Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Θα αμυνθούμε με τις Ε.Δ. και τις ομάδες αυτοάμυνας αν επιτεθεί η Ρωσία στην Α.Ουκρανία-Δεν συζητά καν η Μέρκελ κυρώσεις κατά της Ρωσίας…Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Siemens…



Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια...προειδοποιεί την Ρωσία ότι οι ένοπλες δυνάμεις που έχουν απομείνει στην Ουκρανία είναι έτοιμες τόσο αυτές όσο και οι μονάδες αυτοάμυνας που έχουν συσταθεί στην Ανατολική Ουκρανία να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης
εκεί.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανέφερει ότι η Κριμαία  ήταν το τίμημα πρόσδεσης της Ουκρανίας στο άρμα της Ε.Ε.
Ωστόσο έτσι δόθηκε στην Ουκρανία μια «τεράστια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας», πρόσθεσε, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια.

«Αυτήν τη φορά μην αφήσετε να ξεφύγει αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο Σικόρσκι, υπαινισσόμενος τις ελπίδες της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 που διαψεύστηκαν.
Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέβη στο Κίεβο για να υποστηρίξει τις νέες ουκρανικές αρχές, εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις «ωμές ενέργειες» και τις «πράξεις πειρατείας» των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.
Ερωτηθείς από τους Πολωνούς δημοσιογράφους για την παράδοση άνευ μάχης των Ουκρανών στρατιωτικών στην Κριμαία, ο Ντεστσίτσια εξήγησε ότι «η ασφάλεια των ανθρώπων» ήταν προτεραιότητά τους με δεδομένη την μεγάλη υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων.
«Πιστεύουμε ότι κανείς στην Ουκρανία ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην ρωσική κοινωνία δεν θέλει τον πόλεμο», συνέχισε.
Ωστόσο, αν η Ρωσία επιτεθεί στην ανατολική Ουκρανία, «θα αμυνθούμε, τόσο οι ένοπλες δυνάμεις μας όσο και οι ομάδες αυτοάμυνας που έχουν συσταθεί εκεί», σημείωσε ο Ντεστσίτσια.
Ο Σικόρσκι επισήμανε παράλληλα ότι θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στην Οδησσό, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ντονέτσκ. «Θέλουμε να παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές, (που αποτελούν) αντικείμενο εξωτερικών πιέσεων», σημείωσε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, θα επιδιώξει να επωφεληθεί η Ουκρανία από την εμπειρία της και αναφέρθηκε σε τρεις τομείς: την αποκέντρωση του κράτους, τα δημοσιονομικά και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Τέλος ανακοίνωσε ότι η Πολωνία ήταν αναγκασμένη «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση» να αναστείλει την λειτουργία του προξενείου της στην Σεβαστούπολη, «του μόνου προξενείου μιας χώρας της ΕΕ», και ότι εφεξής οι κάτοικοι της χερσονήσου θα πρέπει να μεταβαίνουν στο προξενείο της Οδησσού για να τους χορηγείται θεώρηση διαβατηρίου (βίζα).
defencenet.gr

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Siemens…

 
Σε απόπειρα διαίρεσης του δυτικού «στρατοπέδου» στο οικονομικό επίπεδο έχει αποδυθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχωρώντας σε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού κολοσσού Siemens, Joe Kaeser και μάλιστα όχι στο Κρεμλίνο, αλλά στην έπαυλή του στα προάστια της Μόσχας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις για τη διμερή συνεργασία, με τον Ρώσο ηγέτη να διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του για την εκτίμηση του ρωσικού κράτους στις σχέσεις με τη γερμανική εταιρία.
Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η εταιρία έχει επενδύσει στη Ρωσία 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Και ο επικεφαλής της Siemens είχε μόνο καλά λόγια να πει για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στη Ρωσία, σε ένα μήνυμα ότι η κρίση πρέπει να αποκλιμακωθεί, προτού γίνει αμοιβαία καταστρεπτική.

Αν υπάρχει συμπέρασμα από τη συνάντηση, είναι ότι και οι δυο πλευρές θα ζημιωθούν σημαντικά,οπότε το αμοιβαίο συμφέρον υπαγορεύει την εξεύρεση λύσης για τη διαφυγή από το σημερινό αδιέξοδο.
Η Siemens είναι στην ουσία βραχίονας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής με την ισχύ που διαθέτει, η δε Ρωσία θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, προτού ένα νέος Ψυχρός Πόλεμοςαπειλήσει όσα οικοδομήθηκαν τη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει οι δυο πλευρές να συνεννοηθούν για τα ζωτικά τους συμφέροντα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν σεβαστά, αφού μόνο σε περιβάλλον ασφαλείας ευημερεί η οικονομική δραστηριότητα. Η δε διαδικασία αυτή δεν μπορεί – από ρωσικής πλευράς – να αποκλείει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε να εκτρέφει λογικές που κάποτε καταδικάζονταν, με άξονα το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»…
defence-point.gr

Δεν συζητά καν η Μέρκελ κυρώσεις κατά της Ρωσίας…

 
Σημαντικό είναι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στη συνεννόηση των δυο ακτών του Ατλαντικού, από τη στιγμή που η ηγέτης της Γερμανίας, Άηκελα Μέρκελ, δεν συζητά το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από τη συνάντηση του Ρώσου ηγέτη με τον επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού Siemens…
βερολίνο και Μόσχα δείχνουν να επιθυμούν ανοικτά έναν πολιτικό συμβιβασμό που δεν θα διαταράξει το οικονομικό περιβάλλον, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα να αντιμετωπίζει συντονισμένα πυρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τη «ρωσική επιθετικότητα».
Οι κουβέντες που λέγονται στις Βρυξέλλες κατά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ευρώπη, είναι σχεδιασμένες να καθησυχάσουν το ακροατήριο της Δύσης ότι όλα βαίνουν καλώς,συγκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις τεράστιες διαφωνίες στον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.