Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Και η ανατολική Ουκρανία φωνάζει «Ρωσία»-H πρώτη αφίσα των Ρώσων για το δημοψήφισμα στην Κριμαία-Ραγδαίες εξελίξεις. Αναζητείται η 95η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών. Φήμες ότι οδεύει προς Κριμαία-Ειδική επιχείρηση στα σύνορα Υπερδνειστερίας- Ουκρανίας-‘Κόπηκαν’ τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια στην Κριμαία


anukr

Και η ανατολική Ουκρανία φωνάζει «Ρωσία»
Μετά την Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία ζητάει την προσάρτηση στην Ρωσία. Μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ, μεταδίδουν τα μέσα. Η Μόσχα δεν αφήνει τις περιοχές που ζουν Ρώσοι και διατηρεί συμφέροντα στα νύχια της Δύσης που θέλει να βάλει ολόκληρη την χώρα στο ΔΝΤ.

Στο Ντόνετσκ περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Βιτάλι Κλίτσκο -εκ των ηγετών της εξέγερσης κατά του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο και υποψήφιο για την προεδρία της Ουκρανίς- και τελικά τον υποχρέωσαν  να ακυρώσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει στην πόλη.
Οι υποστηρικτές της προσάρτησης του Ντόνμπας (σ.σ.περιοχή της Ουκρανίας όπου βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες,  πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντονέτσκ) στην Ρωσία πλημμύρισαν το μεσημέρι την Πλατεία Λένιν, όπου την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.
«Ρωσία!», «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «πρόεδρος Πούτιν», φώναζαν οι διαδηλωτές ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες και σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος, μετέδωσε με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν θέλουμε να μπούμε στο NATO, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στο Κίεβο: κανένας τους δεν εξελέγη, διορίστηκαν μόνοι τους», τόνισε ένας από τους διαδηλωτές.
«Ο κόσμος κινητοποιείται διότι η υπομονή του έχει φτάσει στα όριά της, η Ουκρανία έχει παρασυρθεί στο πολιτικοοικονομικό παιγνίδι της Ευρώπης και των Δυτικών», δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντόνια, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, προαναγγέλλοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Διαδηλωτές ανέβασαν μάλιστα τη ρωσική σημαία στο τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Στο Λούγκανσκ εν τω μεταξύ (ακόμη μία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας) φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και απαίτησαν από τον κυβερνήτη της περιοχής να παραιτηθεί.
Ο Πούτιν τόνισε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, πως οι ενέργειες της νόμιμης ηγεσίας της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο σε αντίθεση με αυτές του Κίεβου.
Η Ρωσία φαίνεται ότι επιδιώκει την απόσχιση όλων των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου ζουν ρωσικοί και ρωσόφωνοι πληθυσμοί, μεταξύ εκείνων και χιλιάδες Ελλήνων, μέχρι τις εκλογές της Ουκρανίας της 25ης Μαΐου (Χάρκοβο, Ντόνετσκ, Υπερδνειστερία-Οδησσός).
pygmi.gr
H πρώτη αφίσα των Ρώσων για το δημοψήφισμα στην Κριμαία
 
Θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει η πρώτη αφίσα των Ρώσων για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.



‘Κόπηκαν’ τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια στην Κριμαία
 

Μάρτιος 10, 2014.


Η παύση της αναμετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών της Ουκρανίας στη Συμφερούπολη, έγινε για τεχνικούς λόγους, όπως δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλγα Κοβιτίδη- (Ольга Ковитиди), της κυβέρνησης της Κριμαίας.


«Γνωρίζουμε το πρόβλημα, είπε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν προκληθεί τεχνικά προβλήματα. Κανένα από τα κανάλια δεν έχει μπλοκαριστεί. 


Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε τι έγινε. Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη βλάβη», δήλωσε η Κοβιτίδη στοIntefax το βράδυ της Κυριακής της 9ης Μαρτίου.


Σύμφωνα με την ίδια- γράφει του ουκρανικό δημοσίευμα- όλα τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν κανονικά.


Νωρίτερα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι στην Κριμαία σταμάτησαν να εκπέμπουν πολλά ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια.


Σύμφωνα, εξάλλου, με το Ίντερφαξ,  αντί του πρώτου εθνικού καναλιού μεταδίδεται στην Κριμαία το ρωσικό κανάλι TNTκαι αντί ενός άλλου ουκρανικού, βγήκε στον αέρα το κανάλι «Звезда»- «Σταρ», της Αυτονομίας.


Το ουκρανικό δημοσίευμα αναφέρει (ίσως στα πλαίσια της προπαγάνδας) ότι στην Κριμαία υπάρχει πρωτοφανής λογοκρισία και ότι η κυβέρνηση της Αυτονομίας έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην ενημέρωση.


Μάλιστα- συνεχίζει το δημοσίευμα- στη Συμφερούπολη ξυλοκοπήθηκαν Ουκρανοί δημοσιογράφοι και καταστράφηκαν οι κάμερες και ο εξοπλισμός τους.


 Βαλκανικό Περισκόπιο

Ειδική επιχείρηση στα σύνορα Υπερδνειστερίας- Ουκρανίας
 

Μάρτιος 10, 2014.


Η κρατική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ουκρανίας, ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, για την αποτροπή της εισόδου προβοκατόρων στο ουκρανικό έδαφος.


Σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα (ασφαλείας):


«Στην Υπερδνειστερία, στα σύνορα  της Μολδαβίας και της Ουκρανίας άρχισε μια ειδική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στις δηλώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπων ορισμένων κρατών των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με δραστηριότητες ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την πρόληψη προβοκατόρων για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή της Οδησσού», σύμφωνα με τη δήλωση.


«Η προστασία των συνόρων του κράτους εκτελείται  σε όλους τους τομείς έντονα. Με ελέγχους σε διαβάσεις στη θάλασσα, έχουν ενεργοποιηθεί πλοία και σκάφη των αρχών. Η υπηρεσία αεροπορίας ελέγχει τον εναέριο χώρο και οι συνοριοφύλακες, με ομάδες ασφαλείας, ελέγχουν τα σύνορα για να εμποδίσουν τυχούσα είσοδο στην Ουκρανία ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εξτρεμιστικής φύσης στην Οδησσό», αναφέρει η Υπηρεσία των Συνόρων.


Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου υπήρχαν πληροφορίες ότι στην Υπερδνειστερία είχαν προσληφθεί μισθοφόροι για την αποσταθεροποίηση της περιοχής της Οδησσού.


«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι αρχηγοί επιχειρησιακών ομάδων των στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία  έχουν προσλάβει ακτιβιστές  από τις οργανώσεις των Κοζάκων, οι οποίοι υπό το πρόσχημα των κατοίκων της περιοχής θα προωθηθούν στην Οδησσό για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή της Οδησσού», είπε ο Ευγένι Περέβγινιτς, διευθυντής  της πολιτικής γραμματείας του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.


Βαλκανικό Περισκόπιο
Ραγδαίες εξελίξεις. Αναζητείται η 95η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών. Φήμες ότι οδεύει προς Κριμαία


Της Αγγελικής Παρασίδου
Σε συνέχεια της έντασης των δηλώσεων των ουκρανών αξιωματούχων που δημοσίευσε η freepen, η debka μεταδίδει την είδηση ότι η ουκρανική95η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, η οποία θεωρείται η ραχοκοκαλιά των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Ουκρανίας, εγκατέλειψε τη βάση της στο Zhytomyr, στο δυτικό τμήμα της χώρας το Σάββατο το βράδυ,για άγνωστο προορισμό.

Η βάση του Zhytomyr έχει αδειάσει εντελώς και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η ελίτ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων οδεύει προς την Κριμαία ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές οδεύει προς Κίεβο για να φρουρήσει την προσωρινή κυβέρνηση.
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.