Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Αποσύρει τα λεφτά της η Ρωσία από τις ΗΠΑ;-Οι «κλεφτοκοτάδες» της Δύσης: Πάγωμα περιουσιών Ρώσων αξιωματούχων ως απάντηση για την Κριμαία-ο NATO επισπεύδει δημιουργία μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Βουλγαρία

apl


Υπάρχουν περιστασιακές ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει αποσύρει πάγια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων από λογαριασμό στην Federal Reserve των ΗΠΑ, πιθανότατα για να αποφύγει ενδεχόμενο «πάγωμά» τους σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Federal Reserve κατέχει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που φυλάσσονται για λογαριασμό των ξένων κεντρικών τραπεζών και άλλων επίσημων οργάνων.
Το παρακάτω γράφημα του Bloomberg απεικονίζει την πιο απότομη συρρίκνωση της θεματοφυλακής χρεογράφων της Fed από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 2002. Πρόκειται για μια μείωση κατά 105 δισ. δολάρια ή κατά 3,5%, από τις 5 έως τις 12 Μαρτίου (όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Fed).
Η Fed δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πελάτες των υπηρεσιών θεματοφυλακής. Μίλησα με τον Marc Chandler, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman, ο οποίος υποπτεύεται πως για ένα μεγάλο μέρος της μείωσης ευθύνονται οι ρωσικοί λογαριασμοί. «Συμβαίνει απλά για να αποφύγουν το πάγωμα», λέει ο Chandler και όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις ΗΠΑ. Ο ίδιος προσθέτει: «Δεν αφήνεις την πολιτική σου να σου υπαγορεύσει αυτές τις αποφάσεις».
Σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Chandler έγραψε: «Το σκεπτικό τώρα είναι πως η Ρωσίαβρίσκεται προ των πυλών για τον επόμενο γύρο των κυρώσεων». Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Το 1957, η Ρωσία μετακίνησε δολάρια από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο, από φόβο μήπως οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, το γεγονός αυτό γέννησε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως η αγοράευρωδολαρίων –αποτιμημένα σε δολάρια πάγια που συγκεντρώνονται κάπου εκτός αμερικανικών συνόρων.
Η Susanne Walker του Bloomberg ανέφερε ότι ο Chandler δεν είναι ο μόνος που βλέπει τη Ρωσία πίσω από τη μεγάλη μείωση των χρεογράφων θεματοφυλακής της Fed. Επικαλείται την Wrightson ICAP: «Οι εντεινόμενες συζητήσεις για κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία δίνει κάθε λόγο στη Ρωσία να μετακινήσει αυτές τις συμμετοχές σε έναν off-shore θεματοφύλακα».
Ο Chandler υποψιάζεται ότι η Ρωσία δεν πούλησε τα κρατικά ομόλογα, αλλά τα μετέφερε κάπου μακριά από τις αρχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έως το Δεκέμβριο, η Ρωσία διακρατούσε ομόλογα αξίας 139 δισ. δολαρίων, όντας η ένατη μεγαλύτερη χώρα-κάτοχος, με ποσό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνόλου. (capital)
pygmi.gr


Οι «κλεφτοκοτάδες» της Δύσης: Πάγωμα περιουσιών Ρώσων αξιωματούχων ως απάντηση για την Κριμαία
obama_chΑυτή είναι η αντίδραση Η.Π.Α. και συμμάχων στο σκάκι του Πούτιν! Πόση σιγουριά μπορούν να αισθάνονται άραγε χώρες όπως η Πολωνία;
“Πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 32 Ρώσους αξιωματούχους της Ρωσίας αποφάσισαν ΕΕ και ΗΠΑ σε μία κίνηση που καταδεικνύει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν απέναντι στην Ρωσία είναι να κλέβουν τα λεφτά αυτών που τα εμπιστεύονται στις τράπεζές τους ή να κλέβουν τα ακίνητά του που οι Ρώσοι επενδύουν στις χώρες τους.
Αυτή είναι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ απέναντι στους συμμάχους τους. Αυτό πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η Ελλάδα εφεξής.
Αναμένονται βέβαια και ρωσικές αντιδράσεις. Να θυμίσουμε ότι deals μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών συνεχίζονται κανονικά (π.χ. ναυπήγηση των γαλλικών ελικοπτεροφόρων (LPD) Mistral για λογαριασμό του ρωσικού Ναυτικού).
Άραγε τι θα γίνει αν η Ρωσία αυξήσει την τιμή στο φυσικό αέριο;
pygmi.gr

Το NATO επισπεύδει δημιουργία μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Βουλγαρία

Τριάντα εκατομμύρια δολάρια παρέχει, στη Βουλγαρία,  το NATO από τους πόρους του, όσο είναι το απαιτούμενο κεφάλαιο για τη δημιουργία νέων γραμμών τροχοδρόμησης και ενός νέου αεροδιαδρόμου στην αεροπορική  βάση Μπέζμερ.

Η ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης ξεκίνησε, ήδη, σημειώνει ρωσική πηγή.

«Μετά την ανακατασκευή  του, το στρατιωτικό αεροδρόμιο θα πληροί όλα τα πρότυπα του NATO, καθώς και τις απαιτήσεις  της πολιτικής αεροπορίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας, Κωνσταντίν Ποπόφ.

Η αποπεράτωση των αεροδιαδρόμων και των εγκαταστάσεων προγραμματίζεται στα μέσα του 2015, δηλαδή ένα έτος, σημειώνει το δημοσίευμα.


Βαλκανικό Περισκόπιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.