Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Έρευνα: Το πολιτικό σύστημα έμεινε να στηρίζεται στις ηλικίες 55 και επάνω




Την τελευταία εβδομάδα πήγα για λογαριασμό της freepen.gr να παρακολουθήσω ομιλίες αυτοδικοικητικών υποψηφίων από όλες τις παρατάξεις σε διάφορους δήμους της Αττικής.

Του Κώστα Βουκελάτου
Παρακολούθησα μήπως ειπωθεί κάτι καινούργιο αλλά τελικά χρησιμοποιούν την ίδια κασέτα που παίζει για όλους τα ίδια πράγματα, τι θα κάνω εγώ γιατί ο άλλος δεν τα έκανε και εγώ θα, εγώ θα, εγώ θα συνέχεια και ασταμάτητα, κορυφαία στιγμή για τον υποψήφιο οι κατηγορίες για τους αντιπάλους οι οποίες δεν έλειπαν από το μενού δηλαδή τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.

Αυτοί που με γνωρίζουν ξέρουν ότι ξέρω πολύ καλά πότε είναι στημένη μια ομιλία και πότε όχι (αν και δεν υπάρχει ποτέ αυθόρμητη εκδήλωση του κοινού σε ομιλία πολιτικού τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια) και οι ομιλίες που παρακολούθησα ήταν πλήρως ελεγχόμενες από τους υπεύθυνους διοργανωτές.
Ο κόσμος ανάλογα τον υποψήφιο είχε και τον ανάλογο αριθμό παρευρισκομένων (φυσικά κατά 50% μειωμένη προσέλευση από άλλες χρονιές) και όλοι ήταν ανέκφραστοι και σε συγκεκριμένες ατάκες κτυπούσαν απλά τα χέρια τους κλάπ. κλάπ, κλάπ αυτή ήταν και η μόνη αντίδραση ενθουσιασμού. Παρατήρησα και αυτό είμαι σίγουρος ότι το ξέρουν και προβληματίζει τα κόμματα ειδικά ΝΝΔ, τελειωμένο πασοκ και ΣΥΡΙΖΑ ότι σε ομιλίες υποψηφίων υποστηριζόμενων από κόμματα ειδικά της κυβέρνησης οι ηλικίες των ακροατών ήταν στην πλειοψηφία τους κατά το 95% από 60 και επάνω οι νεότεροι έλειπαν παντελώς ούτε για δείγμα άντε κάποιοι 55άρηδες και φυσικά και ο κόσμος που μαζεύεται είναι κατά 60% λιγότερος!
Οι νέοι σε ηλικία και φρέσκα πρόσωπα αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι είχαν καλύτερο κοινό και ηλικίες από 35 έως 45 αλλά και σε αυτούς η πλειοψηφία ήταν από 60 και επάνω που σημαίνει ότι οι νέοι ηλικιακά δημότες εάν δεν έχουν δει πράγματα από τον προηγούμενο Δήμαρχο ποντάρουν σε ένα φρέσκο πρόσωπο από όπου και ένα προέρχεται αρκεί να ξέρει τι λέει και για τον λόγο αυτό δηλώνουν παρών οι νεότεροι σε ομιλίες μέχρι να πάρουν χαμπάρι για το πόσο σοβαρός η όχι είναι ο υποψήφιος και βλέποντας και κάνοντας.
Όπως ήταν φυσικό πήγα και σε τέσσερεις υποψήφιους της Αθήνας Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη και Σακελλαρίδη, η ίδια εικόνα μεγάλη σε ηλικία άνθρωποι και λίγοι παραπλεύρως της αίθουσας νεότεροι. Δεν ξέρω εάν έπεσα στην ημέρα αλλά ο κόσμος στην ομιλία του Κακλαμάνη ήταν περισσότερος από ότι στον Σπηλιωτόπουλο, στον Καμίνη δεν το συζητώ σκορποχώρι ανέκφραστων ηλικιωμένων ακροατών και είδα και κανένα δύο να κοιμούνται, στον Σακελλαρίδη δε ο οποίος έλεγε και έλεγε χωρίς να ξέρει τι λέει οι ακροατές του ήταν νεότεροι σε ηλικία χωρίς να λείπει και η μερίδα των πολύ ηλικιωμένων που ήταν παρών σε ποσοστό 50%.
Και στα δύο στρατόπεδα Σπηλιωτόπουλου και Κακλαμάνη η πλειοψηφία των ακροατών είναι πάνω από 60 και απουσιάζουν οι νέοι άνθρωποι αν και οι δύο υποψήφιοι που προέρχονται από την ΝΝΔ έχουν στα ψηφοδέλτια τους φρέσκους υποψηφίους και τους περισσότερους τους γνωρίζω και είναι πραγματικά ανανέωση, αλλά για να πείσουν θα πρέπει πρώτα να πείσει ο υποψήφιος και ο κομματικός ελεγχόμενος υποψήφιος δεν πείθει πλέον γιατί στο πρόσωπο του βλέπουν τις αμαρτίες των κομμάτων τους όσο ανεξάρτητος και εάν προσπαθεί να δείχνει.
Αυτή η μικρή περιοδεία έδειξε ότι οι νέοι από 18 έως 35 μουντζώνουν στην πλειοψηφία τους και αδιαφορούν για τον οποιοδήποτε βρισκόμενοι σε πλήρη άρνηση να ακούσουν και μόνο τον εκλεκτό κομματικό υποψήφιο που προσπαθούν να τους πλασάρουν. Το συμπέρασμα από αυτή την εβδομαδιαία βόλτα στις ομιλίες των αυτοδιοικητικών υποψηφίων είναι ένα, ότι υπάρχει παντελή απουσία της εκλογικής βάσης των ηλικιών 18–35 και σε μικρότερη έκταση αλλά σε μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον 50% των ηλικιών 35-55 και αυτό δείχνει ότι το παρών πολιτικό σύστημα πεθαίνει γιατί απευθύνεται κυρίως σε ένα εκλογικό σώμα των ηλικιών 55 και πάνω και αυτό δεν δείχνει ένα σίγουρο μέλλον για την επιβίωση τους στο πολιτικό σύστημα έχουν μείνει μόνο όσοι ακόμα μπορούν να ελεγχτούν και αυτό που μοιράζονται όλα τα κόμματα εξουσίας είναι ένα 25% σταθερών κομματικών ταλιμπάν κολλημένους σε άλλες εποχές.
Το εκλογικό σώμα που αρνείται να παρευρεθεί και να παρακολουθήσει τους εκλεκτούς των ένα ενεργεία κομμάτων είναι αυτό που βρίσκεται σε αναμονή για να θάψει ότι είναι παλιό και έχει κάνει κακό στην χώρα και να ακολουθήσει αυτό που θα εμφανιστεί και θα αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και δεν θα έχει να κάνει με ποτάμια και λίμνες ούτε με μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς παρά μόνο σε σοβαρούς ανθρώπους που δυστυχώς λείπουν από την πολιτική ζωή της χώρας μας.
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.