Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

“Και γιατί να υπάρχουν σύνορα, πατρίδες και σημαίες;”


75a1295e3f351bd2eab213bb7806f14d_XL

Ubi solitudinem faciunt pacem appellant
Όπου κατασκευάζουν έρημο, την ονομάζουν ειρήνη
του Αθανασίου Τσακνάκη, συγγραφέα, θεολόγου
Η Πατρίδα μας έχει σύνορα. Οι βραχονησίδες είναι κομμάτι τής Πατρίδας μας. Επάνω τους κυματίζει η Σημαία μας.
Κάποτε με ρώτησες: «Και γιατί να υπάρχουν σύνορα;». Σου απάντησα: «Έχεις δίκιο.Ας παραιτηθούν όλα τα άλλα κράτη από τα σύνορά τους, και τελευταίοι θα παραιτηθούμε κ’ εμείς από τα δικά μας».

Κάποτε με ρώτησες: «Και γιατί να υπάρχουν Πατρίδες;». Σου απάντησα: «Έχεις δίκιο. Ας διαγράψουν όλοι οι άλλοι λαοί τις Πατρίδες τους, και τελευταίοι θα διαγράψουμε κ’ εμείς την δική μας».
Κάποτε με ρώτησες: «Και γιατί να υπάρχουν Σημαίες;». Σου απάντησα: «Έχεις δίκιο. Ας διπλώσουν όλα τα άλλα έθνη τις σημαίες τους, και τελευταίοι θα διπλώσουμε κ’ εμείς την δική μας».
Ίμια, 31 Ιανουαρίου 1996. Τα αίτια τής κρίσης ήταν οικονομικά. Τα αίτια τής θυσίας ήταν ηθικά. Η διαχείριση έχει κίνητρα οικονομικά. Ο ηρωισμός έχει κίνητρα ηθικά.
Τώρα με ρωτάς: «Και τι απέγιναν οι διαχειριστές;». Σου απαντώ: «Κανείς δεν έχει χρόνο ν’ ασχοληθεί με τις σκιές. Βλέπεις, είναι ελάχιστα τα 15 χρόνια γιά να κατανοήσουμε τους ήρωες: Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός…».
antexoume.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.