Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πριγκηπονήσια: Γραφικά και γεμάτα… ελληνισμό!

Travelpass.gr - Γραφικά και γεμάτα ελληνισμό!

Τα Πριγκηπονήσια ή Πριγκηπόννησα είναι ένα σύμπλεγμα 10 νησιών που βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά εκ των οποίων τα τέσσερα είναι τα πιο σημαντικά.
Το μεγαλύτερο είναι η Πρίγκηπος και ακολουθούν η Χάλκη, η Αντιγόνη και η Πρώτη.
 Το τούρκικο όνομα των νησιών είναι «Kizil Adalar», δηλαδή «κόκκινα νησιά», από το χρώμα των βράχων που απαντώνται στις ακτές τους.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρχαν εδώ τα θερινά παλάτια πριγκίπων και αρχόντων αλλά και σκήτες και μοναστήρια, στα οποία εξόριζαν τους αντιπάλους τους οι βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Επιπλέον, στα νησιά αυτά υπήρχε μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές κοινότητες της Πόλης, αρχής γενομένης από τον 19ο αιώνα όταν Έλληνες επιφανείς και πλούσιοι έχτισαν πολλά όμορφα κτίρια και αρχοντικά...

Travelpass.gr - Γραφικά και γεμάτα ελληνισμό!
Η Πρίγκηπος είναι το μεγαλύτερο νησί, με έκταση 5,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο κατά τους βυζαντινούς χρόνους έφερε την ονομασία «Μεγάλη Νήσος».
O αυτοκράτορας Ιουστίνος Β’ (565-576) έκτισε εδώ ένα παλάτι (εξ ου και το όνομα Πρίγκηπος), ενώ αποτέλεσε τόπο εξορίας αυτοκρατόρων πριγκίπων και σημαντικών προσωπικοτήτων.
Το δεύτερο νησί στη σειρά είναι η Χάλκη, με έκταση 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που οφείλει το όνομά της στα μεταλλεία χαλκού που υπήρχαν εδώ κατά την αρχαιότητα.
Από τα πρωτο-βυζαντινά χρόνια ένα πλήθος αναχωρητών έζησαν εδώ σε ησυχαστήρια, χτισμένα στις πιο απρόσιτες τοποθεσίες της δυτικής ακτής, ενώ λίγα χρόνια αργότερα -σύμφωνα με την παράδοση- ο Πατριάρχης Φώτιος έκτισε τη Μονή της Αγίας Τριάδας, περιτριγυρισμένη από ένα αλσύλλιο με πεύκα και κυπαρίσσια, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Travelpass.gr - Γραφικά και γεμάτα ελληνισμό!

Η Αντιγόνη είναι το τρίτο νησί του συμπλέγματος (1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση), που υπήρξε θέρετρο της μεσοαστικής ελληνικής κοινωνίας της Πόλης, ενώ φημιζόταν για το θαυμάσιο κλίμα της και τη μακροβιότητα των κατοίκων της και κατά παράδοση σε αυτόν τον τόπο αποχωρούσαν οι έκπτωτοι πατριάρχες.
Το τέταρτο νησί των Πριγκιποννήσων είναι η Πρώτη, που έχει έκταση 1,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι είναι πρώτο στη σειρά κατά την αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη. Είναι το νησί με το λιγότερο πράσινο και όχι τόσο αναπτυγμένο όσο τα υπόλοιπα τρία.
Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των νησιών γίνονται με ποδήλατα ή άμαξες, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα.
Travelpass.gr - Γραφικά και γεμάτα ελληνισμό!
Travelpass.gr - Γραφικά και γεμάτα ελληνισμό!
pamekonstantinoupoli.gr
Πηγή

attikanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.