Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ένα μεγάλο μπράβο στους αρχηγούς του Ελληνικού στρατού που εκπαιδεύουν τους εκπαιδευτές και χρηματοδότες των ισλαμοφασιστών γενοκτόνων της Συρίας και μεθαύριο της Ελλάδας.



Σχόλιο ΛΦ: Η πρώτη είδηση και η τελευταία είναι σημερινές. Ενδιάμεσα μερικά πράγματα για το Αραβικό "ΝΑΤΟ" και τον ρόλο του Κατάρ στην Συρία. Άντε και εις ανώτερα για τον ΕΣ.

"Εισβολή" Καταριανών στην Αλεξανδρούπολη - Γιατί έρχονται 100 αξιωματικοί!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Τετράμηνο πρόγραμμα  εκπαίδευσης για πάνω από 100 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κατάρ, σε αντικείμενα τεθωρακισμένων και πυροβολικού στα κέντρα εξομοιωτών των δύο Όπλων και σε πεδία των ασκήσεων στον Έβρο (Αλεξανδρουπολη) ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε το  το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και του Κατάρ,η εκπαίδευση  θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014 και θα παρασχεθεί από κατάλληλους Έλληνες εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» στην αγγλική γλώσσα.
Με την έναρξη της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, παρουσία της ηγεσίας.
'Ήδη προ μερικών ημερών είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο αξιωματικών του Κατάρ και είχε συνεργασία με επιτελείο Ελλήνων αξιωματικών που συντονίζει το πρόγραμμα για όλα τα σκέλη του προγράμματος με επιτόπιες επισκέψεις σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις.
Για το καταρτισμό επιμέρους τμημάτων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε και η εμπειρία στελεχών των Τεθωρακισμένων από την Αυλώνα όπου είχαν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί σχετικά πρόσφατα μερικές δεκάδες Ευέλπιδες από το Κατάρ με τους εκπαιδευτές τους. Η εμπειρία αυτή έχει την σημασία της ακόμη και σε ''λεπτομέρειες'' σε τομείς διοικητικής μερίμνης κλπ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες  για ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες τα προγράμματα <<μετεκπαίδευσης>> στον Εβρο θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή μέσα στο τετράμηνο μπορεί να βγουν 2 ή και 3 <<σειρές>> Καταριανών αξιωματικών.
Και πάνω από 100 Λίβυοι σπουδαστές σε Σ.Σ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα μια παρόμοιας μορφής συνεργασία στην παροχή εκπαίδευσης είναι και ένα επεξεργαζόμενο ακόμα πρόγραμμα για φοίτηση σε ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές αρκετών δεκάδων Λίβυων νέων - ορισμένοι μιλούν για πάνω από 100. Κατά πάσα πιθανότητα 40-50  νεαροί Λίβυοι πρόκειται να φοιτήσουν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το  Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015, με έξοδα πληρωμένα από το λιβυκό κράτος!.
Στο ίδιο γενικό πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασία εξετάζεται  να φοιτήσουν και άλλοι περίπου 60 Λίβυοι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ικάρων και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στην Θεσσαλονίκη.Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα <<εξειδικεύσεων>>  ορισμένων ειδικοτήτων σε νέες τεχνολογίες ή πρακτικές σε Σχολές Υπαξιωματικών με προγράμματα τρίμηνα, εξάμηνα κ.ο.κ.
Τα προγράμματα αυτά είναι ΄΄μετεξέλιξη'' παλιότερων με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής , της Αφρικής αλλά και άλλων χωρών ( Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές  μέσα από διακρατικές συμφωνίες , που όμως το κόστος ουσιαστικά δεν καλυπτόταν από την συνεργαζόμενη χώρα ή αν καλυπτόταν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος. Τώρα μιλάμε για πλήρη ''πακέτο''.
''Τεστ'' για τους Ακολούθους Άμυνας
Η νέα αυτή διάσταση της συνεργασίας με φιλικές χώρες - μια ευρεία γκάμα - που αναπτύσσει το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία  εντάσσεται σε ένα προγραμματισμό για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης  ή ακόμα και χώρων και υποδομών για δική τους εκπαίδευση που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα, κατάλληλα ενισχυόμενος, ήδη αποδίδει. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κάθε επιτελείο και κάθε Σχολή έχει λάβει εντολές να επεξεργασθεί προτάσεις <<με ευρύτητα πνεύματος και δημιουργικότητα >>  και να αξιοποιήσει εμπειρίες και άλλων χωρών.
Ακόμα και τη εμπειρία της ΕΑΒ - που έχει σχετική πολυετή εμπειρία παροχής τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έχει προταθεί να αξιοποιηθεί. <<Πρεπει όμως να βγουμε από το καβούκι μας>> παραδέχεται αυτοκριτικά στέλεχος που έχει εμπλοκή με τέτοια θεματα.
Ηδη πάντως σχετικές εντολές έχουν λάβει εδώ και μήνες οι Ακόλουθοι Αμυνας  και οι βοηθοί τους για να κάνουν τις κατάλληλες επαφές με προώθηση σχετικών προτάσεων. Μάλιστα ένα από τα κριτήρια που θα αξιολογείται η απόδοση των Ακολούθων , είναι σύμφωνα με πληροφορίες , και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων. Λέγεται ότι στις σκέψεις είναι να κόβονται'' όσοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά! Επισης έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνουν και πρόσθετα ''μαθήματα'' (σεμινάρια) στους υπάρχοντες Ακολούθους αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι <<''έτσι και αλλιώς'' οφείλουν να κινηθούν με ευελιξία και δημιουργικότητα  στο πόστο που τους έχει εμπιστευθεί η πατρίδα>>.
onalert.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιδρύθηκε το "αραβικό ΝΑΤΟ" με έξι κράτη υπό την Σαουδική Αραβία!

Το "αραβικό ΝΑΤΟ" των χωρών του Κόλπου είναι πλέον γεγονός, με την Σαουδική Αραβία να είναι η ηγετική δύναμη αυτής της συμμαχίας.
 «Η στρατιωτική  δύναμη θα έχει έδρα φυσικά στο Ριάντ, θα αριθμεί αρχικά  100.000 άτομα και θα υποστηρίζεται από μαχητικά αεροσκάφη, και ελικόπτερα, άρματα μάχης και ναυτικές μονάδες, καθιστώντας την ως έναν «πανίσχυρο πολεμικό βραχίονα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός  της βασιλικής  Φρουράς Πρίγκιπας Mitaab bin Abdullah al - Saud .
Ο Πρίγκιπας Mitaab δήλωσε ότι η «δύναμη αυτή» θα είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Σ.Αραβίας, καθιστώντας σαφές για το ποιος κάνει «κουμάντο» στον συνασπισμό των χωρών GCC .
Οι δηλώσεις του Πρίγκιπα Mitaab πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του Κόλπου  με την ονομασία «Αφοσίωση και  Θυσία »  σε περιοχή κοντά στο Ριάντ .
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας καλώντας για ενότητα του συνασπισμού χωρών  GCC , υπογράμμισε ότι «η πολεμική δύναμη  που γεννιέται θα αποτελέσει μια πραγματική δύναμη στον αραβικό κόσμο»!
Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός ονομάζεται GCC και αποτελείται από έξι κράτη- μέλη, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία. Στόχος το Ιράν. Το ανεξάντλητο ανθρώπινο δυναμικό
Κατά την διάρκεια συνδιάσκεψης πριν μερικές ημέρες στο Κουβέιτ  αποφασίστηκε η δημιουργία Ενιαίας Στρατιωτικής Διοίκησης (Joint Military Command)  από το Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου (GCC), πράγμα που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την δημιουργία της δύναμης αυτής. Τώρα ήρθε η σειρά να δημιουργηθεί και ο στρατιωτικός βραχίονας του συνασπισμού αυτού.  
Τα  έξι κράτη μέλη του οργανισμού αυτού κατέχουν το 40% των αποδεδειγμένων παγκοσμίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και περίπου το 25% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με  συνολικό ΑΕΠ  1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται ότι ήδη οι χώρες μέλη του GCC έχουν συμφωνήσει για την ολοκλήρωση του συστήματος αεράμυνας τους, ενώ η ιδέα για τη δημιουργία μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στο παρελθόν.  
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο η Σ.Αραβία έχει αποδυθεί σε μια εξοπλιστική προσπάθεια που συγκρίνεται μόνο με αυτή της Ινδίας, μόνο που η Ινδία έχει 120 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Σαουδική Αραβία: Συγκεκριμένα παρήγγειλε  84 νέα μαχητικά F-15SA σε μια προμήθεια-μαμούθ της τάξης των 29,4 δισ. δολαρίων.
Επιπρόσθετα στο εξοπλιστικό πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των 70 αεροσκαφών F-15S που διαθέτει ήδη Αεροπορία της χώρας στο επίπεδο SA.
Επίσης 5 υποβρύχια Type 218SG στην Γερμανία με όψιον αγορά άλλων 20 σε βάθος 10ετίας, αγοράζει μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules και μαχητικά αεροσκάφη F-15 Eagle απο τις ΗΠΑ .
Επίσης τους τελευταίους μήνες οι Σαουδάραβες έδωσαν παραγγελία στις ΗΠΑ για την προμήθεια βλημάτων cruise και βομβών  ύψους 6,8 δισ. $ .
Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει 1000 βόμβες GBU-39 .Οι βόμβες έχουν πτέρυγες που αναπτύσσονται επιτρέποντας να επιτυγχάνουν εμβέλεια της τάξης των 110 χλμ. ενώ οι κεφαλές τους παρέχουν δυνατότητα διάτρησης οπλισμένου σκυροδέματος πάχους μέχρι και ενός μέτρου.
Στο πακέτο των όπλων συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η πώληση stand-off  πυραύλων SLAM-ER και JSOW. Οι Σαουδάραβες πρόκειται να παραγγείλουν επιπλέον 650 πυραύλους SLAM-ER και 873 JSOW σε μια συμφωνία που θα τους στοιχήσει περί τα 6,8 δισ.$.  Επίσης παραγγέλθηκαν στις ΗΠΑ  περισσότεροι 15 000 αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Ναυτικού η πρώτη φάση του σαουδαραβικού ναυπηγικού προγράμματος μόνο για κύρια σκάφη επιφανείας, υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια με τις εταιρείες Lockheed Martin Corp. και τις Austal Ltd. και General Dynamics Corp. να διεκδικούν μέρος της παραγγελίας με τις κλάσεις φρεγατών USS Freedom (LCS-1) και USS Independence (LCS-2) που ναυπηγούν αντίστοιχα.
Τέλος σύμφωνα με το  βρετανικό δίκτυο BBC η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε πυρηνικά όπλα που σχεδιάζει και παράγει το Πακιστάν, εκτιμώντας πως μπορεί να αποκτήσει ατομικές βόμβες όποτε το κριθεί αυτό απαραίτητο.
Όπως έχουν δηλώσει πολυάριθμες πηγές στο δημοσιογράφο του BBC, Μαρκ Ερμπαν, φαίνεται πως οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να κάνουν την δική τους κίνηση στο «παιχνίδι» των πυρηνικών, καθώς διαθέτουν ήδη βαλλιστικά βλήματα μέσου βεληνεκούς.
Όλα αυτά καταδεικνύουν το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από πλευρά της Σ.Αραβίας με απώτερο στόχο να εμφανιστούν στο παγκόσμιο παιχνίδι ως ισότιμοι «παίκτες» αλλάζοντας για πρώτη φορά εδώ και αιώνες το γεωπολιτικό γίγνεσθαι του πλανήτη.
Σίγουρα τα παραπάνω απασχολούν ιδιαίτερα κι το Ισραήλ, εκτός από το Ιράν, το οποίο βέβαια είναι ο πρώτος στόχος του GCC.
defencenet.gr

Οι Financial Times για τον ενδοαραβικό ανταγωνισμό
Κατάρ: Αθέατος πρωταγωνιστής στον εμφύλιο της Συρίας
Σαουδική Αραβία-Κατάρ διαγκωνίζονται για την επόμενη μέρα
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος του Κατάρ έχει συνδράμει τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια τους αντάρτες της Συρίας τα δύο τελευταία χρόνια ξεπερνώντας κάθε άλλη κυβέρνηση, αλλά τώρα παραγκωνίζεται από τη Σαουδική Αραβία ως πρωταρχική πάροχο οπλισμού στους αντάρτες. Το κόστος της επέμβασης του Κατάρ είναι μηδαμινό συγκρινόμενο με το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της χώρας, αλλά σίγουρα υποσκελίζει τη Δυτική εμπλοκή.
Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-ΘάνιΟ εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι
Επιμέλεια: Γεωργία Μυλωνάκη
(Πηγή: Financial Times, Enet)
Το μικρό κρατίδιο με τη μεγάλη όρεξη, είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της αντιπολίτευσης, παρέχοντας γενναιόδωρα προσφυγικά βοηθήματα στους αντιφρονούντες και έχει παράσχει τεράστια ποσά για ανθρωπιστική υποστήριξη. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς το Κατάρ παρέχει 50.000 δολάρια το χρόνο ατομικά σε αντιφρονούντες και τις οικογένειές του.
Το Σεπτέμβρη πολλοί αντάρτες στη Χαλέπα της Συρίας έλαβαν από το Κατάρ το εφάπαξ ποσό των 150 δολαρίων.
Πηγές κοντά στην κυβέρνηση του Κατάρ λένε ότι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί φτάνει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ διπλωματικές και πηγές των ανταρτών κάνουν λόγο για 1 δισ. δολ. το ανώτερο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης, που παρακολουθεί το εμπόριο όπλων, το Κατάρ έχει στείλει τις περισσότερες αποστολές όπλων στη Συρία, με πάνω από 70 στρατιωτικές εμπορικές πτήσεις στη γειτονική Τουρκία μεταξύ Απριλίου 2012 και Μαρτίου 2013.
Οι ανταγωνιστές του Κατάρ στην περιοχή κατηγορούν την ηγεσία του ότι χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύ για ν' αγοράσει μελλοντική επιρροή και ότι κατέληξε να διχάσει την αντιπολίτευση της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Σαουδική Αραβία, που μέχρι σήμερα ήταν πιο συνειδητός υποστηρικτής των ανταρτών της Συρίας κλιμάκωσε την εμπλοκή της. Οιπρόσφατες εντάσεις αναφορικά με την εκλογή του μεταβατικού πρωθυπουργού της αντιπολίτευσης, που κέρδισε την υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας, ώθησε επίσης τη Σαουδική Αραβία να συσφίξει τη σχέση της με το πολιτικό σκέλος της αντιπολίτευσης, μια υπόθεση που είχε εν πολλοίς αφήσει στα χέρια του Κατάρ.
Ο υποβιβασμός του Κατάρ στη δεύτερη θέση αναφορικά με την αποστολή οπλισμού, έρχεται μετά τις ανησυχίες της Δύσης και άλλων αραβικών κρατών ότι τα όπλα που προμηθεύει μπορεί να πέσουν στα χέρια της συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα ομάδας Μέτωπο Νούσρα. Οι διπλωμάτες υποστηρίζουν επίσης ότι το Κατάρ δυσκολεύεται να διασφαλίσει τη σταθερή προμήθεια του οπλισμού, πράγμα που κατορθώνει η Σαουδική Αραβία μέσω των πιο εξελιγμένων δικών της δικτύων.
Ο διάδρομος προμηθειών μέσω των συνόρων της Ιορδανίας στη νότια Συρία άνοιξε τους τελευταίους μήνες. Η ιορδανική κυβέρνηση, που τρομοκρατείται στην ιδέα να αναλάβουν οι τζιχαντιστές την εξουσία στη γείτονα χώρα, επέτρεψαν διστακτικά τις αποστολές όπλων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο δισταγμός της Δύσης να επέμβει πιο δραστικά στη Συρία έχει αφήσει τους αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ να εξαρτώνται από την υποστήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας από πέρυσι, ενώ αργότερα προστέθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία.
Οι φιλοδοξίες του εμίρη
Για το Κατάρ η Συρία είναι το αποκορύφωμα μιας οπορτουνιστικής εξωτερικής πολιτικής που κατέστησε τη Ντόχα υποστηρικτή άλλων αραβικών εξεγέρσεων στη βόρεια Αφρική και φίλο εκείνων που αναδεικνύονται νικητές, που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ισλαμιστές. Η οικογένεια που εξουσιάζει το Κατάρ, οι αλ-Θάνι, δεν έχουν ιδεολογικό ή θρησκευτικό δεσμό με τους ισλαμιστές, απλώς δεν είναι ιδεολογικά επιλεκτικοί στη χρησιμοθηρία τους. Το Κατάρ υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και στο ισλαμικό κόμμα αλ-Νάχντα στην Τυνησία, που κέρδισαν τις πρώτες εκλογές μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις. Κάποιοι πολιτικοί στην περιοχή πιστεύουν ότι ο εμίρης προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο “Ισλαμιστής Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ”, αναφερόμενοι στον Αιγύπτιο πρόεδρο και μόνο πραγματικό παν-αραβικό ηγέτη του αραβικού κόσμου.
Για τον Σεΐχη Χαμάντ, τον 61χρονο εμίρη που κυβερνά το Κατάρ από το 1995, αφότου καθαίρεσε τον πατέρα του, η πολιτική του στη Δαμασκό αποτέλεσε μια θεαματική στροφή 180 μοιρών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και η γυναίκα του Άσμα ήταν τακτικοί επισκέπτες της Ντόχας, ως καλεσμένοι του εμίρη και της δεύτερης συζύγου του. Ινστιτούτα του Κατάρ ήταν μεγάλοι επενδυτές στη Συρία, με τη σύσταση το 2008 μιας κοινής εταιρείας συμμετοχών 5 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη από ξενοδοχείων μέχρι σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εμίρης επίσης ήταν πρωτεργάτης της διεθνούς αποκατάστασης του Άσαντ κατά το σταδιακό εξοστρακισμό του από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους άραβες συναδέλφους του και έπαιξε ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων της Συρίας με τη Γαλλία τα χρόνια πριν την εξέγερση. Τότε η Συρία ήταν μέλος μιας συμμαχίας με το Ιράν και τη Χεζμπολά του Λιβάνου, που φαινόταν να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, και το Κατάρ, ωθούμενο από πραγματισμό και οπορτουνισμό, ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.
Αν και ο εμίρης δεν δημοσιοποίησε τη θέση του μέχρι να σπάσει τη σιωπή της η Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο του 2011, στο Κατάρ παγιώθηκε η αντίληψη κατά το πρώτο αιματηρό καλοκαίρι ότι αυτό που γινόταν στη Συρία ήταν επανάσταση, όπως και στις άλλες περιοχές της περιφέρειας. Ακολουθώντας το μοτίβο των άλλων αραβικών εξεγέρσεων, το ένστικτο του Κατάρ ήταν να ποντάρει στην αντιπολίτευση. Τον Ιανουάριο του 2012 ο εμίρης δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι θα πρέπει να σταλούν στη Συρία αραβικά στρατεύματα για “να σταματήσει η αιματοχυσία”.
Οι διαδρομές των όπλων
Η διαδρομή του οπλισμού από το Κατάρ στη Συρία μέσω Τουρκίας. Πηγή:ReutersΗ διαδρομή του οπλισμού από το Κατάρ στη Συρία μέσω Τουρκίας. Πηγή:ReutersΗ στήριξη των ένοπλων ανταρτών ήταν το επόμενο βήμα στην εμπλοκή του Κατάρ στη Συρία. Στις αρχές του 2012, καθώς οι ειρηνικές διαμαρτυρίες έδιναν τη θέση τους στην οπλισμένη αντιπολίτευση, το Κατάρ αγόραζε όπλα στη Λιβύη και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα προωθούσε αεροπορικώς στην Τουρκία, απ' όπου οι μυστικές υπηρεσίες βοηθούσαν την παράδοσή τους στην άλλη πλευρά των συνόρων. Στην αρχή οι παραλήπτες του οπλισμού γινόταν μέσω Τούρκων διαμεσολαβητών και στη συνέχεια, όταν εισήλθε στη στρατιωτική προσπάθεια και η Σαουδική Αραβία, μέσω Λιβανέζων.
Αν και οι σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας διακρίνονταν από αμοιβαία καχυποψία, εργάστηκαν πολύ στενά στη Συρία, ωστόσο μια κομβική διαφωνία αναφορικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα οδήγησε στην υιοθέτηση ξεχωριστής πολιτικής ατζέντας τις δύο χώρες, με ζημιογόνες συνέπειες για την ενότητα της αντιπολίτευσης. Για τη Σαουδική Αραβία, οι λίγες κοσμικές αντάρτικες οργανώσεις και οι σαλαφιστικές ομάδες που ασπάζονται ένα πιο αυστηρό γουαχαμπιστικό ισλάμ που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, είναι κατά πολύ προτιμότερες από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια πολύ πιο οργανωμένη πολιτική ομάδα και γι' αυτό μεγαλύτερη πολιτική απειλή.
Αν και το Κατάρ αρνείται τις όποιες εντάσεις με τη Σαουδική Αραβία, πηγές των ανταρτών και αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αντιθέσεις οξύνθηκαν σε σημείο τέτοιο ώστε κάθε χώρα δημιουργούσε τις δικές της ξεχωριστές στρατιωτικές συμμαχίες και δομές.
Η εμπλοκή με το πολιτικό σκέλος
Η εμπλοκή του Κατάρ με το πολιτικό σκέλος της αντιπολίτευσης στη Συρία δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη πολεμική απ' ότι η υποστήριξη που παρείχε στους αντάρτες. Οι αντιφρονούντες αποτελούνται από μια δύστροπη ποικιλία από φράξιες, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής. Αν και ήταν η Τουρκία που βοήθησε στη διαμόρφωση της πρώτης αξιόπιστης οργάνωσης-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), τον Αύγουστο του 2011, το Κατάρ γρήγορα την αγκάλιασε και συνέβαλε στη χρηματοδότησή της. Το ΣΕΣ ωστόσο έπεσε θύμα εσωτερικών αντιθέσεων που οδήγησαν στην επικράτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μόνης οργανωμένης ομάδας στο εσωτερικό του. Καθώς οι κοσμικές φωνές άρχισαν να εγκαταλείπουν το ΣΕΣ, η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ πίεσε το Κατάρ να βοηθήσει στο σχηματισμό μιας ευρύτερης αντιπολίτευσης. Το νέο σώμα, η Εθνική Συμμαχία, ανακοινώθηκε στη Ντόχα το Νοέμβριο του 2012. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν ήταν πλέον ο βασικός εταίρος καθώς είχε προστεθεί μια νέα ομάδα περισσότερων από 12 μελών που συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων της Συρίας. Ωστόσο προκλήθηκαν νέες διαφωνίες καθώς η νέα ομάδα θεωρήθηκε σύμμαχος του Κατάρ. Κάθε ένα απ' αυτά τα μέλη θεωρητικά εκπροσωπεί ένα τοπικό συμβούλιο των διαφορετικών επαρχιών της Συρίας. Συνολικά οι σύμβουλοι έλαβαν 8 εκατ. δολάρια από το Κατάρ λίγο μετά το σχηματισμό της συμμαχίας, ενώ ήταν η πρώτη και ίσως η μόνη χώρα που παρείχε χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό της συμμαχίας ύψους 20 εκατ. Δολαρίων. Επίσης παρέδωσε τα πρώτα 10 εκατ, δολάρια από τα 100 εκατ. δολάρια που έχει υποσχεθεί να δώσει στη νέα ανθρωπιστική μονάδα του οργανισμού.
enet.gr

Προκαλεί η Σαουδική Αραβία εξοπλίζοντας επικίνδυνα με βαρύ οπλισμό τους αντάρτες στη Συρία
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014
Του Στρατή Μαζίδη
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η Σαουδική Αραβία ούσα απογοητευμένη από το αδιέξοδο του δεύτερου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης 2. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία φέρεται να προσφέρθηκε να παράσχει στους αντάρτες αντιαεροπορικούς πυραύλους. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ότι σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την πίεση για αλλαγή καθεστώτος.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal ρωσικής κατασκευής αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα και κινεζικά μεταφερόμενα συστήματα αεράμυνας( man-portable) βρίσκονται ήδη σε αποθήκες στην Ιορδανία και την Τουρκία.
Ένας Άραβας διπλωμάτης και πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωσαν στη WSJ ότι αυτές οι προμήθειες είναι πιθανό να ανατρέψουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης καθώς οι αντάρτες θα καταστούν ικανοί να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση τόσο όσον αφορά στις αεροπορικές επιδρομές όσο και καταστρέφοντας τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα τη στιγμή που μόλις χθες έπεσε η Χομς και παραδόθηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες.
"Νέα πράγματα φθάνουν σύντομα" δήλωσε στην εφημερίδα και αναμεταδίδει το Russia Today δυτικός διπλωμάτης με γνώση στις παραδόσεις των σχεδιαζόμενων όπλων.
Οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το συνολικό όγκο της στρατιωτικής βοήθειας που θα σταλεί. Τα νέα όπλα αναμένεται να φθάσουν στη Νότια Συρία από την Ιορδανία, ενώ οι αντάρτες στο βορρά θα προμηθευτούν τα όπλα από την Τουρκία, ανέφερε ο δυτικός διπλωμάτης.
Ωστόσο εκφράζονται πλέον ξεκάθαρα φόβοι ότι αυτού του είδους η ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία δημιουργεί κινδύνους ασφαλείας και για τα πολιτικά αεροσκάφη που μπορεί να καταστούν στόχοι!
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο πολλά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι η Σαουδική Αραβία είχε αρχίσει την παροχή εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων στους μαχητές στη Συρία.Εντούτοις, επισήμως Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δηλώνουν αντίθετες με τον εξοπλισμό των ανταρτών με μεγάλα πυροβόλα όπλα καιαντιαεροπορικούς πυραύλους καθώς θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών.
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.