Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Στην αντεπίθεση η ΕΕ! Κυρώσεις σε 21 αξιωματούχους λόγω Κριμαίας!-Διάγγελμα Ομπάμα – Κυρώσεις σε 7 ρώσους αξιωματούχους.-Συγκρότηση ομάδας επαφής για την ουκρανική κρίση προτείνει η Ρωσία-Γκρεγκόρ Γκίζι: «Αυτό που επιτρέψατε στο Κόσσοβο θα το κάνουν και άλλοι»-Κριμαία: Το κοινοβούλιο ζήτησε από τον ΟΗΕ την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας



Κριμαία: Το κοινοβούλιο ζήτησε από τον ΟΗΕ την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας διακήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου από την Ουκρανία και ζήτησε τη Δευτέρα την ένταξή της στη Ρωσία.

 Όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην Κριμαία θα διαλυθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.


Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Κριμαία.


Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας,  Γιούλα Τιμοσένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολιτική νύχτα» μετά την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Τα 85 μέλη του κοινοβουλίου της Κριμαίας, ενέκριναν ομόφωνα την απόφαση για ένωση με τη Ρωσία, μετά τη συντριπτική νίκη του δημοψηφίσματος της Κυριακής και αποφάσισαν να εθνικοποιήσουν όλα τα προϊόντα του ουκρανικού κράτους που βρίσκεται στο έδαφός τους.
«Η Δημοκρατία της Κριμαία, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του κράτους», αναφέρει το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στη Συμφερούπολη και «ζητάμε από τη Ρωσία να μας αποδεχθεί ως μέλος».


Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτης της Αυτονομίας, είπε ότι η χερσόνησος θα περάσει στις 30 Μαρτίου στη Μόσχα. Ενώ κατά το παρελθόν είχε εκτιμηθεί ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας στη Ρωσία θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεστσίτσια κατήγγειλε τις προκλήσεις της Μόσχας, αναφερόμενος στην παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων και της ρωσικής πολιτοφυλακής που εισήλθαν ως τουρίστες στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντεστσίτσια κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην έδρα του NATO με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Επίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει « το ισχυρότερο δυνατόν μήνυμα» προς τη Ρωσία και θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να έχουν εντάσεις με τη Μόσχα.

Στη Συμφερούπολη οι τοπικές αρχές δήλωσαν επανειλημμένα ότι οι στρατιώτες που θα παραμείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο, ενώ όσοι γεννήθηκαν στην Κριμαία και αποδέχονται το νέο καθεστώς θα ενσωματωθούν στο ρωσικό στρατό.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ (Ακσένοφ, κατά τους Ουκρανούς),  με μήνυμα του, στο Twitter, έγραψε ότι 500 Ουκρανοί στρατιωτικοί από τις στρατιωτικές βάσεις έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χερσόνησο, φεύγοντας από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το mediafax.
Βαλκανικό Περισκόπιο 
Γκρεγκόρ Γκίζι: «Αυτό που επιτρέψατε στο Κόσσοβο θα το κάνουν και άλλοι»
Γκρεγκόρ Γκίζι: «Αυτό που επιτρέψατε στο Κόσσοβο θα το κάνουν και άλλοι»
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει δημιουργήσει το προηγούμενο που δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους της Κριμαίας αλλά και στους Βάσκους και τους Καταλανούς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Αυτό δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γερμανία Γκρεγκόρ Γκίζι, ξεσπαθώνοντας εναντίον της υποστήριξης από την καγκελάριο Μέρκελ αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας.
Ο Γκίζι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του που η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιδρά εναντίον της ανόδου της νεοναζιστικής ακροδεξιάς στην ουκρανική κυβέρνηση, την οποία αντιθέτως υποστηρίζει.
«Δεν κάνουμε τίποτα για τους φασίστες στην Ουκρανία. Το κόμμα “Σβόμποντα” έχει σχέσεις με τα νεοναζιστικά κόμματα, το NPD (γερμανικό) και άλλα ευρωπαϊκά της ίδιας κατηγορίας».
Ο Γκίζι μάλιστα έκανε αναφορά σε ομιλία του Ουκρανού νεοναζί ηγέτη Oleg Tyagnibok, που καλούσε τον ουκρανικό λαό «να πάρει τα όπλα για να πολεμήσει τα ρωσικά γουρούνια, τους Γερμανούς, τα εβραϊκά γουρούνια και άλλους…».
Ο Γκίζι είπε πως το ΝΑΤΟ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, προσθέτοντας πως «εκείνο που επιτράπηκε στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να επιτραπεί και σε άλλους…».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του GfK, που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κριμαία σε δείγμα 600 ατόμων, το 70% είπε πως θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην Ρωσία, ενώ το 11% εκφράστηκε υπέρ της παραμονής της Κριμαίας στην Ουκρανία.
aftonomi.gr
Την προσχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσία θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πούτιν
putin11Ηχηρή επίδειξη ισχύος από τον Ρώσο ηγέτη 
O Πούτιν θα ανακοινώσει την ένταξη της Κριμαίας στην Μητέρα Ρωσία, επαναφέροντάς την πίσω στο ρωσικό κορμό από το 1954. Αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδος, ο Ρώσος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου, 84ου μέλους της.
Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, για να ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης.
pygmi.gr
Συγκρότηση ομάδας επαφής για την ουκρανική κρίση προτείνει η Ρωσία
putin10Την συγκρότηση διεθνούς “ομάδας επαφής” που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης πρότεινε η Μόσχα.
Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής “ομάδα επαφής” θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της τότε αντιπολίτευσης.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η “ομάδα επαφής” θα καλέσει την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.
pygmi.gr

Διάγγελμα Ομπάμα – Κυρώσεις σε 7 ρώσους αξιωματούχους. Δεν περιλαμβάνεται ο Πούτιν

obama-putin
Αυτή την ώρα απευθύνει διάγγελμα ο Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα της Ουκρανίας.
Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επτά ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε 21 ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους.
Στους αξιωματούχους δεν περιλαμβάνεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υπάρξει σαφής. Θα υπάρξουν κόστη για όσους υπονομεύουν την αυτοκυριαρχία της Ουκρανίας», διεμήνυσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος, ενόψει του διαγγέλματος.
Ανάμεσα στους «στόχους» των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν βρίσκονται ο στενός σύμβουλος του κ. Πούτιν Σεργκέι Γκλάζιεφ και η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ταυτοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία και άλλων προσώπων, που δεν είναι μεν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά χρησιμοποιούν την περιουσία τους ώστε να δράσουν εκ μέρους της Μόσχας.
makeleio.gr
Στην αντεπίθεση η ΕΕ! Κυρώσεις σε 21 αξιωματούχους λόγω Κριμαίας!

ypex_venizelos_gymnich_familyΟλόκληρη η απόφαση της ΕΕ
Η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ΥΠΕΞ αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει κυρώσεις σε 21 άτομα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε μια λίστα με ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους εξαιτίας της επέμβασης στην Κριμαία.
Οι κυρώσεις είναι η απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.Η ΕΕ μάλιστα, σε μια ανακοίνωσή της έκτασης τριών σελίδων περιγράφει τις κυρώσεις που αποφάσισε, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα και το επίσημο αίτημα του κοινοβουλίου της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία, ενώ στο ίδιο κείμενο καταδικάζει το παράνομο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοψήφισμα.

Τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα και εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα το πράξει όταν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.
Αρχικά η είδηση για τις κυρώσεις ήρθε μέσω twitter, από τον Λιθουανό Υπουργό Εξωτερικών.
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.