Σελίδες

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Xημικά στη Μεσόγειο: Mερικές ακόμη σημαντικές διευκρινήσεις για το θέμα


Tου Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Χτές ξέφυγα για πρώτη φορά απο τα δίχτυα του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη, που πραγματικά κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει το θέμα των κινδύνων απο τα χημικά στη Μεσόγειο. Το θέμα της παρουσίασης των Χημικών στη κυρίως Ελλάδα αποφάσισε να αναλάβει ο Λάμπρος ή μάλλον ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και η ομάδα του απο την εκπομπή του Εναλλακτικό Δελτίο στο ΑRT TV.

Είναι φανερό, ότι τα ΜΕΓΑλα κανάλια το θέμα των χημικών το έχουν ρίξει στο Ποτάμι. Το λάθος όμως είναι καταδικασμένο να χάνει πάντα απο το σωστό. Στο σωστό επάνω θα βρείτε εμένα. Στη συνέχεια, θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά σημεία απο τη συνέντευξη που έδωσα στο Δημήτρη Κωνσταντάρα (το video ακολουθεί). Η συγκεκριμένη εκπομπή λειτουργεί σαν Εναλλακτικό δελτίο δηλαδή παρουσιάζει ποικιλία θεμάτων και είναι όπως διεπίστωσα καλής πρόθεσης απέναντι στους καλεσμένους της. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα περιβάλλον ώστε η αλήθεια τελικά να μη γκαστρωθεί για να βγεί αλλά να βγεί φυσιολογικά.
Ας δούμε αυτές τις διευκρινήσεις μία πρός μία απο τη παρουσίασή μου. Eίναι σημαντικές αυτές οι διευκρινήσεις γιατί δείχνουν πόσο πάσχει το υπ.Υξωτερικών απο επιχειρήματα. Όλες τις διαφάνειες που ακολουθούν, μπορείτε να τις μεγενθύνετε.
Επιπλέον διευκρινίσεις επι των χημικών


Παρατηρείστε ότι,

  • Στα χημικά όπλα αναφέρονται και τα χημικά αντιδραστήρια, και το περίβλημα και ο μηχανισμός λειτουργίας του και οι πρόδρομες ενώσεις. Αυτά θα καταστραφούν στο πλοίο; Θα υπάρξει ανακύκλωση μετα απο καύση των μεταλικών μερών ή θα γίνει κάτι άλλο;
  • Ότι υπάρχουν δύο τεχνικές κυρίως για τη καταστραφή τους, η καύση και η υδρόλυση. Σε αμφότερες η διαδικασία πραγματοποιείται σε χώρους στη ξηρά όπου διαχωρίζονται τα χημικά απο το υπόλοιπο μέρος των όπλων με ειδικά αυτοματοποιημένα μηχανήματα ακριβείας, σε χώρους με τοίχους 60 περίπου εκατοστών (βλεπετε σχετικά στις φωτογραφίες). Τα χημικά μεταφέρονται με ρομπότ στους κλιβάνους ή στο χώρο της υδρόλυσης για να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος. Άνθρωποι δεν συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα παρά μόνο στη παρακολούθηση και στον έλεγχο της διαδικασίας. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει στην εξουδετέρωση που σχεδιάζεται να γίνει στη Μεσόγειο. Άλλωστε δεν έχει ακουστεί ότι διαθέτει τέτοιους χώρους το πλοίο στο οποίο θα γίνει η δήθεν εξουδετέρωση.
  • Με τη μέθοδο της καύσης παράγονται αέρια που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Και αυτό όμως μπορεί να περιορισθεί με τεχνολογικά μέσα. Η διαδικασία περιλαμβάνει κυρίως δύο στάδια θέρμασης. Στο πρώτο τα χημικά θερμαίνονται και διασπώνται σε λιγότερο τοξικά (κάτι που πρέπει να ελεγθεί πειραματικά). Στο δεύτερο, που γίνεται σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία, τα χημικά ξαναδιασπώνται σε μη τοξικά τα οποία σίγουρα έχουν μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον.
  • Με τη μέθοδο της υδρόλυσης τα χημικά στη πρώτη φάση μετατρέπονται σε μη τοξικά (παρουσία νερού και μερικές φορές και άλλων ενώσεων ανάλογα με το είδος των χημικών). Ακολουθεί μιά άλλη διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούνται ένζυμα τα οποία απορροφούν κατά κάποιο τρόπο τα παράγωγα της πρώτης διαδικασίας δημιουργώντας άλλα παράγωγα. Ακολουθεί και μια τρίτη διαδικασία που μετατρέπει αυτά σε νερό, CO2 και άλατα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενταφιαστούν στη γή όπως γίνεται στα XYTA.
  • Δεν είναι γνωστό ποιό μέρος της συνολικής διαδικασίας της υδρόλυσης θα γίνει πάνω στο πλοίο των HΠΑ και αν θα υπάρξουν τοξικά παράγωγα μιάς ή δύο κατηγοριών…
  • Δεν είναι γνωστό αν θα συνεχιστεί η διαδικασία εξουδετέρωσης μετά την αποχώρηση της Ρωσίας απο το σχήμα των εμπλεκομένων χωρών.
  • Η Ελλάδα είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει πολιτικά - και όχι μόνο - οποιοδήποτε  σοβαρό διεπιστημονικό τεχνολογικό θέμα υπάρχει ή ανακύπτει π.χ. χημικά, ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες, ανάπτυξη κλπ. Δεν έχει τους κατάλληλους έντιμους πολιτικούς ούτε και διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογική εμπειρία. Το πιο σημαντικό όμως είναι το πρώτο. Το πιο ιδανικό είναι ένας Πρωθυπουργός στο μέλλον να διαθέτει και τα δύο, δηλαδή και να είναι έντιμος και να διαθέτει τεχνολογική εμπειρία.
  • Το ΧΤΕΣ τελείωσε και μόνο φάπες θα τρώει απο τις περιστάσεις και τα γεγονότα.
    Τα ερωτήματα απο την επιστημονική κοινότητα παραμένουν αναπάντητα
    zcode-gr.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.