Ρωσία σε Ουκρανία: Αν βρείτε εσείς τόσες δυνάμεις, γράψτε μας!
Η Ρωσία προτίθεται να επιτρέψει τη διενέργεια αναγνωριστικών πτήσεων στα σύνορά της για να επιβεβαιωθεί η μη ύπαρξη στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το
αίτημα τέθηκε από τη (νέα) Ουκρανική κυβέρνηση και η Μόσχα το αποδέχτηκε.
«Αποφασίσαμε να επιτρέψουμε τις αναγνωριστικές πτήσεις. Ελπίζουμε οι γείτονές μας να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα, που να θεωρείται απειλή για αυτούς, στα σύνορα», είπε ο Αντόνοφ. Ρωσία και Ουκρανία έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Οpen Skies, βάσει της οποίας, κατόπιν αιτήματος μιας χώρας, η άλλη μπορεί να επιτρέψει αναγνωριστικές πτήσεις υπεράνω του εδάφους της.
Η Ρωσία θέλει να διαψεύσει, εμπράκτως, τις ουκρανικές αιτιάσεις, που κάνουν λόγο για την παρουσία 220.000 Ρώσων στρατιωτών, υποστηριζόμενων από 1.800 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα και 400 ελικόπτερα, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως είχε δηλώσει ο νέος Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούκ, σε δυτικά ΜΜΕ (το αστείο είναι η υιοθέτησή τους από ελληνικά μέσα που υποστηρίζουν τη ρωσική πλευρά!).
«Οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Δυτικός και ο Νότιος Στρατιωτικός μας τομέας, μαζί, δεν διαθέτουν τόσα άρματα και τεθωρακισμένα, ούτε τόσους στρατιώτες, εκτός αν μετρούν μαζί και τις οικογένειες των στρατιωτών», σχολίασε ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Θα προτείνω στον κ. Τενιούκ να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης, όπως φαίνεται ότι πράττει. Η πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που κατέλαβε, πραξικοπηματικά την εξουσία, είναι ριψοκίνδυνη κίνηση», κατέληξε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός, σχολιάζοντας την απόφαση του Κιέβου να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
defence-point
Συνάντηση Μ.Ομπάμα με το Νεοναζί Α.Γιατσένιουκ: "Δεν θα αναγνωρίσουμε το δημοψήφισμα στην Κριμαία"
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στηρίζει το Νεοναζί «πρωθυπουργό» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ και ελπίζει στη ματαίωση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Πρόκειται μάλλον για έναν ευσεβή πόθο, αφού ήδη η Κριμαία έχει κηρύξει την αυτονομία της. Απομένει
μόνο η τυπική διαδικασία.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο.
O Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, όμως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει ένα «κόστος».
Θύμισε, καθώς υποδεχόταν τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο, ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «λόγω των διπλωματικών προσπαθειών των επόμενων ημερών, θα ξανασκεφθούν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην Κριμαία.
Ο Ομπάμα, με αφορμή τις συνομιλίες που είχε με τον Γιατσενιούκ, επανέλαβε ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Συνεχίζουμε να λέμε στη ρωσική κυβέρνηση ότι εάν συνεχίσει την ίδια πορεία, όχι μόνο εμείς, αλλά η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε ένα κόστος στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία».
«Μια άλλη πορεία είναι δυνατή και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να την ακολουθήσει. Όμως, εάν δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα αποδείξει την αλληλεγγύη της στην ουκρανική κυβέρνηση για να προφυλάξει την ενότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα» επιβεβαίωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσενιούκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι η χώρα του δεν θα «παραδοθεί ποτέ» στη μάχη για την εδαφική της κυριαρχία. Η Ουκρανία «αποτελεί τμήμα του δυτικού κόσμου και θα παραμείνει» τόνισε ο ίδιος.
Ο Γιατσενιούκ, του οποίου ο Λευκός Οίκος επιφύλαξε μια υποδοχή ανάλογη ενός επικεφαλής μιας κυβέρνησης, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Κιέβου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει «ένας καλός φίλος και εταίρος της Ρωσίας» ακόμα και αν έχει αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη δυτική Ευρώπη.
Ο Ουκρανός «πρωθυπουργός», που πριν είχε γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε με πάθος κατά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον τηλεοπτικό φακό. Ζητάμε από τη Ρωσία «να σταματήσει αυτήν την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε ο ίδιος.
defencenet.gr
Θεωρίες συνωμοσίας: Είναι ο V. Yanukovich ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στις κάμερες στις 11 Μαρτίου;
Την περασμένη εβδομάδα φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Victor Yanukovich να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Λίγες ημέρες αργότερα ο Yanukovich εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για να πραγματοποιήσει μια δήλωση, όπου
φαίνεται να χαίρει άκρας υγείας.
Παρόλα αυτά οι συνωμοσιολόγοι έπιασαν πάλι δουλειά λέγοντας πως ο άνθρωπος που παρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου δεν ήταν ο Yanukovich που είχε δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου στις 28 Φεβρουαρίου ει ρωσικού εδάφους αλλά ο σωσίας του. Ισχυρίζονται πως έχουν βρει και τις διαφορές ανάμεσα στους δύο άνδρες. Αυτές όπως λένε εστιάζονται στο χρώμα των μαιών του, στο γενικότερο φέρσιμο, στα μάτια ακόμη και στη φωνή που δεν μοιάζει, ανάμεσα στα δύο βίντεο. Ακόμη λένε πως ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στις 11 Μαρτίου δεν είναι τόσο ψηλός όσο ο αληθινός Yanukovich.
Ρωσική εφημερίδα ρώτησε σχετικά ένα εκπρόσωπο του «περιφερειακού κόμματος» ενός κόμματος που στήριζε τον Yanukovich όσο αυτός ήταν στην εξουσία για το ενεχόμενο ενός σωσία και αυτός απάντησε:
«Δεν είμαι σίγουρος εάν είναι ο Yanukovich ή κάποιος σωσίας του. Ξέρω όμως ένα πράγμα για τον Viktor: Δε θα έβαζε ποτέ το ίδιο κοστούμι δύο φορές. Αυτή είναι μια από τις χαρακτηριστικές αρχές του. Οπότε συμβαίνουν δύο πράγματα: Ή ξέμεινε από κοστούμια ή κάποιος έκανε ένα σοβαρό λάθος».
Κάποιοι άλλοι λένε πως ο άνδρας που έκανε τη δήλωση μπροστά στις κάμερες στις 11 Μαρτίου δεν είναι ο Yanukovich με το αιτιολογικό ότι δεν δέχθηκε ερωτήσεις καθώς ως σωσίας δεν θα ήξερε τι να πει.
Δείτε τα δύο βίντεο από τις ισάριθμες εμφανίσεις του Yanukovich ... τα συμπεράσματα δικά σας !
defencenet.gr
Το δίλημμα της Τουρκίας στην Κριμαία
Η Αγκυρα θέλει να στηρίξει τους μουσουλμάνους Τατάρους αλλά δεν επιθυμεί να βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα
Τούρκοι ταταρικής καταγωγής διαδηλώνουν στην Αγκυρα κατά της ρωσικής κατοχής στην Κριμαία
Μητροπούλου Ειρήνη
Η Αγκυρα έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Κριμαία, η οποία απέχει μόλις 278 χλμ. από τις τουρκικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ζουν περίπου 240.000 τάταροι μουσουλμάνοι (περίπου το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας), γλωσσικά και εθνοτικά συγγενείς με τους Τούρκους της Ανατολίας, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στις ενέργειες της Ρωσίας - κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι υπέστησαν εθνοκάθαρση και μαζικούς εκτοπισμούς επί Ιωσήφ Στάλιν.
Η προοπτική ότι θα βρεθούν πάλι υπό ρωσική κυριαρχία τούς τρομοκρατεί. Δύο έχουν σκοτωθεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί σε αντιρωσικές διαδηλώσεις. Αλλά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να προστατεύσει και να υποστηρίξει τους τατάρους συγγενείς της, δεν θέλει επ' ουδενί να βλάψει τις επωφελέστατες οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.
Αυτό είναι το δίλημμα της Τουρκίας στην Κριμαία, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Αγκυρα θα διαλέξει τελικά να προστατεύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Οι δύο χώρες έχουν άριστες εμπορικές σχέσεις με ετήσιο διμερές εμπόριο 40 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου σχεδόν το 60% του φυσικού αερίου της και περίπου το 12% του πετρελαίου της. Η τουρκική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια από τη Ρωσία.
Εκτός από τη ραγδαία αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, Τουρκία και Ρωσία έχουν αρχίσει να συνεργάζονται και σε πιο στρατηγικές επενδύσεις. Η Ρωσία, ας πούμε, θα κατασκευάσει τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας στο Ακούγιου, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2010.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτινδήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο «πρωταρχικός εταίρος» της Ρωσίας. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη σχέση. Εξάλλου τήρησε ανάλογη στάση και στη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας - Γεωργίας το 2008, όπου φρόντιζε προσεκτικά να μην επικρίνει το Κρεμλίνο.
Τότε εφάρμοσε επίσης κατά γράμμα τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), η οποία περιορίζει την πρόσβαση των μη παράκτιων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών στενών στα Δαρδανέλια, συμπεριλαμβανομένου του Βοσπόρου. Η Τουρκία εμπόδισε τους Αμερικανούς, τους μεγάλους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, να στείλουν μεγάλα πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο.
Αν το ΝΑΤΟ ζητήσει τώρα από την Αγκυρα να λάβει μέρος σε οικονομικές κυρώσεις ή, ακόμη χειρότερα, σε στρατιωτικά μέτρα εναντίον της Μόσχας, η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους και στη Ρωσία. Αυτό θα είναι το δεύτερο, το μεγάλο δίλημμα.
Αν υποστηρίξει τα μέτρα του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα θα διακινδυνεύσει να καταστρέψει τις σχέσεις της με έναν σημαντικό οικονομικό και ενεργειακό εταίρο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κατάσταση θα θέσει σε κίνδυνο μια σημαντική σχέση για την Τουρκία.
Τουρκική «διεκδίκηση» από το 1774
Υπάρχει και μια χαριτωμένη ιστορική λεπτομέρεια σχετικά με την τουρκική εμπλοκή στην Κριμαία. Τη θυμήθηκε πρώτη η «Χουριέτ» και στη συνέχεια η ρωσική «Πράβδα». Σε άρθρο της την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει ότι αν διασπαστεί η Ουκρανία, το καθεστώς της χερσονήσου της Κριμαίας - την οποία παραχώρησε ο Χρουστσόφ στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954 - θα είναι ανοιχτό σε συζήτηση, με την Τουρκία, θεωρητικά, να έχει λόγο για το μέλλον της Κριμαίας.
Γιατί; Μα διότι είναι η κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συνυπέγραψε με την τσαρική Ρωσία τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζί, το μακρινό 1774, μετά την ήττα των Οθωμανών στον Α' Ρωσοτουρκικό Πόλεμο. Ταπεινωμένοι, αναγκάστηκαν να δώσουν στη Ρωσική Αυτοκρατορία, για πρώτη φορά, άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, με το λιμάνι του Κερτς στην Κριμαία.
Ενας από τους σημαντικότερους όρους αυτής της συνθήκης ήταν η απαγόρευση της ανεξαρτησίας για τη χερσόνησο και η απαγόρευση της υποταγής της σε ένα τρίτο μέρος (όπως είναι η Ουκρανία). Σε περίπτωση που θα γινόταν κάποια τέτοια απόπειρα, η Κριμαία θα έπρεπε αυτομάτως να επιστρέψει στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Δηλαδή, μετά το 1923, στο τουρκικό κράτος.
Οταν εμφανίστηκε η Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991,«η Τουρκία», γράφει η «Πράβδα», «απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει την επιστροφή της Κριμαίας βάσει της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζί». Αλλά η τότε κυβέρνηση τουΤουργκούτ Οζάλ δεν το διανοήθηκε καν. Και ασφαλώς δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί να εγείρει τέτοιες διεκδικήσεις τώρα ο Ερντογάν.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.