Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ζ. Γιούνκερ: «Πρέπει η ΕΕ να προσαρτήσει τη Μολδαβία πριν προλάβει ο Β. Πούτιν»!


 

Την επανάληψη του φαινομένου «Κριμαία» στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, δήλωσε ότι φοβάται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ανοιχτά ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προλάβει να προσαρτήσει τη Μολδαβία, πριν η Μόσχα απαντήσει στις εκκλήσεις των τοπικών αρχών της
Υπερδνειστερίας για ένωση με τη Ρωσία!

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag.
Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, πρώην σοβιετικής χώρας 3,5 εκατ. κατοίκων, παρακάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία, να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, η οποία έχει ήδη ζητήσει δημοψήφισμα και ρωσική επέμβαση για ένωση με τη Ρωσία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η Κριμαία!
Ο πρόεδρος της Μολδαβίας αντέδρασε στις δηλώσεις του αυτονομιστή προέδρου της τοπικής Βουλής της Υπερδνειστερίας, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία», δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της Welt.
«Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, ο Πούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμπεριφορά του», είπε ο Juncker, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014.
Η Μολδαβία, έχει φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και η σχέση της με τη Ρωσία - από την οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει - χαρακτηρίζεται δύσκολη.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.