Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ρώσος Πρέσβης: Να το ζητήσετε από τη Μόσχα αν θέλετε τη στήριξη της Ρωσίας στη λύση του Κυπριακού



Τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Stanislav Osadchiy, δηλώνοντας, παράλληλα, πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί ενεργότερο συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να το ζητήσει από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρέσβης είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών με τον Γιώργο Λιλλήκα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις θέσεις του Κινήματος πάνω στις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ρωσίας για τη συνάντηση, είπε πως ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούν τις προσπάθειες από την πλευρά των ΗΠΑ στο Κυπριακό. «Όμως, θεωρούμε ύψιστης σημασίας και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ στην όλη διαδικασία και στην όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Είναι για εμάς καθοριστικό η Κύπρος να έχει στο πλευρό της διαχρονικές φίλιες χώρες που μας στήριξαν στο παρελθόν, όπως είναι η Ρωσία, όπως είναι η Γαλλία», ανέφερε.
Η κ. Λιλλήκας σημείωσε πως χρειάζεται στρατηγικούς συμμάχους η Κύπρος για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους μέσα από μια λύση που θα οδηγεί σε μια Κύπρο ελεύθερη και δημοκρατική. Πρόσθεσε πως «η μονοπωλιακή διαχείριση του Κυπριακού από πλευράς ΗΠΑ δεν είναι καλός οιωνός, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου, δεδομένου ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή μας συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να επανέλθει στην παλαιότερη θέση που είχε το Εθνικό Συμβούλιο για ίση και ενεργό συμμετοχή και των 5 μονίμων μελών του ΣΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος Πρέσβης, στις δικές του δηλώσεις, είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού.
Σημείωσε ότι η Ρωσία στηρίζει τις θέσεις των δύο κοινοτήτων, και «αν μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αν θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε και η Ρωσία να εμπλακεί, μαζί με τα άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις, είπε είναι δύσκολο για τον ίδιο αυτή τη στιγμή να απαντήσει γιατί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στη Μόσχα. «Βεβαίως αν υπάρχει η επιθυμία και από τη δική σας πλευρά, από την κυπριακή πλευρά θα το εξετάσουμε», είπε.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Κυβέρνηση. «Αν η κυπριακή Κυβέρνηση ζητήσει τη βοήθεια και των 5 μονίμων μελών του ΣΑ θα την έχει, γιατί, αν κρίνουμε και από το πρόσφατο παρελθόν, ουδέποτε αρνήθηκαν χώρες όπως είναι η Ρωσία να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Ενότητα- Συλλογικότητα
Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Ρώσο Πρέσβη ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο θέμα της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. «Ενότητα για εμάς είναι και πρέπει να στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην από κοινού διαμόρφωση της πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθούμε στο Κυπριακό», είπε.
Ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι δυστυχώς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για πολλούς από αυτούς που επικαλούνται την ενότητα, η ενότητα μεταφράζεται σε χειροκρότημα της πολιτικής τους. «Είμαστε έτοιμοι για μια πραγματική ενότητα και στη διαμόρφωση συλλογικά μιας στρατηγικής ικανής να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια επίπλαστη ενότητα, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις χειροκροτητές της πολιτικής που μονομερώς χαράζει και εφαρμόζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
SigmaLive/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.