Πολύς ντόρος έγινε τον τελευταίο καιρό για την κατάργηση φορέων του δημοσίου και πολύ ντόρος έγινε και για την κατάργηση του ινστιτούτου Κολοκοτρώνη.
Μάλιστα υπήρξε και κόντρα μεταξύ Μητρόπουλου και του υπουργού μεταρρύθμισης για το θέμα.
Ο Κρητίκαρος Υπουργός Κούλης κατήργησε το ίδρυμα Κολοκοτρώνη και μάλιστα έδειξε και τρομακτική εμπάθεια για τους αρχηγούς της εθνεγερσίας αλλά δεν μας είπε αν θα καταργήσει τον Ίδρυμα Ελευθέριου Βενιζέλου που είναι κάργα σπάταλο!
Πολύ παράξενο όπως δημοσιέυει το enomeniellatha.blogspot.gr και το ότι ο …λεβέντης της Κρήτης Μειμαράκης βρίσκεται μεταξύ άλλων στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος μαζί με άλλους βουλευτές.
Αυτοί είναι οι φορείς του δημοσίου που καταργούνται
Διοικητικό Συμβούλιο
• Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Επίτιμος Πρόεδρος
• † Ειρηναίος Γαλανάκης, Μητροπολίτης πρώην Κισάμου & Σελίνου και πρώην Γερμανίας, Πρόεδρος (2000-2013)
• Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου, Αντιπρόεδρος
• Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αντιπρόεδρος
• Εμμανουήλ Σκουλάκης, Δήμαρχος Χανίων, Αντιπρόεδρος
• Δημήτριος Ποντικάκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Γενικός Γραμματέας
• Ελευθέριος Τσουράκης, εκπαιδευτικός, Ειδικός Γραμματέας
• Γεώργιος Φαραντάκης, Ταμίας Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Ταμίας.
Μέλη:
Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βουλευτής Χανίων, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων
Κυριάκος Βιρβιδάκης, Βουλευτής Χανίων
Γεώργιος Σταθάκης, Βουλευτής Χανίων
Ιωάννης Κουράκης, Δήμαρχος Ηρακλείου
Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου
Δημήτριος Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Βασίλειος Διγαλάκης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
† Μάνος Χαριτάτος, πρόεδρος Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.)
Μιχαήλ Ανδριανάκης, εκπρόσωπος Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”
Ιωάννης Στρογγυλός, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης
Ιωάννης Μαργαρώνης, πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων
Εμμανουήλ Σπανουδάκης, εκπρόσωπος Παγκρητικής Αμερικής
Γεώργιος Μαριδάκης, πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών
Εμμανουήλ Πατεράκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.
Εκτελεστική Επιτροπή: Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος αποτελείται από επτά μέλη. Στην τρέχουσα σύνθεσή της μετέχουν ο πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι, ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας του Ιδρύματος και η κυρία Ζωή Μητσοτάκη, συγγραφέας, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων. Εισηγητής στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι ο Γενικός Διευθυντής, ενώ στις συνεδριάσεις της μετέχει και ο ταμίας του Δ.Σ. του Ιδρύματος
Το ίδρυμα είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση όπως γραφει στις 13.11.2013 η Καθημερινη .
(Oλόκληρο το δημοσίευμα)
Στα πρόθυρα κλεισίματος το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος
Βενιζέλος»
«Τρεμοσβήνουν τα φώτα του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», ελπίζουμε να αντέξουμε, δεν πιστεύαμε ότι θα είχαμε τέτοια μεταχείριση από το κράτος» κατήγγειλε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, παρουσιάζοντας το πρόβλημα του φορέα, περιστοιχισμένος από προσωπικότητες, που στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος.
Σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης έχουν υπογράψει σε λίστα υπέρ της διάσωσης και αξιολόγησης του έργου που προωθεί το ΕΙΕΒ, για το έργο και την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Η επιχορήγηση που ελάμβανε το Ίδρυμα προερχόταν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν της τάξεως των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα. Διακόπηκε το 2010 και «παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις, ήταν οριζόντια για όλα τα ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών της χώρας, χωρίς αξιολόγηση. Το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» κρατήθηκε ζωντανό χάρη στη νοικοκυρεμένη διαχείριση των προηγούμενων ετών και στην υποστήριξη της Βουλής, από όπου έλαβε φέτος 60.000» είπε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην επιστημονική έρευνα, που παράγει το Ίδρυμα, στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, την ψηφιοποίηση των αρχειακών τεκμηρίων, τη βιβλιοθήκη, αλλά και στα συνέδρια που διοργανώνει, τις εκδόσεις και όλες του τις δράσεις για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρακαταθήκης, που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σφραγίζοντας με την προσωπικότητά του τον 20ο αιώνα.
Το σπίτι του, στη Χαλέπα Χανίων, είναι η έδρα του Ιδρύματος. Ανακαινίζεται με κονδύλια από τα ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό την άνοιξη του 2014, ως Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι λειτουργίες του Ιδρύματος στεγάζονται σε διπλανό κτίριο.
«Δεν είναι δυνατόν, ένα Ίδρυμα αφιερωμένο σε μια από τις συγκλονιστικότερες προσωπικότητες της Ελλάδας να είναι επαίτης. Χρειάζεται γενναιόδωρη προσφορά από Κρητικούς, αλλά επίσης και διεκδίκηση από τα αρμόδια υπουργεία» υποστήριξε η συγγραφέας Μάρω Δούκα, στη συζήτηση που φιλοξενήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο άλλωστε εξαρχής είχε υποστηρίξει τη δημιουργία του ΕΙΕΒ.
Η ανάγκη αξιολόγησης του έργου του σε σχέση με τα άλλα Ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών επανήλθε πολλές φορές στη συζήτηση. Ο ιστορικός Κώστας Κωστής τόνισε την ανάγκη της διαδικασίας. «Είναι ευκαιρία να δούμε τι σημαίνει κρίση για την επιστημονική έρευνα. Στην αρχή της κρίσης νομίζαμε ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει μέσα από αυτήν. Ήταν η εποχή της αθωότητάς μας. Τώρα πια δεν το πιστεύει κανείς» τόνισε.
«Οι Κρητικοί πρέπει να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτιά τους και να δώσουν αυτά που χρωστάνε στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι αδιανόητο να κινδυνεύει το Ίδρυμα στον τόπο του» είπε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Θάνος Βερέμης.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου κύκλοι διανοουμένων και καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Ανέφερε, επίσης, τη δική της εμπειρία, όταν είχε απευθύνει έκκληση στους Έλληνες να δώσουν το αντίτιμο ενός καφέ, προκειμένου η Πινακοθήκη να αγοράσει έναν πίνακα του Γκρέκο και παρότρυνε τους απλούς Κρητικούς να πράξουν το ίδιο υπέρ του ΕΙΕΒ.
Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Γραμματικάκης, τόνισε ότι «στις σημερινές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, που απαξιώνονται πολλά παραδείγματα, η προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι φάρος για πολλά».
Κλείνοντας, ο διευθυντής του Ιδρύματος ανέφερε ότι στην περίοδο της κρίσης και της δοκιμασίας, που υφίστανται οι δημοκρατικοί θεσμοί, «φαίνεται αδιανόητο να παύσει τη λειτουργία του το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», του οποίου έργο υπήρξε η εμπέδωση του σύγχρονου κράτους δικαίου και των αρχών του φιλελεύθερου πνεύματος», φέρνοντας παραδείγματα χωρών που διατηρούν αντίστοιχα Ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών. «Δείτε την Τουρκία, που διατηρεί τη χρηματοδότηση στο Ίδρυμα Ατατούρκ, όχι μόνον τώρα, αλλά και πριν από χρόνια, όταν η χώρα ήταν σε ύφεση».
Κι όμως…το ίδρυμα του εθνάρχη λάμβανε 250.000 απο το υπουργείο παιδείας τα οποία κοπήκαν το 2010 … επι τσάρου της «κονόμας» Παπακωνσταντίνου. Όμως το 2013 επι προέδρου βουλης Μειμαρακη έλαβε 60.000 απο την βουλη.
Τα συμπεράσματα δικά σας!
makeleio.gr
Ο Κολοκοτρώνης δεν είναι της ίδιας καταγωγής με τον μπεν σελόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ήρωες της Ελλάδας καταλήγουν νεκροί ή φυλακισμένοι και οι καταστροφείς της τιμώνται.