Το αποκαλυπτικο δημοσίευμα του defencenet.gr στις 7 Ιανουρίου 2014 με τονεικόνα-ντοκουμέντο από το ραντάρ ελληνικού σκάφους που απεικόνιζε την εντελώς ανενόχλητη από ελληνικής πλευράς τουρκική εισβολή στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στην περιοχή της Ζουράφας ή Λαδόξερας (πολλοί
υποστηρίζουν ότι "Ζουράφα" είναι η τουρκική ονομασία και "¨Λαδόξερα" η ελληνική) τελικά έφερε στην επιφάνεια κάτι πολύ μεγαλύτερο:
Μια διαταγή προς το ΛΣ/Ακτοφυλακή που ανέδειξε χθες το defencenet.gr, που ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία και η οποία παρά την προσπάθεια διάψευσης ύπαρξής της από την κυβέρνηση, την επιβεβαιώνει η πραγματικότητα και τα γεγονότα.
Μια μυστική συμφωνία αθόρυβης αποχώρησης της Ελλάδας από την περιοχή, η οποία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη τόσο για την εθνική ασφάλεια. Μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο.
Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το όνομα "Λαδόξερα" που έχουν δώσει οι ντόπιοι χαράδες στον βράχο: Αναβλύζει συνεχώς πετρέλαιο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκει έξοδο μια φλέβα υποθαλάσσιου κοιτάσματατος.
Η Ζουράφα ή Λαδόξερα από όταν εντάθηκε η τουρκική επιθετικότητα μετά την εισβοκή στην Κύπρο, αποτελεί μόνιμο στρατηγικό στόχο της Άγκυρας.
Και αυτό όχι μόνο γιατί κρύβεται κάτω της υππθαλάσσιο κοίτασμα υδρογονανθράκων, αλλά και γιατί όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Μεγίστης (Καστελόριζου) σπρώχνει την ελληνική όριο γραμμή, δηλαδή την ελληνική κυριαρχία βαθιά μέσα στον Κόλπο του Σάρου στην Ανατολική Θράκη, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα στρατηγικό στόχο αντεπίθεσης και μάλιστα απόβασης στα νώτα των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής τους στον Έβρο.
Δείτε τον χάρτη και θα καταλάβετε...
Το τι σημαίνει η διαταγή "Μην ενοχλείτε τους Τούρκους στην Ζουράφα" που αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης ΛΙμενικών Θράκης, Σάκης Ζησίδης, τον οποίο διώκει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, ξεπερνά κατά πολύ τα "λογικά" όρια της φοβίας για επεισόδιο με την Άγκυρα στην παρούσα χρονική στιγμή που στην Αθήνα η κυβέρνηση του Μνημονίου το μόνο που ενδαφέρεται είναι να μην καταρρεύσει απότομα και χάσει η πολιτική ελίτ τα προνόμια της
Η νησίδα απέχει 6 ναυτικά μίλια από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και το απώτατο έδαφος της ΕΕ στο ΒΑ Αιγαίο (αν έχει πλέον κάποια σημασία αυτό)...
Η νησίδα είναι χαμηλής επιφάνειας και γι’ αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους πλέουν κοντά της, ιδίως όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Γύρω από τη νήσο Ζουράφα εδώ και χρόνια διεξάγεται ένας «άγνωστος πόλεμος» μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και λιμενικών και Ελλήνων ψαράδων.
Μάλιστα το 2003 η τουρκική ακτοφυλακή είχε συλλάβει Έλληνες ψαράδες που έπλεαν στην περιοχή, τους οδήγησε στην Τουρκία και κατάσχεσε προσωρινά το καΐκι τους.
Η Ζουράφα περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο που εξέδωσε το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο την καταχώριζε μεταξύ των 130 βραχονησίδων οι οποίες, σύμφωνα με τη γείτονα, τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης και από τότε σημαίνονται με το χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες».
Το εγχειρίδιο που οι Τούρκοι στρατηγοί ονομάζουν «Βίβλο του Αιγαίου» έχει σταλεί σε όλες τις τουρκικές πρεσβείες και αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο αναφοράς των Τούρκων στρατιωτικών ακολούθων και λοιπών διπλωματών.
Η μείωση της έκτασης της Ζουράφας οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, στη διάβρωση που προκαλεί η θάλασσα. Σε χάρτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που συντάχθηκαν το 1955, είχαν καταγραφεί νησίδες σε μικρή απόσταση από τη Ζουράφα, οι οποίες σήμερα έχουν τελείως εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα, και το όλο σύμπλεγμα ονομάζονταν «Ζγόραφα».
Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία ότι σε λίγα χρόνια η βραχονησίδα ενδέχεται να εξαφανιστεί κάτω από τη στάθμη του νερού και ενδέχεται να εγερθούν νομικά ζητήματα από τη Τουρκία στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις.
Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και επισήμως από τον πρώην υπουργό Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Κουλουμπή, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2000, υποστηρίζει ότι η Ζουράφα μαζί με άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου μπορούν να γίνουν οι «χρυσοφόρες πύλες», από όπου είναι δυνατό να αντληθούν πετρελαϊκά κοιτάσματα ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της χώρας για πολλά χρόνια.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η νησίδα Ζουράφα έχει εξαιρετική σημασία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως άλλωστε και το σύνολο του Θρακικού πελάγους.
Έτσι εξηγούνται και οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συνεκμετάλλευση της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας που οριοθετείται από τα ρηχά νερά της Ζουράφας που πλέον βρηκαν ευήκοα ώτα στην Αθήνα του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του αντιπροέδτου (ή αναπληρωτή πρωθυπουργού" κατά τον ίδιο) Ε.Βενιζέλου...
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο με την συνέντευξη του Σάκη Ζησίδη. Το ερώτημα είναι τι άλλο χειρότερο έγινε, όπως λέει ο αξιωματικός.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.