«Άκρως εποικοδομητικές», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά είχε —ήδη από το σχέδιο Άναν το 2004—, δείξει την βούλησή της να δοθεί λύση.
«Οι τότε προσπάθειες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, και παρά τη θετική στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίσθηκε η απομόνωση της», υποστήριξε ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ολλανδό ομόλογό του Φρανς Τίμερμανς μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 6ης Διάσκεψης Τουρκίας - Ολλανδίας.
Ο Νταβούτογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει το 2008 αναβλήθηκαν λόγω των εκλογών και της οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Τους τελευταίους μήνες έγινε μεγάλη προσπάθεια, που ξεκίνησε πρώτα από τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές —με την πρωτοβουλία του Εκπροσώπου των ΗΕ— και στη συνέχεια με ενέργειες της Τουρκίας και την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας και της Βρετανίας, καθώς επίσης, και του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ ", είπε.
Ο κ. Νταβούτογλου έδωσε έμφαση στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
«Δεν πρόκειται για ένα απλό ανακοινωθέν. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης. Αν κάποια μέρα φθάσουμε σε λύση στην Κύπρο, στο κείμενο αυτό έχουν απαριθμηθεί μια προς μια όλες οι παράμετροι αυτής της λύσης», υπογράμμισε.
«Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σ' αυτά τα θεμέλια, πάνω σε αυτές τις παραμέτρους. Τώρα πρέπει σιγά-σιγά να οικοδομηθεί και πάλι μια Κύπρος (όπου θα επικρατεί η) ειρήνη».
Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ακόμη ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά «παρουσιάζεται ξανά η βούληση για διαπραγματεύσεις (. . .). Υπάρχει ένα άκρως θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί και θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε.
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.