Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Το «ελεύθερο Αιγαίο» του Νταβούτογλου και οι τακτικές της Τουρκίας μας πληροφορούν ότι 152 νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία


152

Πριν από λίγο καιρό, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αχμέντ Νταβούτογλου στην χώρα μας, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έγινε ένας μικρός χαμός με την φράση του περί «ελεύθερου Αιγαίου».
Έχουμε επανειλημμένα στο παρελθόν διευκρινίσει ότι οι διάφορες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ποτέ δεν είναι τυχαίες, όταν αφορούν διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας, αλλά και πολύ πιο σημαντικό πάντοτε βρίσκονται σε συνέχεια ενός πλέγματος στρατηγικής, η οποία εφαρμόζεται μέχρι κεραίας, ανεξαρτήτως του ποίου κόμματος είναι στην κυβέρνηση και ανεξαρτήτως της ρητορικής που μπορεί ο καθένας ενίοτε να χρησιμοποιεί.

Και είναι ακριβώς αυτή η συνέπεια και τελικά η … αλληλοσυμπλήρωση των διάφορων τουρκικών κινήσεων που θα πρέπει να ανησυχεί διαχρονικά τους Έλληνες. Έτσι, μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, περί «ελεύθερου Αιγαίου» και τις διάφορες παρατηρήσεις Τουρκικών εφημερίδων και πολιτικών περί των ελληνικών νησιών που «πουλιούνται», ήλθε η συνέντευξη του Celalettin Yavuz, αντιπροέδρου του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), το οποίο είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την τουρκική κυβέρνηση.
Σε αυτή την συνέντευξη, ο κύριος αυτός θέτει ζήτημα συνολικής αμφισβήτησης όχι της υφαλοκρηπίδας ή των θαλασσίων συνόρων, αλλά των ίδιων των ελληνικών νησιών. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Yavuz, “το ιδιοκτησιακό καθεστώς 152 νησιών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι … αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης”. Μάλιστα ο Yavuz προωρά και πιο πέρα: “Το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα,” είπε δηλώνει ο Yavuz στη Zaman. “Εάν η Τουρκία στην εύρεση ότι τα εν λόγω νησιά έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί, τότε είναι σίγουρα ένα λάθος, πρόσθεσε.
Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη και είναι υπό ελληνική κυριαρχία. Αυτά τα νησιά δεν είχαν δοθεί στην Ελλάδα από οποιαδήποτε συμφωνία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει ο ίδιος.
Στην Βουλή της Τουρκίας είχε ξεκινήσει η όλη κουβέντα!
Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu δήλωσε, ο οποίος απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημοκρατικού κόμματος δήλωσε ότι “Υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να φθάσει σε μια δίκαιη λύση, είναι σε … διάλογο (!) με την Ελλάδα”.
Αλλά ο σύμβουλος του τουρκικού κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), ισχυρίστηκε, ότι δεν υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών. “Τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία”, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Zaman σήμερα προσθέτοντας: “Στην πραγματικότητα, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, ξεπληρώνοντας το χρέος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις δυτικές δυνάμεις, κατέβαλε επίσης το ποσό που αναλογεί σε αυτά τα νησιά.”
 Αυτά τα 16 νησιά που είναι τουρκικά, αλλά παράνομα θεωρούνται ελληνικά είναι οι Οινούσσες, Χουρσίτ, Φούρνοι, Γαιδουρονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Keçi, Γυαλί, Λέβιθα και Ardacıkall, Γαύδος, Δία ή Ντία, Διονυσάδες, Κουφονήσι και.
Στη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία η Τουρκία υπέγραψε το 1923 με τις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου, η Άγκυρα συμφώνησε να δώσει πίσω τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, που είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αυτά τα 16 νησιά δεν αναφέρονται μεταξύ των νησιών που η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και την Ιταλία”. “Αν τα ονόματα των νησιών αυτών δεν αναφέρονται στην συνθήκη, γιατί θα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία τους αμφιλεγόμενη;”, .
“Αυτό σημαίνει ότι παρέμειναν ως τουρκικό έδαφος.” Από το 2004, η Ελλάδα φέρεται να έχει αρχίσει την οικοδόμηση οικισμών στα νησιά του Donkey (Γαϊδουρονήσι) και Bulamaç, απαιτώντας Τούρκους πολίτες να επιδείξουν διαβατήριο για να εισέλθουν τα νησιά.
Ο Faruk Loğoğlu, αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε προς στιγμή, να παραβλέψει την απόκτηση των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά καμία χώρα δεν μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Loğoğlu, ο οποίος δεν βρίσκει τις εξηγήσεις Νταβούτογλου σχετικά με τα νησιά επαρκείς, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μετά τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι το καθεστώς των νησιών αμφισβητείται, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε “δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο”, υπονοώντας ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα. “Ωστόσο, υπάρχουν γκρίζες ζώνες, σοβαρές διαφωνίες στο Αιγαίο”, είπε ο Loğoğlu στην Zaman.
 Το επιμύθιον
Η ουσία της όλης υπόθεσης είναι ότι στο εσωτερικό της ουσίας, υπάρχει μια σαφής τάση αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν από την τουρκική βουλή που ψηφίστηκε το casus belli κατά της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πλευρά, κυριαρχεί ως μέθοδος αντιμετώπισης αυτής της αμφισβήτησης ο στρουθοκαμηλισμός. Ο οποίος υποθάλπτεται και από τα κυριαρχα ΜΜΕ τα οποία θέλουν να κρατούν απληροφόρητους τους Έλληνες, διότι είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των ΜΜΕ που πρωτοστατούν στις business της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Μίας φιλίας που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην ανεπάρκεια της χώρας μας, όχι να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν, αλλά και να υπερασπιστεί αυτά που ήδη έχει. Πώς θα ανακηρύξει την ΑΟΖ η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και εάν αυτή ήταν προεκλογική της δέσμευση;
Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εθνικής στρατηγικής στο ζήτημα του Αιγαίου. Είναι αποτέλεσμα των ελπίδων που εναποθέτουν οι ενίοτε κυβερνήσεις σε κάποια «αλλαγή» στην πολιτική της Τουρκίας. Μία αλλαγή που ποτέ δεν ήλθε αλλά και ούτε θα έλθει.
elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.