άμυνα
- Απόψεις - σκέψεις
- Γεωστρατηγικές-πολιτικές αναλύσεις
- Διαπλοκή
- Διεθνή Νέα
- Εγκληματικότητα
- Εθνικά θέματα
- Ελλάδα
- Επικαιρότητα
- Εργασία
- Ιστορία
- Κοινωνία
- Κόσμος
- ΜΜΕ
- Μορφές Ελλήνων
- Νέα Τάξη Πραγμάτων
- Οικονομία
- Ορθοδοξία
- Παιδεία
- Περιβάλλον
- Πολιτική
- Πολιτιστικά νέα
- Σαν σήμερα
- Συνεντεύξεις
- Τεχνολογία - Επιστήμες
- Υγεία
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
Σουξέ στορύ αλά Σημίτη. Προτείνουν άτομα του Σημίτη σε ΟΤΕ και ΕΕΤΤ. Για να ξέρουμε ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΤΕ!!!ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Δεν έχει όριο ο άνθρωπος. Δεν έχουν όρια οι κυβερνητικοί συνέταιροι, συνεχιστές του Σημίτη. Είναι άνω ποταμών, αλλά είναι αληθινό… Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε (και ο Τσαμαζ βεβαίως το δέχθηκε) για την θέση του αντιπροέδρου του ΟΤΕ τον……τεράστιο κύριο Νίκο Καραβιτη! Τον πυλώνα του εκσυγχρονισμού, της χρυσής πενταετίας κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, που σε λίγο όλοι οι συντελεστες της θα βρίσκονται στον Κορυδαλλό ή την Βραζιλία…
Βερολίνο: Συνάντηση Μάθιου Νίμιτς με Άνγκελα Μέρκελ για το όνομα των Σκοπίων. Χρειάζεται νέες αγορές η Γερμανία για τα προϊόντα και είπε να βάλει το χεράκι της να μεγαλώσει η "οικογένεια" της ΕΕ

Νοέμβριος 5, 2013.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχε στο Βερολίνο μια σύντομη συνάντηση με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος τόνισε ότι τα εμπόδια μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων εάν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να ξεπερασθούν, όπως παρουσίασε η Φωνή της Γερμανίας- Deutsche Welle.
Έξοδος από το ευρώ χωρίς ανατροπή του πολιτικού συστήματος θα είναι καταστροφή.

Όλοι σχεδόν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Το λένε οι εγκυρότεροι διεθνείς οικονομολόγοι. Το λέει το ίδιο το ΔΝΤ όταν ομολογεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και καλεί την Ευρωζώνη να «κουρέψει» το χρέος. Αυτό όμως δεν το συζητούν κάν οι ευρωπαϊκές ελίτ,
κρυπτόμενες πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση, η μεθοδολογία της οποίας εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.
”ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”-ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. ΕΚΘΕΤΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Είναι μια είδηση που δεν έχει προηγούμενο. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γίνονται όλα αυτά στην Ελλάδα; Είναι υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Παιδείας; Διαβάστε την καταγγελία που λάβαμε από φίλη αναγνώστρια:
“ΣΤΕΦΑΝΕ, ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΗΔΗ, ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΠΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Εμετικό άρθρο αριστερού περιοδικού: “Δεν θλίβομαι το ίδιο ίδιο με το φόνο ενός φασίστα”. Έτσι είναι. Άλλο το αίμα του “φασίστα” κι άλλο του “αριστερού”.

ΛΑΘΟΣ! Δεν είναι ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερίστικων πολιτικών δυνάμεων αυτή.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ "ΛΟΓΙΚΕΣ" ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
Είναι οι ίδιες "λογικές', που δεν λυπούνται για την δολοφονία δυο νέων παλικαριών (προσωπικά. μου είναι αδιάφορη η κομματική τους ταυτότητα), λυπούνται όμως το ΚΤΗΝΟΣ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ που τραυμάτισε βαριά τη Μυρτώ, λυπούνται για τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ που καθημερινά, βιάζουν, δολοφονούν, κλέβουν, τους Έλληνες.
Η αρίστερίστικη ιδεολογία, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ φλέβα....
Είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.
ΒΡΩΜΟΓΕΡΜΑΝΑΡΑ

Ανάλογες θυσίες με αυτές που έκαναν οι γονείς του Γερμανού Μάρτιν Σουλτς στην μεταπολεμική Γερμανία πρέπει να κάνουν και οι Έλληνες για το ευρωπαϊκό όραμα! Τέτοια ξεστόμισε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος για μια ολόκληρη μέρα αλώνιζε στην Αθήνα και δεν άφησε διημερίδα και συνέδριο χωρίς την επιβλητική την παρουσία του. Ανάλογες θυσίες που έκαναν οι Ναζιστές γονείς του Σουλτς, για να δημιουργηθεί το επόμενο στάδιο του ολοκληρωτισμού του Ράιχ, πρέπει να κάνουν και οι Έλληνες γονείς του σήμερα. Με απλά ελληνικά βάζει στον ίδιο τρουβά τους απογόνους των μακελάρηδων ναζιστών με τους σημερινούς Έλληνες.
Μ.ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 70 χρόνια πριν οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει τον παππού του

Το 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, στον Ψηλορείτη, ο Μιχάλης Καπελώνης. Εβδομήντα χρόνια μετά ο εγγονός του Μανώλης Καπελώνης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τρομοκρατών με ηθικούς αυυτούργούς τους ανθρώπους των Γερμανών στην Ελλάδα
Ένα παιχνίδι της μοίρας με ιστορικές προεκτάσεις βαραίνει την οικογένεια Καπελώνη, από τις Κουρούτες Αμαρίου. Κι αυτό γιατί 70 χρόνια μετά το χαμό του 20χρονου, τότε, Μιχάλη Καπελώνη, από γερμανικό χέρι, το νέο δράμα με την εκτέλεση του Μανώλη Καπελώνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Ηρακλείου, συνταράζει την οικογένεια αλλά και όλη την Ελλάδα.
O TSIPRAS ΣTO «Blaxeri Hills» TOY TEΞΑΣ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΤΙ... «ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΙΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ»...!!!

«ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΕΥΡΩΠΗ»...!!!
Ναι, ο Τσίπρας σε ακροατήριο πού δεν υπερέβαινε τα... 50 άτομα και σε μία γελοιογραφική απομίμηση του πιό φαιδρού κλόουν--κωλοτούμπα, σε αγγλικά βλαχομπαροκ, διαβεβαίωσε τον διοργανωτή της εκδήλωσης, «μέντωρα και σύμβουλο» του τ. Πρωθυπουργού GIORGO, ότι:
«Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.
Δεν πρέπει και δεν θα το κάνει, μια τέτοια επιλογή της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν καταστροφή για την... Ευρώπη»...!!!
Το κράτος, η θυγατρική των τραπεζών, ξεκίνησε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Ένας συμπολίτης μας μετέφερε την πληροφορία, που έλαβε από δικαστικό επιμελητή:
170 επιδόσεις κατάσχεσης, ΚΑΤΑΦΕΡΕ να επιδώσει ΕΝΑΣ μόνο δικαστικός επιμελητής στην Κεφαλονιά μόνο την προηγούμενη εβδομάδα!!!!! Όλες για “χρέη” προς το δημόσιο (από ΔΟΥ Αργοστολίου με εντολέα την Α΄ΔΟΥ Πατρών).
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ένας άγνωστος αριθμός κλητεύσεων για κατασχέσεις, καθώς και για το ποινικό αδίκημα της “αδυναμίας πληρωμής οφειλών”. Και ο χορός της απαλλοτρίωσης συνεχίζεται.
ΟΑΕΔ: Δίνουν τις θέσεις εργασίας σε ξένους!

Θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ δίνονται σε ξένους, τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα έχει φθάσει στο 1.500.000 άτομα, ενώ όσον αφορά στους νέους, άνεργος είναι ένας στους δύο. Οι προσωρινοί πίνακες που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τους 10.000 ανέργους που πρόκειται να εργαστούν με πεντάμηνη απασχόληση σε δήμους και περιφέρειες μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δείχνουν ότι σχεδόν μία στις δέκα θέσεις καλύπτεται από αλλοδαπούς και κυρίως από Βούλγαρους και Ρουμάνους, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε.
Τάκης Μπαλτάκος: Τα ντοκουμέντα ενός σκανδάλου! (ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ)

Νέα, συγκλονιστικά στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση του διορισµού του υιού Μπαλτάκου στο Λιµενικό
Του Παναγιώτη Τζένου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Νέα, συγκλονιστικά στοιχεία και έγγραφα-ντοκουµέντα φέρνουν σήµερα στο φως της δηµοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τη σκανδαλώδη υπόθεση διορισµού του υιού Μπαλτάκου στο Λιµενικό, η οποία...
Η απελευθέρωση της Χιμάρας, 5 Νοεμβρίου 1912
Στις 2πμ φεύγουμε απο Κέρκυρα με τους ατμομυοδρόμονες Αχελώο, Αλφειό και Πηνειό, 200 άνδρες και ως οπλαρχηγοό οι Γαλερός Πολυξίγγης, Παπαγιαννάκης και Τζουλιάκης.
Τα ξημερώματα αποβιβαστήκαμε στη θέση Σπήλια υπό ραγδαία βροχήν. Πρώτοι πατήσαμε εγω ως Σ.Α. Γαλερός με οπλίτες μου. Δυο σώματα δικό μου και Παπαγιαννάκη, πεζοναύτες και ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακής ανηφορήσαμε στη Χιμάρα.
Παρεδώθησαν 33 Οθωμανοί με οπλισμό τους Μάουζερ και Μαρτίνι. Καταλάβαμε το τηλεγραφείο και οπλίτες μου, ανεκάλυψαν σε χριστιανικάς οικείας Καδή, υπαλλήλους εισαγγελίας και άλλους και τους παρέδωσαν σε εμένα και τον κ. Σπυρομήλιον.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Πολλά ερωτήματα γεννά μια νέα μεγάλη επένδυση της εθνικής τράπεζας μέσω της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία, την ίδια περίοδο που οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες έχουν κλείσει και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν από ρευστότητα οδηγούμενες στην πλήρη χρεοκοπία με άμεσο επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των κρατικών εσόδων. Τα ερωτήματα αυτά μάλιστα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, καθώς η επένδυση αυτή γίνεται την ίδια περίοδο που η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας αρχίζει να ραγίζει, ενώ οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία έχουν αρχίσει να έχουν τα πρώτα άκρως δυσμενή αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία.
Έγινε της… ΕΥΠ στα δικαστήρια. Η ΕΥΠ για να κάνει τη δουλειά της ¨κινείται σαφέστατα μέσα στον χώρο του παρακράτους»
ΣΟΚ! Συνελήφθη πολίτης επειδή πέταξε φραγκοδίφραγκα στο αυτοκίνητο του Τόμσεν!

Ασφαλείς πληροφορίες λένε πως την σύλληψη διέταξε ο ίδιος ο Τόμσεν, ουρλιαζοντας οργισμένα:
“Πιάστε τον αλήτη! Τι με πέρασε; Ψιλικατζή;”
olympia.gr
Καταπληκτικό βίντεο από τον σύλλογο εργαζομένων Μεσσηνίας για την αυριανή απεργία...

Το έχουμε βέβαια ξανατονίσει, από αυτό το ιστολόγιο, πως με 24ωρες και 48ωρες απεργίες δεν γίνεται δουλειά. Χρειάζεται καθολική απεργία μέχρι την οριστική πτώση της σάπιας κυβέρνησης που μας κυβερνά. Το ερώτημα για τον καθένα μας είναι μέχρι ποιό σημείο είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε και να θυσιαστούμε για το σύνολο
Αλβανός και Ρουμάνος ελέγχουν τους υπουργούς! (Συμπεριλαμβάνει άσμα προφητικό)
ΜΕΤΕΧΟΥΝ στο κλιμάκιο των κυρίων Τόμσεν, Μορς και Σία…
Επειδή κάποιοι από την κυβέρνηση, το Μαξίμου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα αμφισβητήσουν ότι τη χώρα κυβερνάνε οι κατοχικές δυνάμεις, που εκπροσωπεί η «τρόικα», η οποία και μεταφέρει τις εντολές τους, τις αποδείξεις τις έχουν οι υπουργοί.
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΔΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ…!!
ΕΛΛΗΝΑ ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ……ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ....ΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ...ΤΥΧΑΙΟ;;
Διαβάστε παρακάτω τί δήλωσαν οι 2 βουλευτες της αριστεράς:
Πρίν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στις 11.30, σε ερώτηση της δημοσιογράφου στους βουλευτές της αριστεράς αν καταδικάζουν τη βία, η απάντηση ήταν η εξής:
“Δημοσιογράφος” : « Δηλαδή δεν καταδικάζετε τους φόνους που είχαμε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής»
ΟΧΙ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Γία έκτη φορά 14 Νοεμβρίου λέμε ΟΧΙ

Συνεχίζουμε τους αγώνες ενάντια σε τεμένη και τζαμιά
Ελληνίδες και Έλληνες, φίλοι και συναγωνιστές,
Η αντίσταση ενάντια στις αντισυνταγματικές πρακτικές του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί μονόδρομο για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και ο αγώνας ενάντια στις επιβουλές και τα προστάγματα των εντολοδόχων κέντρων με στόχο την πλήρη υποταγή και αποδόμηση της Ελληνικής κοινωνίας είναι διαρκής και μακρύς. Οι άρπαγες της δημόσιας περιουσίας, και εδώ και καιρό και της ιδιωτικής μας περιουσίας, δεν έπαψε να εφευρίσκει τρόπους ώστε να επιφέρει πιο καίρια πλήγματα στην ζωή των Ελλήνων Πολιτών και να τους εξωθεί στην μετανάστευση και στην ανεργία.
Αιγαίο: Η θάλασσα των Ελλήνων

Το Αιγαίο πέλαγος, το μεγαλύτερο πέλαγος της Ελλάδας, το οποίο συνεχώς αμφισβητείται και διεκδικείται από χώρες που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με αυτό, ούτε καν λόγο ύπαρξης σε αυτό, ήταν ανέκαθεν ελληνικό…
Αυτό το μαρτυρούν τόσο η ετυμολογία του ονόματός τους και η ιστορία του, όσο και οι έρευνες ξένων μελετητών, που αμερόληπτα, αντικειμενικά και επιστημονικά το πιστοποιούν.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

1821-1944 Α΄ ΜΕΡΟΣ Περί Αλός
Του Κωνσταντίνου Κολιόπουλου
Επίκουρου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ναυτική Επιθεώρηση»,
τεύχος, 580, σελ. 55, Εκδ. ΥΙΝ/ΓΕΝ, ΜΑΡΤ-ΜΑΪ 2012.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση της «Ν.Ε.»
" η θαλάσσια ισχύς πολλές φορές επιδρά με τρόπο που δεν
γίνεται άμεσα αντιληπτός" ΦΩΤΟ: Nick Ifantis
1. Εισαγωγή
Ένας ιδιαίτερα χρήσιμος όρος της στρατηγικής είναι αυτός της στρατηγικής αποτελεσματικότητας (strategic effectiveness). Στρατηγική αποτελεσματικότητα μιας στρατιωτικής δύναμης, ενός οπλικού συστήματος κ.λπ., είναι η συνολική επίδρασή τους στην πορεία και στο αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης [1].
Η στρατηγική αποτελεσματικότητα είναι η βασική μονάδα αξιολόγησης στη στρατηγική ανάλυση, επισκιάζοντας όλες τις άλλες παραμέτρους (βεληνεκές,μαχητική ισχύ, τακτική και επιχειρησιακή δεξιοτεχνία κ.λπ.).
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΟΙ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.

1. Aug. Heisenberg, ιστορικός:
«Βυζαντινό είναι το εκχριστιανισθέν ρωμαϊκό κράτος του ελληνικού έθνους» (Staat und Gesellschaft des byzantinischen Reiches, Die Kultur der Gegenwart, s. 364).
2. D. Talbot Rice, ιστορικός:
«Το Βυζάντιο πρέπει πραγματικά να μελετηθεί σαν ένα κεφάλαιο της μακρόχρονης ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού στοχασμού» (Byzantines, 26).
3. Arnold Toynbee, ιστορικός:
«Τον 5ο αιώνα η αυτοκρατορία συνέχισε να είναι κατ’ όνομα ρωμαϊκή, αλλά στην πραγματικότητα είχε καταστεί ελληνική και παρέμεινε ελληνική» (Οι Έλληνες και οι κληρονομιές τους, σ. 187)
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (3)

του Σταύρου Καρκαλέτση*
Το Μοναστήρι (Μπίτολα το ονομάζουν σήμερα oι Σκοπιανοί)) είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Δραγόρα, στους πρόποδες του όρους Περιστέρι. Ο Φίλιππος ίδρυσε την πολιτεία της Ηράκλειας, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται κοντά στη σημερινή πόλη. Στα μεσαιωνικά χρόνια συναντάται ως «Βουτόλιον». Σημαντική ημερομηνία είναι το 972 μ.Χ. όταν ο Βούλγαρος τσάρος Συμεών κυριεύει την πόλη. Είχε προηγηθεί η συντριβή των βυζαντινών στρατευμάτων από τον Κρούμο σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Sare Grek» δηλαδή «Τόπος καταστροφής των Ελλήνων». Η χρυσή εποχή της πόλης θα είναι μετά τα ορλωφικά, όταν μετά την καταστολή της ελληνικής επανάστασης του 1770, πλήθη Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων προσφύγων θα κατακλύσουν την πόλη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)











