Γιώτα Χουλιάρα
Την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας για την Κριμαία συνεχίζεται, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την προσπάθεια Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία και να διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές ενέργειες, φαίνεται πως ο αμερικανο - ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται ξανά στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία.
Αφορμή η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την λειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσινγκτον.
«Aνησυχητική και απογοητευτική» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την απόφαση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι Αμερικανοί εταίροι στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους το ρόλο του συν-αναδόχου στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιγνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.
Όπως υποστηρίζει, οι ενέργειες της Ουάσινγκτον έχουν στόχο να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» και να ανατραπεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία υποστηρίζει.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times, τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω Κριμαίας, είναι αμφίβολο αν η διπλωματία θα μπορεί πλέον να επηρεάζει είτε τις ΗΠΑ, είπε τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι πολύ πιθανό ότι ο ανταγωνισμός τύπου ψυχρού πολέμου να ενταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς έχουν και κυνηγούν «ανταγωνιστικά και μη συμβατά συμφέροντα», χωρίς να υπάρχει πλέον το πρόσχημα της συνεργασίας.
Για τη Συρία αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσα την «άσχημη επιμήκυνση» του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος θα αρχίσει να μοιάζει όλο και πιο πολύ σε μια διαμάχη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου όπου οι ΗΠΑ και άρα οι αντάρτες στη Συρία, θα μάχονται ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την οικονομία της Κριμαίας σε άσχημη κατάσταση, την διεθνή κατακραυγή, τις οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση και την «ισχυρή προοπτική» μιας ενεργειακά ανεξάρτητης Αμερικής τα επόμενα χρόνια, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ούτε τα μισά στη Μέση Ανατολή, σε σχέση με όσα έκανε τη σοβιετική εποχή.
Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα.
Επιμέλεια: Geopolitics Editorial Team.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.