Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Θρίαμβος φιλορωσικών δυνάμεων: 97% στην Κριμαία ψήφισε ένωση με την Ρωσία!-Ιαπωνία και Γαλλία δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία-Καλίνινγκραντ: Ο ρωσικός θύλακας-εφιάλτης για την Πολωνία


krimaia3

Θρίαμβος φιλορωσικών δυνάμεων: 97% στην Κριμαία ψήφισε ένωση με την Ρωσία!
Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στην Κριμαία, η υποστήριξη στην ένωση με τη Ρωσία έφτασε το 96,6%, στο δημοψήφισμα που έχει βυθίσει τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα οριστικά αποτελέσματα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. “Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!”, έγραψε ο Αξιόνοφ. Μένει το κοινοβούλιο της Κριμαίας να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο δεν δέχονται φυσικά, όπως συνεχώς διατυμπανίζουν, το Κίεβο και η Δύση.
pygmi.gr
Ιαπωνία και Γαλλία δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και καλεί τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο της Ουκρανίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Τόκιο θα απαντήσει σχετικά με τις πιθανές ενέργειες του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με την ομάδα των G-7, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και απειλούν τη Ρωσία με την επιβολή άμεσων κυρώσεων. Οι πολίτες της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας αποφάσισαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε η εκλογική επιτροπή, με ποσοστό 96% την προσάρτηση της περιοχής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παράνομο το δημοψήφισμα λέει η Γαλλία
Η Γαλλία ζήτησε από τη Ρωσία να λάβει αμέσως μέτρα για την άμβλυνση της "άσκοπης και επικίνδυνης" έντασης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
"Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. "Η Γαλλία καλεί την Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει αμέσως μέτρα για την αποφυγή μιας άσκοπης και επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία".
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο, ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα της Ουκρανίας, ειδικά με το δεδομένο ότι διεξήχθη υπό την απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Καλίνινγκραντ: Ο ρωσικός θύλακας-εφιάλτης για την Πολωνία

Η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κρι9μαία αλλά και μια επαπειλουμένη επέμβαση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από το ακροδεξιό κόμμα του «Δεξιού Τομέα», εκτός από ανησυχία στην κυβέρνηση του Κιέβου έχουν δημιουργήσει ανησυχία και σε άλλα κράτη που συνορεύουν με την περιοχή.
Η Πολωνία είναι μια από αυτές τις χώρες καθώς αν και δεν έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία συνορεύει εντούτοις με ένα μέρος το οποίο αποτελεί έδαφος της.
Το μέρος αυτό  ονομάζεται Kaliningrad (είναι ο πρώην γερμανικός θύλακας του Κένιξμπεργκ) και βρίσκεται κάπου μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας αλλά αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.
Το Kaliningrad, ως Κένιξμπεργκ, αποτελούσε τμήμα της Γερμανίας μέχρι την προσάρτησή του από την τότε ΕΣΣΔ το 1945. Κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου» το μέρος αποτελούσε μια από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες και κλειστές περιοχές του ανατολικού μπλοκ. 
Σήμερα η ίδια περιοχή έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία για την Ρωσία καθώς μεταξύ άλλων φιλοξενεί τη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής αποτελώντας ταυτόχρονα και το μόνο ευρωπαϊκό λιμάνι που δεν κλείνει τον χειμώνα από τους πάγους.
Στον ρωσικό θύλακα Kaliningrad υπάρχουν ακόμη δύο κύριες αεροπορικές βάσεις αυτές του Chernyakhovsk  και του Donskoye Είναι άγνωστο πόσες ακριβώς δυνάμεις διατηρεί η Ρωσία στην περιοχή αυτή αλλά το 2012 μετέφερε εκεί του ρωσικούς πυραύλους Iskader.
Η Πολωνία βρίσκεται σε διαρκή ανησυχία ιδιαιτέρα από τότε που η Ρωσία την κατηγόρησε ότι φιλοξενεί στο έδαφός της βάσεις εκπαίδευσης ακροδεξιών στοιχειών ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλισαν το Κίεβο στην «ματωμένη Παράκουη» της 21ης Φεβρουαρίου έδρασαν κατόπιν διαταγών από Πολωνούς και Αμερικανούς σύμφωνα με την Μόσχα. Από τις αρχές Μαρτίου  όταν η ένταση είχε φτάσει στο κατακόρυφο η Πολωνία είχε καλέσει το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνάντηση προκειμένου να διαβουλευτεί με τα άλλα μέλη καθώς αισθανόταν ότι μπορεί να απειληθεί και η ασφάλεια της.
Το Kaliningrad θα αποτελεί πάντα ένα ιδιαίτερο «πονοκέφαλο» για την Πολωνία ιδιαίτερα τώρα που η ένταση έχει φτάσει στο κατακόρυφο στην ανατολική Ευρώπη.
Η ρωσικός θύλακας αποτέλεσε άλλωστε και ένα από τους κύριους λόγους που η Βαρσοβία ζήτησε από την Ουάσιγκτον την στρατιωτική συνδρομή της με την αποστολή 12 F-16 στο έδαφός της. Μπορεί το Kaliningrad να γίνει ένα νέο έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας; Μόνο σε περίπτωση που "χοντρύνει" η κατάσταση.
Όλοι το απεύχονται. Καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει άμεση ανάμιξη του ΝΑΤΟ με ότι αυτό συνεπάγεται. Από τη μεριά της η Πολωνία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον της και μόνο οι καλές σχέσεις με την Ρωσία και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθεί και όχι καλώντας το ΝΑΤΟ να γίνει μέρος σε μια διαμάχη από την οποία ο χαμένος θα είναι σίγουρα η ίδια.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.