Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν για Ουκρανία -ΗΠΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για απόσχιση της Κριμαίας!-Η Μόσχα υπόσχεται δισεκατομμύρια στην Κριμαία εάν ενταχθεί στην Ομοσπονδία



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί
την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διεμήνυσε σήμερα ο Τόνι Μπλίνκεν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου!

Εν πάσει περιπτώσει, πρόκειται και πάλι για «κούφιες» απειλές, αφού δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να περιμένουν ότι η Ρωσία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία έτσι απλά και την στιγμή που είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Πολύ σύντομα οι Αμερικάνοι θα συνειδητοποιήσουν – αν και πρέπει να έχουν ήδη καταλάβει – ότι με τα λόγια και της «νομικές κυρώσεις» δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία, ούτε στο ελάχιστο.
Και το ζήτημα για την παγκόσμια ασφάλεια είναι: εφόσον δεν εννοούν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν την κατάσταση στην Κριμαία όπως διαμορφώνεται, τι παραπάνω από απλές λεκτικές απειλές είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ;
Το δημοψήφισμα στην Κριμαία, όπου οι ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προκηρύχθηκε από την αυτόνομη κυβέρνηση στην Κριμαία για την Κυριακή 16η Μαρτίου.
Ο Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του αμερικανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος της Ουκρανίας.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε κυρώσεις όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» πόρων προσώπων τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα αυτά.
defencenet.gr

Ράσμουσεν: Το ΝΑΤΟ βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς φον Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική
εφημερίδα.
«Όταν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Ράσμουσεν στην γερμανική εφημερίδα Bild.
«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.
«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
defencenet.gr
O “ΛΥΚΟΣ” ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ. ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΗΠΑ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ “ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ” ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ

nazi-merkel-erdogan
Σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις οδηγείται πια η κρίση στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης “Ευρασίας”. Πούτιν κατά όλων: Από τη μία Γερμανία και ΗΠΑ που αναζητούν “ζωτικό” χώρο και
από την άλλη η Τουρκία που πήρε θέση παρά το γεγονός ότι ιστορικά πάντα κρατούσε την θέση της διακριτικής ουδετερότητας στα παγκόσμια γεγονότα: Να κάνει το χωροφύλακα στα Στενά. Το μεγάλο ερώτημα είναι εαν η Ελλάδα έχει επιλέξει σωστούς συμμάχους και εαν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές κάνει την υπέρβαση και ακούσει το λαός της που δεν θέλει πια εξαρτήσεις από τη Δύση όπου κατά τους νεοφιλελεύθερους πάντα ανήκε εκεί.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθούν με κάθε κόστος.
Οι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσης με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Τι σημαίνει “με κάθε κόστος”; Είναι η Γερμανία και η Τουρκία έτοιμες να κάνουν “τα πάντα” για να αποτρέψουν το λαό της Κριμαίας από το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του στην αυτοδιάθεση; Και λέγοντας “τα πάντα” εννοούμε την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση με μία παγκόσμια πυρηνική υπερδύναμη.
Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για τη διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.
Εξάλλου η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπου συμφώνησαν ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας.
«Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης» ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε γραπτή ανακοίνωση, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.
«Ο Κινέζος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου» ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Σι εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
makeleio.gr
Η Μόσχα υπόσχεται δισεκατομμύρια στην Κριμαία εάν ενταχθεί στην Ομοσπονδία


..μετά τη δέσμευση των καταθέσεων της από το Κίεβο

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Βιομηχανία στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, Πάβελ Ντοροχίν, είπε ότι εάν η Κριμαία ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,1 δις δολάρια) για τη στήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική χώρα.


Ο Ντοροχίν σημείωσε ότι το θέμα το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσένοφ, σύμφωνα με το ‘Interfax’.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της  το ποσό των 40 δις ρουβλιών  για χρηματοδότηση στην ανάπτυξη της βιομηχανικής και οικονομικής υποδομής της Κριμαίας, κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, της μηχανικής και της συντήρησης των πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Στόλου του Εύξεινου Πόντου», είπε ο Ντοροχίν.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι αρχές του Κιέβου έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.