Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Για το γάλα …και όχι μόνο.

20140308-172805.jpg

Νέστωρ Αλεξίου.
Αρχές Οκτωβρίου του 2013 ένας συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων στην Λάρισα ο «Θεσγάλα-Πιες» άρχισε να πουλάει φρέσκο γάλα σε αυτόματους πωλητές. Με την προπληρωμένη κάρτα η τιμή του είναι 0,90 ευρώ το λίτρο. Το γάλα είναι φρέσκο, έχει παστεριωθεί την ίδια ή το πολύ την προηγούμενη μέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δικό σου μπουκάλι, και παίρνεις απόδειξη με το ποσόν που πλήρωσες, την θερμοκρασία του, (1-2ο C) και την ημερομηνία λήξης του.
Οι πολίτες της Λάρισας αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια από την αρχή. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι ώρα και να πας θα υπάρχει μία ουρά 2-10 άτομα τουλάχιστον. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι η γεύση του είναι πολύ ωραία σε σχέση με τα γνωστά τυποποιημένα γάλατα των super markets, τα οποία όταν λήγουν επαναπαστεριώνονται.
Εν ολίγοις μια υγιής, ποιοτική, συνεταιριστική επιχείρηση γεννιέται εν μέσω κρίσης στην Λάρισα.
Αμέσως αρχίζει η αγωνία των πολυεθνικών… Και ταυτόχρονα ξεκινούν οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα και όχι μόνο. Πιο γάλα θα λέγεται φρέσκο; Αυτό των 2 ή αυτό των 10 ημερών; Και πάει λέγοντας… Στόχος τους να χτυπηθεί αυτή η προσπάθεια. Όχι ότι αυτή την στιγμή τις απειλεί. Αλλά σκεφτείτε να γενικευθεί μία τέτοια κίνηση. Σκεφτείτε την αγορά της Αθήνας των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων. Και δεν είναι μόνο το γάλα. Θα μπορούσε να είναι το λάδι, το κρέας κλπ. Γιατί να τρώμε χοιρινό κρέας Ολλανδίας και όχι ελληνικό συνεταιριστικό χοιρινό υψηλής ποιότητας; Και θέσεις εργασίας θα ανοίξουν, θα μειωθεί η ανεργία και έσοδα θα έχουμε. Ο δρόμος είναι απλός και νομίζω ότι πολύ καλά μας τον έδειξε η κίνηση των αγελαδοτρόφων της Λάρισας.
Επίσης είναι απορίας άξια τα επιχειρήματα των κυβερνώντων. Ότι δήθεν πρέπει να μειωθεί η τιμή του γάλακτος που στην Ελλάδα είναι υψηλή. Τόσα χρόνια γιατί άραγε δεν ενδιαφέρθηκαν; Για τα υπόλοιπα προϊόντα που είναι πανάκριβα γιατί δεν ενδιαφέρονται;
Αν μειωθεί 5 λεπτά η τιμή του λίτρου, για γάλα αμφιβόλου ποιότητας ποιος ωφελείται; Ο πολίτης ή οι πολυεθνικές;
Νομίζω ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του…
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.